Yılın ilk enflasyonu

Güncelleme Tarihi:

Yılın ilk enflasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2005 16:40

Ocak ayında üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde -0.41, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ise yüzde 0.55 oldu. Yıllık enflasyon ÜFE’de yüzde 10.70, TÜFE’de yüzde 9.23 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), yeni sepete göre belirlediği ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları endeksi (TEFE) yerini üretici fiyatları endeksine (ÜFE) bıraktı.

YTL’ye geçişin yuvarlama etkisi ve Devlet İstatisüit Enstitüsü’nün yeni endekslerle hesaplama başlaması nedeniyle merak edilen ocak ayında tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 0.55 oranında artarken, üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 0.41 oranında azaldı.

TÜFE’yi gıda ve ulaşım harcamalarındaki zamlar ve giyim fiyatlarındaki düşüş, ÜFE’yi ise kış ayı olmasına rağmen tarım fiyatlarındaki artışın yüzde 0.97’de kalması ve imalat sanayii fiyatlarındaki yüzde 1.06 oranındaki azalış belirledi.

TÜKETİCİ FİYATLARI

Ocakta, TÜFE kapsamında fiyatı derlenen 423 maddeden 49’unun fiyatı bir önceki aya göre değişmezken, 241 maddenin fiyatında artış, 133 maddenin fiyatında ise azalış yaşandı. Bu gelişme sonucunda geçen yıl ocakta (eski endekse göre) yüzde 0.74 olan TÜFE’deki artış yüzde 0.55 olarak gerçekleşti. Bu gelişme tahmin edilenlerin aksine paratan altı sıfır atılarak YTL’ye geçilmesinin fiyatlar üzerinde önemli bir yuvarlama etkisine yol açmadığı gözleniyor.

Haberin Devamı

TÜFE’de ocak sonu itibariyle son bir yıllık artış ise yüzde 9.32 olarak hesaplandı. Geçen yıl ocak sonunda yıllık TÜFE yüzde 16.22 düzeyinde bulunuyordu. TÜFE’de 2004 yılı sonunda yüzde 24.36 olan 12 aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 8.50’ye kadar geriledi. Yeni endeks geçen yılın sonuna göre yıllık enflasyonda önemli bir düşüşe yol açmazken, yıllık ortalama enflasyonu ise önemli ölçüde aşağı çekerek tek haneye indirdi.

ÜFE’DE DÜŞÜŞ

Üretici fiyatları (ÜFE) ise ocakta bir önceki aya göre yüzde 0.41 oranında düşüş kaydetti. Geçen yıl ocakta yüzde 2.63 (TEFE) olan artışın bu yıl, daha önce özellikle yaz aylarında tarım fiyatlarındaki yüksek oranlı düşüşler nedeniyle görülmeye alışılan bir şekilde düşmesinde, tarım fiyatlarında yaşanan düşük artışın yanı sıra sanayi fiyatlarındaki düşüş belirleyici oldu.

ÜFE kapsamında fiyatı toplanan 751 maddeden 119’unun fiyatında bir önceki aya göre değişim yaşanmazken, 323 maddenin fiyatı arttı, 309 maddenin fiyatı ise azaldı.

Haberin Devamı

ÜFE’de ocak sonu itibariyle son bir yıldaki yıllık artış ise yüzde 10.7 olarak gerçekleşti. Yeni endeks yıllık ÜFE artışını geçen yılın sonuna göre önemli ölçüde aşağı çekti. Geçen yıl ocakta yüzde 10.76 düzeyinde bulunan yıllık artış yıl sonunda yüzde 13.84 düzeyinde oluşmuştu. Yıllık ÜFE artışında 2004 sonuna göre 3.24 puanlık bir düşüş kaydedildi.

ÜFE’deki yeni enflasyona göre hesaplanan yıllık ortalama artış ise yüzde 14.55’e yükseldi. Eski endekse göre (TEFE) hesaplanan ortalama yıllık enflasyon 2004 sonunda yüzde 11.09, geçen yıl ocak sonunda ise yüz de 23.61 düzeyinde hesaplanmıştı.

EN YÜKSEK ARTIŞ EDİRNE-TEKİRDAĞ-KIRKLARELİ BÖLGESİNDE

DİE, yeni endeksle birlikte tüketici fiyatlarındaki artış oranlarını istatistiki bölge sınıflamasına göre açıklamaya başladı. Buna göre ocakta en yüksek artış yüzde 1.2 ile Tekirdağ-Edirne-Kırklareli bölgesinde yaşandı. Bu bölgeyi, yüzde 0.99 ile İstanbul ile Aydın-Denizli-Muğla bölgeleri izledi. Fiyatların düştüğü tek bölge ise yüzde 0.20 ile İzmir oldu.

Haberin Devamı

Enflasyon düşüşüne teknoloji katkısı
Zam şampiyonu at yarışı ücreti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!