Yeni TTK’yı silah zoruyla uygulamak olmaz, cezaevleri işadamlarıyla dolar

Güncelleme Tarihi:

Yeni TTK’yı silah zoruyla uygulamak olmaz, cezaevleri işadamlarıyla dolar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 00:00

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, henüz yürürlüğe girmeden sıkıntı yaratan yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki (TTK) tartışmalı dört konuda değişiklik için Meclis’te grubu bulunan partilerle uzlaşma arayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Canikli, temmuzda yürürlüğe girecek olan kanunda ele aldıkları dört ana konunun “Şirket ortaklarının sorumluluğu, denetim, web sayfası zorunluluğu ve kamu bilgi havuzu” olduğunu belirtti. Canikli, şöyle konuştu:

İlke doğru ama bize uymaz

Temel itiraz noktalarından birisi şirket ortaklarının sorumluluğu. En fazla şikayet bu konuda geliyor. Kanun yürürlüğe girdiğinden şirket kasasından para çeken ortaklara hapis cezası verilebilecek. Aslında bu genel ilke dünyada da kabul gören bir prensip. Şirket yetkililerinin kasadan para alması, başkasının cebinden para almak olarak değerlendiriliyor. Genel olarak doğru gibi duruyor, ancak bizde uygulanması zor. Şirketlerimizin çoğu aile şirketi. Şirket kasasını zaman zaman kullandıkları bir gerçek. Silah zoruyla da bunu yapamayız. Bunda diretirsek ileride aynı çek kanununda olduğu gibi bir tabloyla karşılaşırız. On binlerce şirket yöneticisi hakkında cezalar gelir, sonra onunla uğraşırız.

Haberin Devamı

Know-how casusluğu kaygısı

Temmuzdan itibaren uluslararası yeni bir denetim sistemine geçilecek. Denetimi kim yapacak ve fiyatlandırma nasıl olacak? Özellikle belli gücün altındaki şirketlere yük getirir mi? İlave yük getirdiğimiz zaman başlangıçtaki gelişmelerini olumsuz etkiler mi? Diğer konu bu. Şirket bilgilerinin kamuya aktarılması şartına da itirazlar var. Bazı şirketlerden özellikle bilgi birikimi ve katma değeri yüksek şirketlerden itirazlar geliyor. Bu şirketler know-how birikimlerinin rakipleri tarafından öğrenilmesi riskinden endişe ediyorlar. Bunu nasıl formüle edeceğimizi konuşacağız. Diğeri de web sayfası zorunluluğu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!