Yıldırım: 9 yılda ulaşım ve erişime 112 milyar lira yatırım yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım: 9 yılda ulaşım ve erişime 112 milyar lira yatırım yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 13:20

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye açısından 2011 yılı ne kadar iyi ise, batılı ülkeler açısından da o kadar kötü bir yıl geçtiğinin söylenebileceğini belirterek, “2023 hedeflerine ulaşmak için 'Zor olanı hemen başarır, imkansız olan ise biraz zaman alır' mantığıyla çalışıyoruz” dedi. Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, son 9 yılda, ulaşım ve erişim altyapısına 112 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli ulaşım aracı karayolları  olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'de taşımanın yüzde 90'ının karayolları  üzerinden yapıldığını belirtti. 2003 öncesinde sadece 6 ilin bölünmüş yolla birbirine bağlı olduğunu hatırlatan Yıldırım, ülkenin geri kalan kısmında çok kötü yollar olduğunu, birçok yolda iki aracın yan yana zor geçtiğini anlattı.

43 milyar liraya yakın yatırım yaparak bugün itibarıyla 74 ili, aynı  zamanda birçok ilçeyi de duble yollarla birbirine bağladıklarını ifade eden  Yıldırım,
2011 yılı içerisinde 1.525 kilometre bölünmüş yol yapımı, 19.003  kilometre asfalt onarımı yapıldığını dile getirdi.

Yıldırım, 2012 yılı içerisinde 1.133 kilometresi devlet yolu, 29  kilometresi de otoyol olmak üzere toplamda 1.162 kilometre bölünmüş yol yapılmasının planlandığını bildirdi. Yıldırım, 2012'de ayrıca 140 adet köprü inşa  edeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

"Demiryolları istikbalimizin de lokomotifi olacak"

Göreve geldikleri döneme kadar yılda 18 kilometre demiryolu yapılırken, son 9 yılda, yıllık ortalama 135 kilometre demiryolu yapılır hale getirdiklerini  belirten Yıldırım, “Demiryolları, istiklalimizin lokomotifi olduğu gibi,  istikbalimizin de lokomotifi olacak” dedi.

Yıldırım, bu bağlamda, Yüksek Hızlı Treni de ülkeye kazandırdıklarını ve 2,5 yılda 4 milyon yolcuyu Yüksek Hızlı Tren ile taşıdıklarını anlattı.


2012'de Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinin Eskişehir Gar Geçişi ile  İnönü-Gebze arasının inşaatına devam edileceğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

“Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesinin Yerköy-Sivas projesinin inşaatına devam edilecek, Kayaş-Yerköy arasının ihalesine çıkılarak inşaatına başlanılacak.  Ankara-Bursa Hızlı Tren projesinin inşaatına devam edeceğiz. Ankara-İzmir ve  Sivas-Erzincan Hızlı Tren Projelerinin ise inşaatına başlayacağız. Başkentray  projesinin birinci etap inşaatına devam edilecek ve İkinci etap inşaatının  ihalesine çıkılarak inşaatına başlanılacak. Ayrıca bu yıl 900 kilometre yol  yenilemesi yapmayı, 537 adet yük vagonu üretmeyi planlıyoruz.”
       
Havayolu yatırımına devam        

Haberin Devamı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “İstikbal göklerdedir” sözünü hedef belirlediklerini anlatan Yıldırım, hava yolu yatırımlarına devam ettiklerini bildirdi.

Havacılık alanında 2012'nin denetim yılı olacağını belirten Yıldırım,  hazırlanan denetleme yönetmeliğiyle, denetimlerin bağımsız denetleme kuruluşları  ile yapılacağını bu şekilde denetlemenin kalitesinin, sektörden sağlanacak  tecrübeli kişiler ile daha da etkinleştirileceğini söyledi.

Yıldırım, ayrıca 2012 yılı sonuna kadar yolcu taşımacılığındaki havayolu payının  yüzde 10'a çıkarılması amacıyla sektörel düzenlemeler yapılacağını da söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2011 yılının  denizcilik ve bilişim alanları açısında da çok başarılı geçtiğini ifade ederek,  “Türkiye'nin parlayan yıldızı denizciliğimiz artık dünyanın dikkatini çeken, ben  de varım diyen bir aşamada” dedi.

Haberin Devamı

Denizcilik de hız kazandı

Bakan Yıldırım Türkiye'de denizciliğin  kat ettiği mesafenin heyecan verici noktada olduğunu belirtti.

2011 yılında denizcilik alanındaki gelişmelerden en önemlisinin  denizciliği müsteşarlık seviyesinden alarak, Bakanlık seviyesinde temsil edilir  hale getirmeleri olduğunu ifade eden Yıldırım, son 9 yılda Türkiye'de denizcilik  sektörünün, AB standartlarını yakaladığını, Türkiye'nin denizcilikte dünyanın  lider ülkeleri arasına girdiğini kaydetti.

Yıldırım, öte yandan 2004 yılından bu yana uygulanan ÖTV indirimi sayesinde, sektöre Eylül 2011 tarihi itibarıyla sektöre 2,4 milyar lira destek  sağlandığını bildirdi.

