Yıldız, Finlandiya’ya gitti, ağaç kabuğunda enerji gördü

Güncelleme Tarihi:

Yıldız, Finlandiya’ya gitti, ağaç kabuğunda enerji gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Finlandiya ziyareti sırasında, nükleer enerjiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi alırken, Japonlarla nükleer enerjinin “barışçıl amaçlarla kullanılmasına” dönük bir anlaşma imzalanacağını açıkladı.

Sinop’a nükleer santral kurulmasına konusunda ön mutabakatın yapıldığı Japonlarla, Türkiye arasında bir anlaşma olmadığına dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu: “Mart ayının sonundan önce bunun imzalanmasını gerektiğini belirtmiştik. Kendileri 2 yıl gibi bir süre içerisinde bunu olgunlaştırabileceklerini söyledi. Biz de bunun iki ay içerisinde olması gerektiğini söyledik. Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük çerçeve anlaşmasını zannediyorum iki ay içerisinde bitireceğiz. Mart ayının sonuna kadar da önemli bir taslağın omurgasının da çıkması lazım.”
Finlandiya’daki temasları sırasında enerji yapılanması hakkında da bilgi aldığını aktaran Yıldız, Finlandiya’da ağacın bol olması ve seyreltme çalışmalarının yapılması nedeniyle ağaç ve kabuğu, ağaç türevleri gibi bir kısım mamullerin üzerine enerji yapılanması kurulduğunu bunun da enerjinin yüzde 25-26’sını oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin kanun ile bu tarz üretimlere imkan sağlayacak bir yapılanmanın sağlandığını ifade eden Yıldız, “Çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılacak işbirliği çerçevesinde seyreltilecek orman ve özellikle yazın yangınlara sebep olan ağaç kabuklarının ve döküntülerinin enerjide kullanılmasına dönük bir işlem yapılabilir. Türkiye’de ne kadar fırsat bulunabilinirse o kadar kârdır diye düşünüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!