Yerli ‘baz’dan görüntülü alo

Güncelleme Tarihi:

Yerli ‘baz’dan görüntülü alo
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 20:51

TURKCELL, yerli baz istasyonu (ULAK) ile anlık mesaj uygulaması BiP üzerinden ilk sesli ve görüntülü görüşmeyi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğinde ASELSAN’ın ana yüklenici olduğu, Netaş ve Argela ile birlikte geliştirilen ULAK yerli baz istasyonları projesi kapsamında üretilen 4.5G teknolojili baz istasyonları, Turkcell’in İstanbul’daki Küçükyalı Plaza ve Erzincan şehir merkezine kuruldu. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu İstanbul’dan, Erzincan’daki Turkcell şebeke operasyonlarında görevli çalışanları arayarak görüntülü görüşme gerçekleştirdi.
Yerli baz istasyonları üzerinden görüntülü görüşme yapılmasının Türkiye’de mobil iletişimi değiştirerek yeni bir çağ başlatacağını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Bugün Türkiye’de tarihi bir başarıya imza attık. Sadece yerli baz istasyonları kullanarak gerçekleştirdiğimiz görüntülü görüşme, bu projeye yani yerli kaynaklara, Türk mühendislerine inanıldığı zaman nelerin başarıldığının en somut göstergesi oldu. Tüm dünyaya bunu kanıtlamış olduk. Gerek geliştirme süreci boyunca yaptığımız değerlendirmeler, gerekse test süreçlerinde aldığımız sonuçlar bu projede yer alarak ne kadar doğru bir karar aldığımızı bir kez daha gösterdi” dedi.

Haberin Devamı

250 ADET SİPARİŞ

Şebekelerinde kullanmak üzere 250 adet sipariş verdiklerini ifade eden Terzioğlu, “Proje kapsamındaki ilk teslim almaları da biz yapacağız. Böylece Türkiye’de yerli baz istasyonunu gerçek şebekede kullanacak ilk mobil operatör de Turkcell olacak. Yerli baz istasyonun yanı sıra ilk olarak yine bizim girişimlerimize gündeme gelen ve yakında zamanda imzaladığımız Türkiye’nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşmasının da yerli teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece 4.5G’de değil 5G’de de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için birçok kurumumuzla ortak projelerde birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

1200 SAAT TEST ETTİ

Şirketten paylaşılan bilgilere göre Turkcell, yerli baz istasyonlarını ilk olarak laboratuvarlarında test etti. Açıklamada, “1200 saatlik test sonucunda ULAK’a geri dönüş sağlandı. Şile Ağva yolu üzerinde 3 yerli baz istasyonu kuran Turkcell bu sayede testlerini sahaya taşıdı. Sahada test hatları kullanılarak yapılacak denemelerin ardından yakın bir zaman içerisinde Rize’de kurulacak 8 sahada yerli baz istasyonu Turkcell müşterilerinin kullanımına açılacak” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!