Yer altında madencinin yükü hafifletildi

Güncelleme Tarihi:

Yer altında madencinin yükü hafifletildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 12:19

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) maden ocaklarında malzeme nakline yönelik mekanizmaların kullanılmasıyla işçilerin bellerine bağlayarak taşıdığı maden direkleri rahatlıkla nakil edilebiliyor.

Haberin Devamı

Yerin metrelerce altında çalışan maden işçilerinin kömür üretimi sırasında tahkimat yapmakta kullandıkları uzunlukları 2-4 metre civarındaki maden direklerini bellerine bağlayarak taşımalarının iş verimliliğini düşürmesi üzerine kurum tarafından çalışma başlatıldı.

Geliştirilen mekanizmayla çok dar olan yer altı koşullarında maden direklerinin yanı sıra diğer tahkimatların kolaylıkla taşınmasına imkan sağlanması işçi verimliliğine olumlu yansıdı.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumlarında üretimin artmasıyla iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik yenilikleri takip ettiklerini, tecrübeli personelleriyle de yeni mekanizmalar projelendirdiklerini söyledi.

Yer altı üretim birimlerinde tahkimat sisteminin iyileştirilmesi amacıyla pnömatik domuz damı yastığı kullanılmaya başlandığına işaret eden Dağdelen, şöyle konuştu:

“Böylece tavan kontrolünün etkinliği sağlanmış, iş gücü verimliliği de arttırılmıştır. Yer altı malzeme nakliyatında yeniliklere gidildi. Üretim panolarının hazırlanması ve pano üretimindeki malzeme naklini kolaylaştırmanın yanı sıra emniyetli çalışma ortamı sağlamak amacıyla yeni mekanizma kullanılmaya başlanmıştır. Böylece, tamamen insan gücüyle taşınan malzemelerin daha kolay ve emniyetli nakli sağlanıyor. Yeni mekanizmayla malzeme naklinde 10 kat iyileşme gerçekleşti. Ayrıca, yeni yangın söndürme cihazı da kullanılarak yer altında oluşabilecek yangınlara karşı önlemlerimizi aldık.”

RANDIMAN ARTIYOR

Dağdelen, havzanın eksi 1200 metre derinliğe kadar jeolojik rezervinin 1 milyar 331 milyon ton olduğunu, yüzde 45'ine denk gelen 610 milyon tonunun da özel sektör işletmeciliğine açıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bu yıl kömür satışımız, gelecek yıl 2 milyon 210 bin 900 ton olarak programlanmıştır. Kurumumuzun taş kömürü üretim kapasitesinin yılda 5 milyon ton satılabilir olacak şekilde altyapısı yeniden düzenlenmektedir. Kurumdaki iş gücü iyileştirme çalışmaları sonucunda 2001'de 501 kilogram/yevmiye, genel işçilik randımanı eylül 2007'de 712 kilogram/yevmiyeye, 679 kilogram/yevmiye satılabilir üretime yönelik işçilik randımanı da 917 kilogram/yevmiyeye çıkarılarak önemli artış sağlanmıştır.”

YATIRIMLAR VE GİDERLER

TTK'nin 25 milyon YTL'lik 2008 yatırım programının yüzde 100 gerçekleşmesinin beklendiğini anlatan Dağdelen, şöyle dedi:

“Kurumun ticari maliyetini teşkil eden ana giderlerinin en önemlileri personel ve finansmandır. Bu kalemler toplam ticari maliyetin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturmaktadır. TTK'nin yer altı ocak açıklığı 280 kilometre galeri ve 11 adet ana ihraç kuyusundan oluşmaktadır. Ana ihraç kuyularından 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu, Karadon Yeni Servis Kuyusu ve Kozlu Uzunmehmet Kuyusu son dönemde açılan kuyularımızdandır.”

KÖMÜR YIKAMADA TASARRUF

Dağdelen, TTK Kozlu ve Üzülmez Müessese Müdürlüğünde kömürlerinin yıkandığı Zonguldak Lavuarı'nın (kömür yıkama tesisi) işlevine son verilerek
kaldırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Her iki müessesede kurulan modüler lavuarlarda hizmet alımı yoluyla kömür yıkatılmasına başlandı. Bu yolla yılda yaklaşık 10 milyon dolarlık tasarruf sağlanmıştır. Aynı şekilde TTK Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüğünde de tüvanan (yıkanmamış kömür) taş kömürlerinin hizmet alımı yoluyla yıkattırılması amacıyla gerekli hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu müesseseler de böylece aynı oranda tasarruf gerçekleştirilecektir.”

İŞ GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI

TTK Genel Müdürü Dağdelen, iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili çeşitli yönetmelikler hazırlandığını, iş kazaları istatistik bilgilerin de derlenerek iş güvenliği veri tabanı projesi gerçekleştirildiğini söyledi.

Yer altında emniyetli çalışma ortamının sağlanmasına yönelik müessese müdürlüklerinde merkezi izleme ve kontrol sistemi kurulduğunu ifade eden Dağdelen, şunları söyledi:

“İş güvenliği teçhizatları yenilenerek modernize edildi. Taş kömürü üretimi alanında iş güvenliği ve metan gazı mücadele konusunda Ukrayna ile teknik işbirliği projesi yürütülmektedir. Ayrıca, tüm işçilerimize iş güvenliğiyle ilgili eğitim verilmekte. İş güvenliği iyileştirme çalışmaları sonucunda ölümlü ve yaralanmalı iş kazası oranı büyük ölçüde düşmüştür. Yer altı koşullarının daha da iyileştirilerek emniyetli çalışma ortamının sağlanması açısından faaliyetlerimiz sürmektedir.”

LİMAN İŞLETMECİLİĞİ

Dağdelen, TTK'nin işlettiği hakkı kuruma ait Zonguldak Limanı'nın uluslararası deniz taşımacılığına uygun hale getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye ile Ukrayna arasında Ro-Ro seferi, her türlü dökme yük ve general kargo ile kurumun sattığı kömürlerin naklinin yanı sıra limandan Tren Ferisi kapsamında Zonguldak'ın Ereğli ilçesine seferler yapılmaktadır. Liman gelirlerimiz yıllık 3 milyon 500 bin dolara yükselirken, gideri de 800 bin dolar programlanmaktadır. Rusya ve Romanya'ya Tren Ferisi hattı oluşturmak için çalışmalar sürdürülmektedir. Yaklaşık 14 kilometre demir yolu hattımız da yenilenmiştir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!