Yeşil binalara teşvikler hep gelecek

Güncelleme Tarihi:

Yeşil binalara teşvikler hep gelecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 13:13

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda teşvikler gelecek. Hem vergi yönünden, hem kredi yönünden, diğer yönlerden bir takım kolaylıklar, bir takım teşvikler de etap etap getiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin açılışının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, TBMM'de kendilerini ilgilendiren 3 yasa olduğunu söyledi. Bunların birinin Tapu Kanunu'nda yapılması gereken değişiklik olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Yani mütekabiliyet şartı aranmaksızın, Türkiye'nin stratejik konumu dikkate alınarak, Türkiye'deki askeri alanlar, özel alanlar ve tarihi bakımdan öneme haiz alanlara dikkat etmek suretiyle, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, öz güveni artmış ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de mütekabiliyet şartı aramadan gayrimenkul satışını rahatlamak için bir yasamız var. Diğer yasamız da, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasıdır. Bu zaten kentsel dönüşüm yasalarıyla 770 sayılı yasadan 2981-85 sayılı yasalara varıncaya kadar Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na varıncaya kadar, bütün bu yasalarla entegre olacak şekilde ama biraz daha kentsel dönüşümü, afet dönüşümü deprem dönüşümü, depreme dayanıksız binaların dönüşümünü kolaylaştırıcı özellikleri içeren bir yasa da şu anda Meclis'te.
Bir diğeri de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından dizayn edilen 2B diye adlandırılan, orman vasfını kaybetmiş alanların kullanıcılarına, olmazsa üçüncü şahıslara satılmasını kolaylaştıran ve buradan çok ciddi kaynak beklenen yasadır. İnşallah önümüzdeki en kısa sürede bu 3 yasayı da Meclis'ten geçirmek suretiyle kanunlaştıracağız.”

Haberin Devamı

OTURMA İZNİ KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN KENDİ YASALARI VAR

Mütekabiliyet konusunda inşaat sektöründeki aktörlerin, konut satın alan kişilere oturma izni verilmesi konusunda bir talepleri olduğunun hatırlatılması üzerine de Bayraktar, “Zaten oturma izni verilmesi konusunda Türkiye'nin kendi yasaları var. O konuda çok zorluk yok. Ayrı bir kulvar o. İçişleri Bakanlığının takip ettiği bir kulvardır. Bizi de ilgilendiriyor. Onun entegrasyonu zaten var” dedi.

Bakan Bayraktar, “Yeşil binaların Türkiye'de artırılması için hükümetin kolaylığı olacak mı?” sorusuna karşılık da, “Tabi bunların arkasından teşvikler de gelecek. Yeşil binaların yapımı için, doğa dostu malzemenin üretilmesi noktasında arkasından teşvikler de gelecek. Hem vergi yönünden, hem kredi yönünden, diğer yönlerden bir takım kolaylıklar, bir takım teşvikler de etap etap getiriyoruz” diye konuştu.

2B'lerden ne kadar kaynak beklendiğinin sorulması üzerine de Bayraktar, bunu tam olarak söylemenin doğru olmadığını, hem mütekabiliyet yasasından hem 2B'den çok ciddi, hatırı sayılır kaynaklar beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

PARA ALINSIN DİYE İTİRAZ EDENLER DAHA ÇOK

Bir gazetecinin “Muhalefet 2B'ler için itiraz etti, sahiplerinden herhangi bir para alınmasın diye” ifadeleri üzerine ise Bayraktar, “Para alınsın diye itiraz edenler daha çok” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Van'da 40 bin kalıcı konutun faturasının 4-5 milyar lira civarında olacağı yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de Bayraktar, şunları kaydetti:

“O civarda. Adeta yeni bir Van üretilecek. Doğudaki bir merkez vilayetimiz, marka şehrimiz olma noktasında çok ciddi yatırım yapacağız Van'a. Salt konut değil kamu binaları, eğitim tesisleri, sağlık tesisleri, ulaşım yolları, yeni yaşam alanlarının üretilmesi, Van'ın su temini ve teknik altyapısının yenilenmesi noktasında çok ciddi çalışma yapıyoruz. Modern hayatın gerektirdiği donatılar, kentsel tasarım ne ise o noktada Van'da çalışmalarımız devam ediyor. Planlamada belli bir noktaya geldik. Bunu oradaki yerel dinamiklerle beraber yürütüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!