Yeni stand-by ocak ayına sarkıyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni stand-by ocak ayına sarkıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 02:03

Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF Heyeti ile ekonomi yönetiminin sürdürdüğü Yeni Stand-By Programı'nın tamamlanmasının Ocak ayına sarkmasının büyük bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Program'ın tamamlanabilmesi için, IMF heyetinin en az 1 hafta-10 günlük süreye daha ihtiyacı olduğu belirtildi. Ancak Pazar günü başlayacak Ramazan Bayramı ile Christmas tatilinin ardarda gelmesi nedeniyle, IMF'nin haftasonu Ankara'dan ayrılıp Ocak ayında tekrar gelmesi bekleniyor.

Programın temelini oluşturacak ‘öncelikler listesi’nin taslağı büyük ölçüde tamamlandı. Ancak ‘TMSF bankaların durumu ile Borçlanma Kanunu tasarısının gerektirdiği hazırlıklar’ Program'ın bu haftasonu bitmemesinin en önemli iki nedenini oluşturuyor. Özellikle Hazine bünyesinde ‘Yeni Borç İdaresi’ kurulması konusundaki tartışmaların sürdüğü öğrenildi. Bu nedenle, Borçlanma Kanunu tasarısının akibeti de Hazine içindeki ‘‘-Yeni Borç İdaresi' tartışmasının berraklaşmasına endekslendi.

IMF'nin Fon bankalarının bu ay sonuna kadar tasfiye edilmesine ilişkin önceki taahhüt nedeniyle Toprakbank'ın durumuna özel bir ilgi gösterdiği belirtiliyor. Toprakbank'ın Fon'a yeni alınması nedeniyle bilançosunun çıkmaması, ayrıca ‘tasfiye' konusunun içerdiği hukuksal güçlükler nedeniyle tartışmaların sürdüğü belirtiliyor. Öte yandan IMF'nin, Yeni Stand-By için koalisyon liderlerinden Mayıs ayında olduğu gibi bir ‘taahhütname' istediğinin kesinleştiği, ancak bunun ‘yazılı mı yoksa sözlü mü' olacağının henüz belli olmadığı ifade edildi.

Juha Kahkonen, bugün saat 11.00'de Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile görüşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!