Yeni vergi sinyali

Güncelleme Tarihi:

Yeni vergi sinyali
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 12:58

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü Mali İzleme Raporu'nda, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) yapılan revizyonun, 2007 yılında yeni bir vergi ya da özelleştirme dalgasının gündemde olduğunu ortaya çıkardığı kaydedildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü Mali İzleme Raporu'nu açıkladı. Rapor'da Haziran 2006 Bütçe Sonuçları'nın yanı sıra, "IMF Niyet Mektubu, Faiz Dışı Fazla Hesabı", "2007 Yılı Bütçe Hazırlıkları Çerçevesinde Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Plan'ın Değerlendirilmesi" ile "Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu Üzerine Görüşler"e de yer verildi.

Rapor'un Orta Vadeli Mali Plan'ın değerlendirildiği bölümünde bir önceki Plan'a göre yapılan revizyona dikkat çekildi. Revizyona göre gelecek yıl bütçe giderlerinin GSYİH'ya oranı bir önceki plana göre 2007'de 2.9 puan arttı. Buna karşılık, bütçe açığının GSYİH'ya oranı yüzde 2.0'den yüzde 1.4'e geriledi. Bu durum, bütçe gelirlerindeki büyük artıştan kaynaklandı. Bütçe gelirlerinin GSYİH'ya oranındaki artış 3.5 puan olarak ortaya çıktı.

GELİR ARTIŞI MUTLAKA AÇIKLANMALI

Rapor’da konuya ilişkin olarak şu değerlendirmeye yer verildi: "OVMP'de öne çıkan bir konu da, harcamaların arttığı bir ortamda gelirlerde yaşanan reel sıçramadır. Harcamalarda ortaya çıkan artış kısmen de olsa açıklanırken, gelirlerde öngörülen artış genel ifadelerle geçiştirilmiş izlenimi vermektedir. Gelir kalemlerinde ve özellikle vergi dışı gelirlerde iki plan arasında ortaya çıkan reel artışın mutlaka bir politika olarak açıklanması gerektiğini düşünüyoruz."

YETERİNCE ŞEFFAF OLMAMAK MALİ RİSK DOĞURUYOR

IMF Niyet Mektubu'nun değerlendirildiği Rapor'da, 2005 yılı mali hedeflerine ulaşılamadığının resmen kabul edildiğine dikkat çekilerek, "Niyet mektubunda KİT'lerdeki performans düşüklüğünün ana nedeni TMO'nun 'öngörülenden' daha çok tahıl alımı yapması olarak gösterilmektedir" denildi. Rapor'da, KİT dengelerinin de bütçe büyüklükleri gibi mali yıl başında kamuoyuna açıklanması gerektiği, TMO'ya fındıkta olduğu gibi Hükümetçe verilebilecek diğer destekleme görevlerinde yeterince şeffaflık olmamasının önemli bir mali risk doğurduğu vurgulandı.

HAZİRAN SONU İTİBARİYLE BÜTÇE FAZLASI 1.27 MİLYAR YTL

"Merkezi Yönetim 2006 Haziran Ayı Bütçe Sonuçları"yla ilgili olarak da, Bütçenin Haziran sonu itibariyle fazla verdiği belirtildi.

Rapor'da şöyle denildi: "Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre Haziran ayı sonu itibariyle Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi Haziran ayında verilen 2.1 milyar YTL bütçe fazlasının katkısıyla 2.4 milyar YTL düzeyinde fazla vermiştir. Ancak; mahalli idare fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kaymanın etkisi düzeltildiğinde söz konusu bütçe fazlası 1.27 milyar YTL'ye düşmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!