Yılmaz: 60 yaşa takan sosyal miyop

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: 60 yaşa takan sosyal miyop
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda emeklilik yaşının ön plana çıkarılmasını eleştiren ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, ‘‘Bu meseleyi yalnız yaş meselesi olarak görmek, sosyal miyopluktur’’ dedi. Yılmaz, ‘‘Yaşta geriye gidecek tek adım mesafemiz yok’’ diye konuştu.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, emeklilik yaşından taviz vermeyeceklerini bildirerek, ‘‘Yaş meselesinde geriye gidecek tek adım mesafemiz yok’’ dedi. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın yalnız emeklilik yaşı bölümünün ön plana çıkarılmasını eleştiren Yılmaz, ‘‘Bu meseleyi yalnız yaş meselesi olarak görmek, sosyal miyopluktur’’ dedi.

Yılmaz, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na değindi.

Bugünkü sosyal güvenlik sisteminin devam etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Yılmaz, kimsenin, devlete 20-30 yıl hizmet veren kişiye 70 milyon lira emekli aylığı verilmesini reva göremeyeceğini söyledi. Emekliye bu kadar düşük maaş verilmesinin nedeninin, aktif-pasif dengesinin kurulamaması olduğunu belirten Yılmaz, bir emekliye 1,8 aktif çalışanın baktığını hatırlattı. Bu yasal düzenleme ile aktif çalışan oranının birkaç yıl içinde 1,8'den 3'e, hatta 4'e çıkacağını belirten Yılmaz, bunun da 70 milyonluk maaşın 200 milyona çıkması anlamına geleceğini anlattı.

İŞSİZLİK SİGORTASI

Yılmaz, yasa ile kayıt dışı istihdamın da ortadan kaldırılacağını, 4-5 milyon kişinin daha SSK'ya prim ödemesinin sağlanacağını ifade etti. Prim artışının da SSK'nın gelirlerinin artmasına, dolayısıyla maaşta iyileşmeye neden olacağını anlatan Yılmaz, bu yasa ile getirilen en önemli değişikliklerden birisinin de işsizlik sigortası olduğunu söyledi. Yılmaz, ‘‘Ancak işçilerin haklarını korumak için kurulmuş olan sendikalar işsizlik sigortasına sahip çıkmıyor’’ dedi.

Yılmaz, ayrıca Sosyal Güvenlik Yasası'nı eleştirenlerin sistemin ayağa kalkması için hiçbir öneri getirmediklerini, siyasette toplumun yararı için bazen toplumun büyük kısmını karşıya almanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Mesut Yılmaz, bu yasa için bedel ödemeleri gerekeceğine inanmadıklarını, yararları ortaya çıktıkça milletin kendilerini anlayacağını ifade etti.

MESS: Aslan Yürekli Yaşar

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na ayrılan, aylık kısa bilgi bülteninin son sayısı, ‘Aslan Yürekli Yaşar’ başlığıyla yayınlandı. Bültenin ilk sayfasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın, ‘‘Filan, filan tarihlerde Sosyal Güvenlik Yasası popülizm uğruna katledilmiş, sonunda sosyal güvenlik kurumları çökme noktasına getirilmiştir’’ sözlerine yer verilirken, Okuyan'ın çaldığı davul eşliğinde halay çeken Demirel, Ecevit, Mesut Yılmaz ve Erbakan'lı karikatür de yayınlandı. Bültenin arka sayfasında da, ‘Önce batır, sonra kurtar’ başlığıyla, sosyal güvenlik kuruluşlarının görevinin ‘insana uygun sağlık hizmeti vermek, emekli olanlara ise onurlu ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecek bir emekli maaşı sağlamak’ olduğu belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!