Yerli patates tohumu üretimi için kollar sıvandı

Güncelleme Tarihi:

Yerli patates tohumu üretimi için kollar sıvandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 11:21

Bu kapsamda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Doğa Tohumculuk, Hayvancılık Pazarlama İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile yerli patates tohumu üretimi için işbirliğine gitti.

Haberin Devamı

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yaptığı açıklamada, TİGEM'in temel faaliyetlerinin tohumculuk ve damızlık üretimi olduğunu belirtirken, Genel Müdürlüğe bağlı 3 milyon 700 bin dönüm arazi varlığının bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin sertifikalı hububat tohumunun yüzde 50'sinden fazlasını TİGEM'in ürettiğine işaret eden Bilden, şunları kaydetti:

“Bu yeterli değil. Tohum dediğiniz sadece hububattan ibaret değil, diğer alanlarda da tohum üretimi önemli. Özellikle de ithalata dayalı olduğumuz kalemlerde biz bir çalışma yaptık ve bunun en başında patates tohumunun ön plana çıktığını gördük. Bu kapsamda Tohumcular Birliği ile irtibata geçtik ve patates tohumu üretimi için ülkemizde birinci sırada olan, ciddi laboratuvar kurmuş olan Doğa Tohumculuk Şirketi ile 10 yıllığına işbirliği yaptık”

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2011 yılında 30 milyon avroya yakın patates tohumu ithalatı yaptığını belirten Bilden, “Patates tohumunun Fransa ve Almanya başta olmak
üzere Avrupa'da 4 ülkeden ithal ediyoruz. 3 yıllık kısa bir sürede bu ithalatı kesebileceğimizi düşünüyoruz. İşbirliğimizin aslında en anlamlı kısmı bu. Kendi topraklarımızda biz patates tohumunu özel bir firma ile beraber üretmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Özel şirketin kendi deneyimini aktardığını, TİGEM'in de yerli patates tohumu üretimi için toprağı karşıladığını anlatan Bilden, işbirliği içerisinde ilk etapta, Sivas Ulaş ve Konya Gözlü Tarım işletmelerinde patates tohumu üretiminin yapılacağını ifade etti.

“Üretim yapılsın, fazlasını da ihraç ederiz”

Üretim çalışmalarının bu yıl başlayacağını bildiren Bilden, arazilerin tespit edildiğini ve firmaya teslim edildiğini söyledi.
İlkbaharla beraber Mayıs ayı gibi patateslerin yeşermiş olacağına işaret eden Bilden, şöyle devam etti:

“İlk tohumlarımızı almış olacağız, araziyi teslim ettik, toprak müsait olduğunda da işlemeye alacağız. Avrupa'da 4 ülke patates tohumunun yüzde 50'sinden daha fazlasını üretip satıyorlar. Birinci kademe, yani en pahalı ve en iyi kalite olan tohumun da kilosunu bin avronun üzerinde satıyorlar. Türkiye artık kendi patates tohumunu üretecek, hedefimiz bu. Belki önümüzdeki yıl ya da ondan sonraki yıl bunu çok net ve rahat söyleyebiliriz. Eğer bu istediğimiz gibi giderse, biz bazı işletmelerimizi bu işe ayıracağız. Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var ve patates üreticimiz çok sağlıklı tohuma da ihtiyaç duyuyor. Kendi tohumumuzu biz üretebilirsek, bunun elbette ki fazlasını da üretip, özellikle Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'ne rahatlıkla verebiliriz. Arazi sorunumuz da yok, bu işin birikmiş kültüründe de bir sorun yok”

Haberin Devamı

Patatesin, buğday, mısır ve pirinçten sonra dünyada en fazla tüketilen gıda maddesi olduğuna dikkati çeken Bilden, patatesin kullanımının çok yaygın olduğunu, hazır yiyeceklere talebin artmasıyla da patates tüketiminin de arttığını ifade etti.

Türkiye'nin ortalama 1 milyon 500 bin dekar alanda 4 milyon 500 bin tonluk patates üretimi ve dekar başına 3 bin kilogramlık verimi ile dünyanın en önemli patates üreten ülkelerinden birisi olduğuna işaret eden Bilden, Türkiye'de her yıl bu miktarda patates üretiminin gerçekleştirilebilmesi için iki yılda bir yenileme esasına göre 45 bin ton tohumluk kullanıldığını ve bu tohumun da 32 bin tonunun yurt dışından ithal edildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!