Yıldız oyuncuların hasılatı bile düştü Hollywood şoka girdi

Güncelleme Tarihi:

Yıldız oyuncuların hasılatı bile düştü Hollywood şoka girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Bu yılın bahar ve yaz aylarında vizyona giren birçok filmin elde ettiği gişe hasılatı, bütçelerin altında kaldı. Russell Crowe, Tom Hanks, Eddie Murphy, John Travolta gibi yıldız oyuncuların rol aldığı filmlerin hasılatında yaşanan gerileme, Hollywood’da şaşkınlık yarattı.

DENZEL Washington, Julia Roberts, Eddie Murphy, John Travolta, Russell Crowe, Tom Hanks, Adam Sandler ve Will Ferrell gibi Hollywood’un en tanınan ve yetenekli oyuncularının yıldızı hasılatta sönüyor. Özellikle bahar ve yaz döneminde vizyona giren filmlerin elde ettiği düşük hasılatlar şaşkınlık yaratıyor. Sony Pictures’ın eski yönetim kurulu başkanı Peter Guber, büyük yıldızlarlı yapılan ve sonucu aydaki kraterlere benzeyen filmlerin endüstriyi hayretler içinde bıraktığını söylüyor. Guber, “Müthiş yetenekli insanların, bu kadar üne rağmen büyük seyirci kitleleri çekememeleri ilginç. Herkes bu sorunun cevabını arıyor. Johnny Depp’in ‘Halk Düşmanı’ filmi bile tam olarak olağanüstü bir sonuç yaratmadı” dedi.

Hasılat bütçenin altında

Will Ferrell’in rol aldığı 100 milyon dolar bütçeli ‘Land of the Lost’ filmi Kuzey Amerika’da gişede sadece 49 milyon dolar yaptı. Julia Roberts’ın 60 milyon dolar bütçeli filminin hasılatı ise sadece 40.6 milyon dolar oldu. Tom Hanks’in oynadığı ‘Angels & Demons’ ile John Travolta ve Danzel Washington’ın rol aldığı ‘The Taking of Pelham 1 2 3’ de benzer sonuçlar elde etti. Eddie Murphy’nin ‘Imagine That’ filminin Paramount Pictures için ‘tam bir yıkım’ olduğu ifade ediliyor. Adam Sandler’ın ‘Funny People’ filminin iyi bir çıkışın ardında çöküntüyle karşılaştığı biliniyor.

A liste yıldız aşmalı

Yaz aylarına güç veren Will Smith’in bu yaz film yapmaması da sinema sektörünün küllenmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Söz konusu filmler kötü yapımlar olsa da A Liste yıldızların bunu aşması bekleniyordu. Bazı ekonomist ve akademisyenler pek çok yıldızın kendisie ödenen çekler kadar etmediği fikrini dile getiriyor. ‘Büyük yıldız filmi alır götürür’ trendinin artık ortadan kalktığı görüşü ağırlık kazanıyor. Film mi oyuncuyu yıldız yapar, yıldız mı filmi taşır değerlendirmeleri, tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan tartışmalarına benzetilirken, artık yepyeni bir dönemim yaşandığı konuşuluyor. Hollywood’un yıldız sıkıntısı çektiği de başka bir tartışılan konu olarak dikkat çekiyor.

Sıcak yazların yıldızları

Büyük yıldızın uçurduğu yaz filmleri dönemi gerilerde kalırken, sıcak yazların başarılı filmleri arasında Tom Cruise’un oynadığı ‘Mission Impossible II’ (Görevimiz Tehlike II) ilk akla gelen. Diğer başarılı yaz ilmleri ve onları uçuran yıldızlar ise şöyle Russel Crowe’un ‘Gladyatör’u George Clooney’in ‘Kusursuz Fırtına’sı.

Yazın en başarılı üç filmi

Bu yazın en başarılı üç filmi ise ‘Transformers: Revenge of the Fallen’ (Transformers: Yenilenlerin İntikamı), ‘Up’ ve ‘Harry Potter and the Half-Blood Prince’ (Harry Potter ve Melez Prens). Bu filmlerde rol alan oyuncular ise Shia LaBoeuf, Ed Asner ve Daniel Radcliffe.

Starla gelen başarı bir mit

RUTGERS Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan, pek çok Hollywood stüdyosu ve filmi inceleyen Abraham Ravid, “Yıldızın başarı yaratacağı çok büyük bir mittir” dedi. Star etkisinin azalmasını bazıları, papparaziler yüzünden her dakika ekranda görünen, gazete sütunlarına taşınan ünlü isimlerin, yıldızın sahip olması gereken mesafe, uzaklık ve ulaşılmaz özelliklerini kaybetmelerine bağlıyor.

Washington milyonlarca dolardan vazgeçti

BU ay Danzel Washington ile 20th Century Fox arasında çıkan ‘ücret’ kavgası da dikkatlerden kaçmadı. Basına yansıyan olaylarda Fox’un Washington’a 16 milyon dolar ödemek istediği ortaya çıktı. ‘Unstoppable’ (Durdurulamaz) filmi için kopan kavgada Washington 20 milyon dolar istiyordu. Benzer filmlerde bu ücreti alan aktör, Fox’un teklifine hayır dedi. Fox, yapımcılara, diğer aktör ve yönetmenlere de ödediği ücretleri azaltmanın yollarını aradı. Bir kaç gün sonra, Washington ve Fox anlaştı ancak aktörün milyonlarca dolardan vazgeçtiği anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!