Yılmaz: Tekstilbank'ın kurtarmaya ihtiyacı yok

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Tekstilbankın kurtarmaya ihtiyacı yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:07

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, banka kurtarma operasyonundan kardeşinin ortağı olduğu Tekstilbank'ın da yararlanacağı iddialarını reddetti.

Yılmaz, ‘‘Bu yasadan yararlanmayacak tek banka varsa o da Tekstilbank'tır’’ dedi. Yılmaz, bu konuda en ufak telkin ve talimatı olmadığını da vurguladı.Yılmaz, dün yapılan ANAP grup toplantısında, milletvekillerinin banka kurtarma operasyonuyla ilgili sorularını yanıtladı. Yılmaz, şunları söyledi:

TEKSTİLBANK SAVUNMASI:

Mali sektörün canlandırılması için yapılan düzenlemenin kardeşimin hissesi bulunan Tekstilbank'ı kurtarmak için yapıldığı ididaları ortaya atıldı. Bu düzenlemeden yararlanmayacak tek özel banka varsa o da Tekstilbank'tır. Ayrıca Tekstilbank kardeşimin değildir. Turgut Yılmaz, 97 ortaklı dış ticaret şirketinin yönetim kurulu başkanıdır. Türkiye'nin en zor günlerinde geçen yıl 1 milyar dolar ihracat yapmışlardır. Tekstilbank, bu kişilerin ihracat faaliyetlerinde uygun koşullarda kredi kullanma ihtiyacından dolayı kurulmuştur. Bankacılık Üst Kurulu'nun isteği doğrultusunda sermaye artırımına gitmiştir. Diğer ortak sermaye koymamıştır. Bu nedenle hisselerin bir bölümü GSD'ye geçmiştir. Tekstilbank'ın devlet yardımına ihtiyacı yoktur.

IMF İSTEDİ:

Bankalarla ilgili düzenleme zamanında yapılsaydı daha iyi olurdu diyen arkadaşlardımız var. Bunun hakkaniyete uygun olmadığı eleştirilerine ben de katılıyorum. Ancak bir yerden bunu uygulamamız gerekirdi. Aksi durumda da daha geç olacak. IMF ile görüşmelerimiz devam ediyor. Oran konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. Eğer farklı bir noktaya gelirsek, Genel Kurul'da bu yönde bir düzenleme yapılabilir. Ama IMF diretirse aynen geçecek. Bu konuda ortaklarla görüş ayrılığımız yok. Biz bunu konuşmaya yüzde 3 oranıyla başladık. Ancak IMF,sistemin güçlendirilmesi için oranın düşük olması gerektiğini söylüyorlar. Aksi taktirde çok az sayıda banka kalır iddiasındalar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!