Yılmaz: Siyasi krizin 40 günlük faturası bir milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Siyasi krizin 40 günlük faturası bir milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, siyasi sorumsuzlar yüzünden ülkenin hükümetsiz bırakıldığını belirterek, yaratılan hükümet krizinin ekonomiye faturasının bir milyar dolar olduğunu söyledi. Yılmaz, ‘‘Siyasi hırsları uğruna Türkiye'nin önünü kesmekten çekinmeyenlerin 40 gün içinde ülkeye faturası 1 milyar dolarlık faiz yüküdür'' dedi.

Yılmaz partisinin grup toplantısında ekonomiyi de değerlendirerek, bugün yapacağı basın toplantısına ilişkin ipuçları verdi. Geçen yıl enflasyonla mücadele programını açıkladıklarını ve buna uygun bütçe hazırladıklarını ifade eden Yılmaz, bütçe hedeflerinin yüzde yüz oranında tutturulduğunu, Türkiye'nin yıllardır ilk kez öngörülenden daha fazla ‘faiz dışı fazla' sağladığını söyledi. İşsizlikle birlikte vatandaşın en büyük sorunu olduğu için önceliği enflasyon ile mücadeleye verdiklerini anlatan Yılmaz, bu programı açıkladıklarında yıllık enflasyonun toptan eşyada yüzde 91, tüketici fiyatların da ise yüzde 99 dolayında olduğunu anımsattı. Yılmaz, programı yürütürken sel, deprem ve ekonomik kriz afetiyle karşı karşıya kalmalarına rağmen, iç ve dış borçları aksatmadan ödediklerini bildirdi.

Bu nedenle Türkiye'nin kredibilitesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz, uluslarararası finans kuruluşlarının krizden sonra yatırım yapılacak ilk ülke olarak Türkiye'yi gördüklerini, IMF'nin de hükümet sorunu çözümlendikten sonra 10-15 milyar dolarlık destek için anlaşma yapmaya hazır olduğunu söyledi. Yılmaz, Türk çiftçisine ‘altın yıl' yaşattıklarını, TMO'nin 1998'de 407 trilyon liralık alım yaptığını, 60 trilyon lira dolayında olan fındık borcunun da Ocak ayı sonuna kadar ödeneceğini bildirdi. Yılmaz, ‘‘Bizim bütün bunları seçime giderken vatandaşa daha iyi ve tekraren anlatma ihtiyacımız vardır'' dedi. 1999'un ekonomi açısından büyük önem taşıdığını, izlenen politikalardan vazgeçilmemesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, ‘‘CHP'ye 10 bakanlık verilirse, devletin para muslukları yeniden açılırsa yaptıklarımız boşa gider. Asıl o zaman krize gireriz'' dedi.

Yılmaz, enflasyonla mücadele yürütürken Merkez Bankası kaynaklarını hiç kullanmadıklarını, bu nedenle faizlerin yükseldiğini ancak bu kaynağa başvurmaları halinde de enflasyonun yükseleceğini söyledi. Bütün bunların sorumlusunun hükümeti düşürenler olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Hükümet krizinin gündeme gelmesinden itibaren faizler alıp başını gitmiştir. Halbuki biz yüzde 70'lere kadar indirmiştik'' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!