Yılmaz'ın uçağıyla mal taşıyan işadamı

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın uçağıyla mal taşıyan işadamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın Özbekistan ve Kırgızistan gezisine katılan bir işadamının uyanıklığı, herkesi hayrete düşürdü. Kırgızistan'da çalışan Orkimsen Limited Şirketi'nin sahibi Bedrettin Özmen, Başbakan'ın uçağına, Kırgızistan'daki un fabrikasının yarım tonluk parçasını yükledi. Özmen, olayla ilgili olarak, ‘‘Ne var bunda, uçak gidiyordu, beraberimdeki eşya olarak yükledim’’ diye savunma yaptı.

İşadamı Özmen'in, THY'den kiralanan A-310 tipi Airbus uçağına yarım tonluk fabrika parçalarını yüklediği, Özbekistan'a girildiğinde anlaşıldı. Olay araştırıldığında paketlerin uçağa alınmasında Devlet Bakanı Ahat Andican'ın danışmanı Emin Bilgiç'in aracı olduğu ortaya çıktı.

Bilgiç, konuyla ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, işadamı Bedrettin Özmen'i çok eskiden tanıdığını, ancak iddia edildiği gibi fabrika parçalarının yüklenmesine aracı olmadığını söyledi. Bilgiç, yetkililerin bu yöndeki iddiaları hatırlatıldığında ise şöyle konuştu:

‘‘Malzemenin uçağa alınmasına aracı olmadım. Ancak, konu hakkında bilgim var. Yaklaşık 200'er kiloluk iki sandık yüklenmiş. Gezi için işadamlarından 3 bin dolar alınıyor. Bu kadar kargo da olsun. Zaten, Kırgızistan'a gidiyordu, beraberinde bu malzemeleri de götürüyor. Bunda şaşılacak ne var.’’

Özmen ise ‘‘Nasıl olsa Kırgızistan'a gidiyordum. O arada götürmem gereken un fabrikasına ait parçaları da yükledim. Bunu kargoya da verebilirdim, çok da pahalı olmazdı.’’ dedi.

Özmen, parçalar için herhangi bir gümrük işlemi yaptırıp yaptırmadığı yönündeki soruya ise şöyle karşılık verdi:

‘‘Bu benim beraberimde getirdiğim eşyam. Un fabrikasının buğdayı kırıp un haline getirecek iki silindiri. Zaten, unun değeri de 500 dolar civarı. Gümrükte, bildiğim kadarıyla bir vergi ödemem de gerekmiyordu. Zaten, 10 bin dolara kadar beraberindeki eşyayı bir yolcu yurtdışına çıkarabilir. Uçağa yüklerken de, gümrük görevlileri bu malzemeyi gördü.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!