Yol tuzuna yüzde 212 zam yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Yol tuzuna yüzde 212 zam yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Kış öncesi kilosu 80-100 YKr’den satılan yol tuzunun fiyatı fırsatçılar yüzünden 250 YKr’ye yükseldi. Kara kışı fırsat gören bazı yol tuzu satıcıları, Tuz Gölü’nün de özelleştirilmesini bahane ederek fiyatlarını yüzde 212.3 oranında artırdı.

ZOR geçen kış şartları, yol tuzlarında yüzde yüzün üzerinde fiyat artışına neden oldu. Kışdan önce kilosu 80-100 YKr arasında olan yol tuzunun fiyatı 250 YKr’ye yükseldi. Böylece, yol tuzu fiyatlarında yüzde 212.3’e ulaşan artış yaşandı. Kara kışı fırsat gören tuz bazı tuz satıcılar, Tuz Gölü’nün de özelleştirilmesini bahane ederek fiyatlarında ciddi oranlarda artışa gitti. Tuz stokunu yaz aylarından yapan belediyeler bu durumdan etkilenmezken, siteleri ya da şirketleri için tuz alan tüketiciler fahiş fiyatlardan şikayet ediyor.

FIRSATÇILAR FİYAT ARTIRDI: Star Tuz’un sahibi Duygu Akgün, kar yağışını fırsatçıların değerlendirerek fiyatlarını yükselttiğini belirterek, "Tuz stokları bitmedi ama tuz yok deyip fiyat yükseltiyorlar. Kışdan önce 80-100 YKr olan yol tuzunun kilosunu bazı fırsatçılar 250 YKr’den satıyor. Ama Tuz Gölü’nün özelleştirilmesi de fiyatların artışında etkili oldu. Tuzu yüzde 40 zamlı almaya başladık. Kışın yol tuzu satışında ciddi artış oldu. Normalde 200 ton satıyorsak, bu ay 350 ton sattık" dedi.

İTALYA’DAN İTHALAT: Tuz üreticilerinin tekstil ve boyama ve arıtma sistemleri için daha çok üretim yaptığını aktaran Akgün, kışın belli sürelerle yol tuzu sattıklarını, sitelerin, mülk ve işyeri sahiplerinin kendilerinden yol tuzu aldığı bilgisini verdi. Belediyelerin tuz stoklarını yaz ayından itibaren yaptığını, artan tuz fiyatlarının daha çok tüketicileri vurduğunu kaydetti. Akgün, şöyle devam etti: "Özelleştirmeyle fiyatların artması üzerine bazı üreticiler İtalya’dan ucuza tuz ithal ediyor. Ama fiyatlarımız arttı deyip bu tuzu 250 YKr’den satıyorlar."

KAR YAĞINCA TALEP GELİYOR: Kartal Tuz Genel Müdürü Aydoğan İlhan, Tuz Gölü’nün özelleşmesinin fiyatlarını artırdığını dile getirerek, "Kar da yağınca taşıyıcılar buz var diye mal getirmek istemiyorlar. Bu nedenle yol parasını da yüzde yüz fazla alıyorlar. Bu, fiyatlarımızda artışa neden oluyor. Şu anda bizde yol tuzunun kilosu 150 YKr. Normalde ana işimiz tekstile tuz vermek. Kar yağınca sitelerden ve şirketlerden gelen talepleri de karşılıyoruz" diye konuştu.

Belediyeye ikinci kışın maliyeti 4.5 milyon YTL

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, ihalelerle yol tuzu ihtiyaçlarını kış öncesi stokladıkları için fiyat artışından etkilenmedi. Belediyenin ikinci kar yağışında yol tuzuna yaptığı harcama toplam 4.590.000 YTL oldu. Tuzlama için toplam bin 752 kişi çalıştı. 677 iş makinesi ve 16 bin ton tuz kullanıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!