Yılmaz, enflasyonda bürokratları şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz, enflasyonda bürokratları şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Bu yıl enflasyon hedefini tutturmamız mümkün değil’’ sözleri, ekonomi bürokratlarında şaşkınlık yarattı.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın önceki gün yaptığı ‘‘enflasyon hedefini tutturamayacağız’’ açıklaması, piyasalar tarafından tepkiyle karşılanırken, ekonomi bürokratlarını da şaşkına çevirdi. Bürokratlar, Yılmaz'ın yaptığı ‘‘enflasyonu bu sene istediğimiz seviyeye indirmemiz mümkün değil’’ açıklamasından bir gün önce ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı'nın ‘‘IMF'le anlaşma olmazsa enflasyonu yüzde 50'ye, anlaşma olursa yüzde 10'un altına indiriz’’ şeklinde açıklama yaptığını hatırlattılar.

Bakanlar’ın ayrı, Başbakanın ayrı konuştuğunu belirten bir üst düzey bürokrat, ‘‘Biz de hâlâ IMF'yle anlaşma yapabilir miyiz, enflasyonu nereye indiririz diye çabalıyoruz. Böyle enflasyon inmez’’ dedi. Bürokrat, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Her konuşma sonrasında dengeler bozuluyor. Bozulan dengeleri onarmak yine zaman alıyor. Enflasyonu düşürmeyi bıraktık yapılan gafları temizlemek için çalışıyoruz. Bu hatalar devam ederse ekonomideki dengelerin tümüyle bozulma ihtimali de var ve bunu göremiyorlar.’’

UMUTLAR BİTİYOR

Aynı bürokrat, ‘‘piyasalarda hâlâ IMF'le anlaşma yapılması konusunda küçük de olsa bir umut vardı. Başbakan bu sözleriyle bu umutları da kaybettirdi’’ dedi. Böyle bir ortamda enflasyon beklentisinin kırılamayacağını kaydeden aynı bürokrat, ‘‘IMF'yle anlaşma da olmaz, enflasyon da düşmez. Artık bürokratların da bu konudaki umutları tükendi’’ dedi.

Körfez kriziyle birlikte piyasaların tedirgin olduğunu kaydeden bir bürokrat, ABD'nin Irak'ı vurması halinde bunun iç piyasaya yansımasının büyük olacağını belirterek, ‘‘Böylesine bir ortamda her zamankinden daha hassas olunması, ağızdan çıkanın iki kez düşünülmesi gerekirken, Başbakan’ın piyasadaki tedirginliği iyice bozacak açıklamalar söylemesi anlaşılır gibi değil’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!