Yetenekli futbolcu bulmak onların işi

Güncelleme Tarihi:

Yetenekli futbolcu bulmak onların işi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 20:59

Keşfedilmeyi bekleyen yetenekli futbolcular için harekete geçen Bursalı kafadarlar, Scoutium adındaki bir platform kurdu. Girişim, futbolseverlerden profesyonellerin belirlediği formatlarda aldığı futbolcu değerlendirmelerini gelişmiş algoritmalar ile süzgeçten geçirip kulüplerin hizmetine sunuyor.

Haberin Devamı

FUTBOL, deyim yerindeyse derya deniz bir sektör. Bazı futbolcular, yeteneklerinin yanı sıra şanslarının da yardımıyla daha genç yaşta keşfedilebiliyorlar. Ancak bazı yetenekli futbolcular ise bu büyük sektör içinde maalesef yıldız olamadan sönüp gidiyor. Futbol sektöründeki bu sorunu çözmek için girişimciler harekete geçti. Üç Bursalı arkadaş Efe Aydın, Safa Yerliyurt ve Emre Ün tarafından kurulan Scoutium adındaki startup, futbolcuların daha kolay keşfedilmesini sağlıyor. 2017’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Kuluçka Merkezi ‘Çekirdek’te hayata geçen startup, kullanıcıların futbolcuları önerdikleri ve maç gözlemciliği yaptığı bir web sitesi. Futbol kulüplerine ve futbola katkıda bulunmak girişimi hayata geçirdiklerini anlatan Scoutium’un CEO’su Efe Aydın, “Karanlıkta kalmış futbolcuların ve onları değerlendiren gözlemcilerin keşfedilmesini sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

20 KULÜPLE SÖZLEŞME

Scoutium’da yetenekli futbolcuların bir tanıdığa veya aracıya ihtiyaç duymadan kendilerini daha prestijli kulüplere gösterebileceklerini belirten Aydın, “Yani futbolu demokratikleştirmeyi amaçlıyoruz. Önder Özen, Metin Tekin, Devrim Çetin, Arda Turan gibi futbol profesyonelleri ile görüştük. 20’nin üzerinde kulüple sözleşme imzaladık, bu kulüpler içerisinde Göztepe, Kasımpaşa gibi süper lig kulüpleri de var. Hemen hemen herkes bize destek veriyor. Scoutium’un global futbola etki edeceğini düşünüyorlar. Bu sorun tüm dünyada futbolun en büyük problemlerinden biri ve Scoutium bu sorunu ortadan kaldırabilir” diye konuştu.

ALGORİTMALARLA SEÇİYOR

Sistemin nasıl çalıştığını anlatan Aydın, “Scoutium, futbolseverlerden profesyonellerin belirlediği formatlarda aldığı futbolcu değerlendirmelerini gelişmiş algoritmalar ile süzgeçten geçirip, kulüplerin hizmetine sunuyor. Sistem, aynı zamanda kullanıcılar arasında isabetli değerlendirmeler yapanları ve futbol gözlemciliğine yatkın olanları da tespit ediyor ve yapılan mülakatlarda uygun bulunan kullanıcılar ‘Scoutium Gözlemcisi’ olarak tescillenerek canlı maç izleme görevlerini yerine getirip, sistemden gelir elde edebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

1000 kişilik test ekibinin Scoutium’u denediğini belirten Aydın, “İzmir, Bursa ve İstanbul’dan 20 Scoutium Gözlemcimiz 2 binin üzerinde futbolcu değerlendirmesi, 30’un üzerinde canlı analiz gerçekleştirdiler. Çeşitli lig kategorilerinden 20 kulüple sözleşme imzaladık. Sistemi test etmek için şu aşamada yeni kulüplerle anlaşmayı biraz yavaşlattık. Sistemi tam çalışır hale getirdiğimizde hızla yayılacağız” dedi.

400 BİN TL YATIRIMLA BAŞLADILAR

İTÜ Çekirdek’in düzenlediği Big Bang Startup yarışmasında 400 bin TL yatırım ve ödül alarak ilk 3’e girdiklerini anlatan Aydın, “2018 sonuna kadar 100 bin kullanıcı ve 200 Scoutium gözlemcisine ulaşacağız. 22 bin futbolcu, 1100 kulüp, 110 profesyonelle çalışmayı ve 2500 canlı analizle 300 bin Euro ciro planımız. Mayısta İngiltere ve ABD’deki ilk faturayı kesmek istiyoruz. 5 yıl sonunda 220 milyon Euro ciro hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HAFTANIN YATIRIMI

SKYSENS’E 680 BİN EURO YATIRIM

DÜŞÜK enerji tüketimi ile çalışması gereken sensörleri 15 km gibi mesafelerden kablosuz iletişim ile internete bağlayan Skysens, ACT Venture Partners’tan 680 bin Euro yatırım aldı. 2016’da kurulan Skysens’in kurucuları Emrah Mercan ve Burak Polat’ın çeşitli sektörlerdeki teknik ve ticari deneyimleri bulunuyor. Skysens’in teknolojisi batarya ile uzun süre çalışması gereken IoT uygulamalarının tamamına servis verebiliyor. Bu teknoloji ile hem kablosuz iletişim teknolojisi sağlayıcısı olarak telekom ve teknoloji şirketlerine, hem de uçtan uca paket çözümler ile restoranlardan enerji şirketlerine kadar çözüm sunabiliyor.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ

YENİ TEKNOLOJİLER FİNTECH’E UYARLANDI

YAPI Kredi Bankası’nın 8-10 Aralık tarihlerinde düzenlediği 48 saatlik Hackathon’da, finans teknolojileri (fintech) alanındaki yenilikçi fikirler geliştirildi. Code.yapıkredi programı kapsamında düzenlenen Hackathon’da dikkat çekenlerin başında blockchain, yapay zekâ gibi yeni nesil teknolojilerin fintech alanında kullanılması oldu. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, bugüne kadar farklı konulara odaklanan binin üzerinde fintech tanıştıklarını söyledi. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan da, 7’den 70’e herkesi teknoloji üretimine davet ettiklerini belirterek, “code.yapıkredi kapsamında düzenlediğimiz Hackathon ile gelecek vadeden yeni ürün, hizmet ve fikirlerin hayata geçmesine hız kazandırıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

NOTERDE GÜVENLİ TRANSFER

Hackathon’un kazananı ‘Prox’ isimli ekip oldu. ‘Prox’ noter kanalı ile yapılan ikinci el otomobil satışlarında güvenli para transferini mümkün kılan projesi ile 15 bin TL’lik ödülün sahibi olurken, ayrıca code.yapıkredi Fintech Hızlandırma Programı’na katılacak. Bu programla ‘Prox’ üyeleri, finansal rehberlik ve girişim kurmaya yardımcı olmak üzere 12 haftalık mentorluk ve eğitim desteği alacak. İkincilik ödülü olan 10 bin TL’yi 76 isimli ekip alırken, 5 bin TL’lik üçüncülük ödülüne P=nP layık görüldü. İkincilik ödülünün sahibi 76, yapay zekâ tabanlı mobil asistan uygulaması üzerinde çalıştı. Üçüncülük ödülünü kazanan P=nP ise güvenli senet altyapısı üzerine geliştirdiği projesi ile dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!