Yoksulluk sınırı 1.600 YTL

Güncelleme Tarihi:

Yoksulluk sınırı 1.600 YTL
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2005 12:41

Türk-İş’in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.26 artarak 526.59 YTL’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı da 1.600 YTL’ye yükseldi.

Haberin Devamı

Türk-İş Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, mevsim koşullarına bağlı olarak meyve-sebzede görülen nispi fiyat gerilemesi yerini fiyat artışına bıraktı. Özellikle sebze fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği ek harcama gereğini, tavuk fiyatındaki gerileme düşürdü. Beslenme kalıbı kapsamındaki gıda ürünlerinin fiyatı genel olarak aynı kaldı.

Eylül ayında dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarının tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1.26 oranında arttı. Ağustos ayında 520.03 YTL olan açlık sınırı, eylül ayında 526.59 YTL’ye ulaştı.

Gıda harcamalarında ilk dokuz aylık artış yüzde 2.46, yıllık artış yüzde 8.82 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 9.99 düzeyinde oluştu.

YOKSULLUK SINIRI

Dört kişilik bir ailenin gıdanın yanısıra kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlar için yapması gereken harcama dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı da bin 580.64 YTL’den bin 600.58 YTL’ye çıktı.

GIDA GRUPLARI

Haberin Devamı

Süt, yoğurt, peynir gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu grupta, genelde fiyat değişikliği sözkonusu olmadı. Sadece bazı marketlerdeki fiyatlama politikasına bağlı olarak bazı süt markalarında düşük de olsa fiyat gerilemesi gözlendi.

Etin fiyatı aynı kalırken, balık mevsiminin başlamasıyla birlikte tavuk fiyatında yüzde 40’a varan gerileme yaşandı. Yumurtanın fiyatı da arttı.

Meyve ve sebze fiyatı, mevsim koşullarına bağlı olarak özellikle sebze ürünlerinde artış gözlendi. Ortalama-sebze kilogram fiyatı 1.02 YTL’den 1.24 YTL’ye çıktı.

Tereyağı, ayçiçekyağı, margarin, zeytin, şeker, bal, reçel, baharat, tuz, çay, ıhlamurun fiyatı değişmezken, cevizin fiyatı azaldı, ayçekirdiğinin fiyatı ise arttı.

"AÇLIK VE YOKSULLUK EN ÖNEMLİ SORUN"

Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelerin başlaması eşiğinde açlık ve yoksulluğun en önemli sorun olduğu belirtilerek, "Ücretli-maaşlı çalışan ve emeklilerin temel sıkıntısı, düşük ve yetersiz gelir düzeyi nedeniyle satın alamama" olduğuna dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!