Yetkin: Büyüme gerçekçi değil

Güncelleme Tarihi:

Yetkin: Büyüme gerçekçi değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2006 11:19

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, ekonomide yılın ilk çeyreği için açıklanan yüzde 6.3'lük büyümenin gerçekçi olmadığını, ekonomiye katkısı bulunmayan birçok faaliyetin yol açtığı harcamanın “büyüme oranlarını şişirdiğini” belirtti.

Haberin Devamı

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in, geçen yıl ekonomik büyüme rakamlarını revize ettiğine işaret ederek, “Türkiye ekonomisi, tarımı, ticareti ve sanayisiyle gerçekten büyümediği sürece, açıklanan ve revize edilen büyüme rakamları, pembe bir balonun içine üflenen havadan öteye gitmeyecektir” görüşüne yer verdi.

Yılın ilk çeyreğinde ekonominin genel olarak yüzde 6.3 büyümesine karşın, tarımdaki büyümenin yüzde 0.6 olmasının “tarımdaki durumun vahametini ortaya koyduğuna işaret eden Yetkin, açıklamasında şu görüşleri savundu:

“Tarım sektörünün içinde bulunduğu karanlık tablo, geçmişte, rakamlarda sonradan yapılan revizyonlarla gözden kaçırılmak istenmektedir. 2005'in ilk çeyreğinde yüzde -0.1 olarak açıklanan tarım sektörü büyüme oranı, daha sonra yüzde 4.2'ye revize edilmiştir. Yine tarım sektöründe, ikinci çeyrek için yüzde 0.1 olan büyüme oranı yıl sonu için yüzde 8.2 olarak revize edilmiştir. Bu revizyon rakamlarının gerçek olmadığı TÜİK yetkilileri tarafından bile dolaylı olarak kabul edilmektedir.”

3 MİLYON KİŞİ AÇLIK SINIRINDA

Türkiye genelinde ortalama 5 bin dolar olan kişi başına gelirin tarımda bin 500 dolarda kaldığını, tarımda gelir dağılımının da çok yüksek olduğunu belirten Yetkin, TÜİK ile TÜRK-İŞ'in belirlediği açlık sınırı arasında 2 kattan daha fazla fark olduğuna dikkati çekerek, gerçekçi tahminlere göre Türkiye'de, büyük bölümü tarım sektöründe olmak üzere, 3 milyon civarında insanın açlık sınırında olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Döviz fiyatlarındaki artışın büyüme rakamlarını olumsuz etkileyeceğini hatırlatan TZD Başkanı Yetkin, YTL'deki yüzde 30'a varan değer kaybının, tarım ürünleri ihracatında rekabet gücünü yükseltse de ilaç, gübre, mazot gibi dışa bağımlı girdi maliyetlerindeki artışın, üretimi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen, hububat ve sebze fiyatlarının düştüğünü, buğday üreticisinin yüzde 50, sebze-meyve üreticisinin yüzde 75 reel enflasyon ile karşı karşıya kaldığını belirten Yetkin, bu yıl için ilan edilen hububat alım fiyatlarının da, başta mazot olmak üzere girdilere yapılan zamlar nedeniyle maliyetin altına indiğini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!