Yeni trend su tasarrufu

Güncelleme Tarihi:

Yeni trend su tasarrufu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 20:18

Yeni teknolojilerin ortaya çıkması denim (kot) sektöründe de dönüşüm başlattı. Artık çevreye daha duyarlı yöntemler kullanılarak denim ürünler elde edilebiliyor. Böylece su ve kimyasal konusunda iyileştirmeler yaşanıyor. Sektör lideri olduğumuz bu alanda uluslararası markalarımızın girişimleri ve inovatif çalışmaları da önem kazanıyor.

Haberin Devamı

DENİM (kot) sektörünün çevre üzerindeki etkisi çok büyük. Zira denim, su, enerji ve kullanılan kimyasallar açısından tekstilde en zor malzemelerin başında geliyor; doğa, çevre ve çalışanların sağlığı açısından da geçmişte ciddi tehditler oluşturdu. Bununla beraber, moda endüstrisi son yıllarda su alanında önemli adımlar atıyor. Önemli ürünlere ilişkin yaşam döngüsü değerlendirmelerinden, sudan arındırılmış yenilikçi boya işlemlerine, organik pamuk kullanma vaadinde bulunmaya kadar, birçok ünlü giyim firması, tedarik zincirleri boyunca daha iyi uygulamaları hayata geçirmeye başladı.

Türkiye’deki şirketler de bu alanda yeni uygulama ve teknolojilerle dönüşüme ayak uyduruyor. Türkiye’de Mavi Jeans, yurtdışında ise Zara’dan Levis’a global devlere denim tasarlayan ve ihraç eden Taypa Tekstil Genel Müdürü Burak Karaaslan, geliştirdikleri damla ile yıkama teknolojisi sayesinde yıkama işleminde yüzde 95 su tasarrufu yapabildiklerini anlatarak, “Yıkama fabrikamızda damla teknolojisi kullanarak su ve kimyasal kullanımını minimuma indiriyoruz. Damla sistemi ile 1 bardak su ile ürün yıkanıyor. Böylece yüzde 95 daha az su, yüzde 75 daha az kimyasal kullanmış oluyoruz. Damla teknolojisi ile son 1 yıl içinde 35 bin 961 ton su tasarrufu sağladık” diyor.

Haberin Devamı

YENİ NESİL YIKAMA

Son 1 yılda üretimleri artmasına rağmen parça başına su tüketimini yüzde 16 oranında azalttıklarını dile getiren Karaaslan, Türkiye’deki üretim tesislerinde kot başına en çok su tüketiminin yıkama işlemi esnasında gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Bu işlemde adet başına su tüketim miktarının 2016’da 0.079 metreküp olduğunu söyleyen Karaaslan, buna karşılık kesim, dikim ve paketleme işlemlerinin toplamı için su tüketim miktarının 0.010 metreküp olduğunu belirtiliyor. Yeni nesil yıkama makinaları ile su kullanımını yüzde 50, taş ve kimyasal kullanımını yüzde 40 azalttıklarını kaydeden Karaaslan,  şunu söylüyor:

“Yatırımı devam eden lazer teknolojisi ile kuru işlem, yıkama efekti ve permanganat sprey proseslerine alternatif çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda kimyasal ve su kullanımında yüzde 100’e kadar tasarruf sağladık. Lazer teknolojisi ile sadece 2016’da su tüketimini 9 bin 360 ton, kimyasal tüketimini ise 7 ton azalttık. Çevrenin korunmasına ciddi katkı sağladığını düşündüğümüz bu prosesteki yatırımlarımızı önemsiyor ve devam ediyoruz. Bir yandan lazer makinesi kapasitemizi arttırırken, bir yandan kuru işlem, yıkama efekti ve permanganat sprey operasyonların lazerde yapıldığı yeni ürünler tasarlıyoruz. Gelecek yıllarda daha farklı yıkama proseslerine alternatif olabileceğini düşündüğümüz bu teknoloji için Ar-Ge faaliyetlerimiz devam ediyor.”

Haberin Devamı

1 YILDA 52 MİNİ SEZON

DENİM, doğru hissi ve renklendirmeyi sağlamak için tipik olarak altı kere yıkanması gereken bir malzeme. Bir kot pantolonun yalnızca renklendirme işleminde ortalama 200 litre su kullanılabiliyor. Bir jean yapmak için ise 10 bin litreye kadar su kullanılabiliyor. Bugün moda endüstrisinde bir yılda 52 mikro sezon olabiliyor. Kot pantolonlar, uzun süre tutmaya eğilim gösterdiğimiz az sayıdaki giysilerden biri olmasına karşın, çevresel hasarları önemli boyutta.

BAKMADAN GEÇME!