“Yolcu sayısı, elleçlenen yük miktarı arttı”-

Haberin Devamı

Kabotajda taşınan yolcu sayısının 2010 yılında 154 milyona ulaştığını,  2011 yılı sonunda bu rakamın 161 milyonu geçeceğini ifade eden Yıldırım, şöyle  devam etti:

“Kabotajda taşınan araç sayımız ise; 2010 yılında 9,4 milyon iken bu yıl  sonuna kadar taşınan araç sayısının yaklaşık 10,7 milyonu geçmesini bekliyoruz.  Limanlarımızda elleçlenen yük miktarında ise 2010 yılında 349 milyon ton iken,  2011 yılı sonu itibariyle 362 milyon tonu bulacak.

2011 yılında kruvaziyer turizminin artırılmasına yönelik yürütülen  çalışmalara hız verdik. Bu sayede 2010 yılında 1 milyon 719 bin olan kruvaziyer  yolcu sayımız 2011 yılı sonunda 2 milyon 250 bini bulmuş olacak.

Haberin Devamı

Kruvaziyer gemilerinin liman hizmetlerine ödedikleri bedelleri yüzde 50  oranında azalttık. Özellikle 2012 yılında turist sayısında önemli artışlara neden  olacağını düşünüyorum.”

“Uçan kuştan haberimiz var”

“Denizlerimizde kurduğumuz takip sistemleri sayesinde uçan martılardan  dahi haberdar oluyoruz” diyen Yıldırım, 2011 yılı içinde 98 olaya başarı ile  müdahale ettiklerini bildirdi. Yıldırım, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 182  adet liman tesisi, 220 adet balıkçı barınağı, 45 adet marina, 71 adet tersane  olmak üzere toplamda 498 adet kıyı tesisi bulunduğunu kaydetti.

2011 yılında Batı Karadeniz'de kuzey-güney aksında intermodal taşımacılık  hizmeti verecek bir liman kompleksi olan Filyos Limanı Projesine de devam  ettiklerini ifade eden Yıldırım, cevher, konteyner, akaryakıt gibi çeşitli yük  türlerine hizmet verecek olan limanın, 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip  olacağını belirtti.

“Denizcilik yatırımları devam edecek”

Denizcilik alanında ise tersane, balıkçı barınağı, yat limanları  yatırımlarına devam edeceklerini belirten Yıldırım, 2012 yılı içinde İzmir  Alsancak Limanının kruvaziyer alanının ihaleye çıkarılması için gereken tüm  prosedürleri tamamlamayı planladıklarını kaydetti


“Bilgi en önemli güç”

Bakan Yıldırım, Türkiye'de bilişim sektörü gelirlerinin sürekli yükselme  eğiliminde olduğunu belirterek, 2003'de 11,5 milyar dolar olan bilişim sektörü  toplam gelirlerinin, 2011 yılı sonu itibariyle 31 milyar doları geçeceğini,  2012'de ise bu rakamın 34 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

2011 yılı rakamlarına göre 12,79 milyon geniş bant abonesi bulunduğunu  ifade eden Yıldırım, geniş bant abone sayısının 2023'de 30 milyona erişmesini  hedeflediklerini kaydetti.


“Millet aya giderken, biz yaya kalmayacağız”

Bakan Yıldırım, Milli Haberleşme Uydusu Türksat 5A'nın teknik bir sorun  olmazsa 2015 yılı sonunda uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Uydu  entegrasyon ve test merkezi (UMET) yapımı çalışmalarının halen TAİ tesislerinde  devam ettiğini ifade eden Yıldırım, “Millet aya giderken biz yaya kalmayacağız.  2013 yılında bu merkezin faaliyete geçmesi hedefleniyor” dedi.

e-Devlet uygulamasının Türkiye'de sevildiğini ve ilgi gördüğünü belirten  Bakan Yıldırım, kayıtlı kullanıcı sayısının 10 milyonu aştığını, 2011 yılının ilk  9 ayında ortalama aylık kullanım sayısı 5 milyon 341 bin 290 olduğunu söyledi.

2012 yılında hayata geçecek projeler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, daha önce ertelenen  3. Boğaz Köprüsü ihalesinin 10 Ocak'ta gerçekleştirileceğini, herhangi bir  erteleme olmayacağını belirterek, bu ihalenin 2012'nin ilk ihalesi olabileceğini  söyledi.

Türkiye'nin iki büyük kenti İzmir ve Ankara'yı birbirine bağlayacak  İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin ikinci ayağı olan İzmir-Afyonkarahisar  arasının 2012 yılında ihalesini yapacaklarını bildiren Yıldırım, bu sayede  projenin iki taraftan da inşa ediliyor hale geleceğini belirtti.
       
Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladıkları protokolle Türkiye'deki 570 bin  dersliğinin tamamını akıllı sınıf haline getireceklerini dile getiren Bakan  Yıldırım, “Kara tahta devrine son veriyoruz. Bu ülkenin bahtı karaydı ak ettik,  artık bahtı da tahtası da kara olmayacak. 2012 yılı içinde Fatih Projesi'nin  ihalesinin tamamlanması ve kurulumlarının yapılandırılmasını hedefliyoruz. 4 yıl  içinde 570 bin sınıfa Akıllı Tahta ve öğrencilerimize Tablet PC verilecek. FATİH  projesini çok önemsiyorum. Çok hayati öneme sahip bir proje” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!