'Yeni otel yatırımı kârlı görünmüyor'

Güncelleme Tarihi:

Yeni otel yatırımı kârlı görünmüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2012 15:46

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, talebin üzerinde yatak arzından dolayı otel yatırımlarının yatırımcı açısından karlı görülmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Bayındır, turizm sektöründeki son gelişmeleri ve otel yatımlarını değerlendirdi. 3-4 yıldan bu yana İstanbul'da ve Antalya bölgesinde yatırım yapılmamasını söylediklerini anlatan Bayındır, “Çünkü yatırımcı parasını 2-3 yılda almaya alışmış. Turizm ve otelcilik zor bir iş. Öyle oteller var ki neredeyse bin yataklı. Şu anda böyle işletmeler var. Şimdi bu kadar zor bir işin içerisinde dönebilmek için muhakkak onun fizibilitesinin çok sağlam, düzgün ve daha reel yapılması lazım” diye konuştu.

Türkiye'de bir sektöre veya bir işe gösterilen ilginin o alanlarda yoğunlaşmaya neden olduğunu anlatan Bayındır, şöyle devam etti:
“Türkiye'de enteresan bir şey var, bu Türk milletinin yapısından kaynaklanıyor sanırım. Örneğin, bir ara tekstil çok modaydı, herkes tekstilci oluyordu. Bir ara havayolu sektörüne yatırım modası çıktı, yani herkes aynı işe yöneliyor. Aynı işe yönelmek yatırımcı atılımcı olarak güzel şeyler; ama hesapsız yönelmek, biraz işleri zorlaştırıyor. Bir fizibilite raporu gördüm, kendi kendime güldüm.

Haberin Devamı

Bayındır, son dönemlerde gecelik doluluk oranının arttığını, ancak ortalamada doluluk oranlarının artmadığına işaret ederek, “Doluluğun artması ayrı, yüzde 90 doluluk ayrı. Yani yüzde yüz tutması çok zor. Ben bir ay açık değilim ki, 12 ay 24 saat açığım. Dolayısıyla planlama gecelik 200 avro ve bu paraya bu tarafta oda satılmaz, o fiyattan satılacağı günler gelecek ama henüz değil” değerlendirmesini yaptı.

Yapılan fizibilitenin yanlış olduğuna işaret eden Bayındır, “Şimdi o fizibiliteyi gören biri getirip parayı döküyor, bina yapıyor. Kendi hiç anlamıyor bu işten ve işletmeciye diyor ki; 'gel sen işlet.” İşletmeci kiralamıyor, cirodan pay veriyor. Otel çalışmazsa yatırımcı da para alamayacak. Yatırımcı oraya 100 milyon dolar yatırım yapmış ve bunu '5-6 senede amorti ederim' diye düşünüyor. Fakat bakıyor ki 25-30 sene amorti etmesi zor görünüyor ve yanlış diye telaşlanmaya başlıyor. Halbuki bu işe girmeden bizlerle konuşsalar bir takım reel şeyleri söyleyebiliriz” dedi.

“İstanbul yatırımcılar için çok cazip"

Haberin Devamı

İstanbul'un hem turistler hem de yatırımcılar için çok iyi bir pazar olduğuna değinen Bayındır, “İstanbul çok iyi bir pazar ve İstanbul'un modası bundan sonra düşmez. Çünkü İstanbul deniz, kum, güneş değil yani her yerde bulacağınız bir şey değil. İstanbul'da kültür, kargaşa, eğlence ne ararsanız var. Dolayısıyla İstanbul her zaman birilerini çekecek bir yer. İki kıtanın üstünde kurulmuş.

Bazı şehirler o kadar güçlüdür ki ne yaparsanız bozamazsınız, İstanbul da öyle. Yatırımcının ya çok parası var, 'sağlam yere yatırayım' diyor veya arsası var, 'burayı ev yapıp satacağıma otel yapayım' diyor. İşletmeci bir firmaya da işletmeciliğini veriyor. 'Bu eninde sonunda işler' diyor. Eninde sonunda işler, yani beş yıl sonra bunların hepsi dolar” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul'a yapılacak otellerin bundan sonra 500 - 700 odalı oteller şeklinde olmaması gerektiği görüşünü dile getiren Bayındır, bu otellerden İstanbul'da yeteri kadar bulunduğuna dikkati çekti.

“Nitelikli turist gerekiyor”

Bu yıl turist sayısının gerilemesinin sektörü çok fazla etkilemeyeceğine işaret eden Bayındır, konuşmasına şöyle devam etti:
“Keşke yüzde 1,8 düşmese de yüzde 10 düşse ve gelir olarak yüzde 15 artsa... Otel dolmasın, ille de odalar dolacak diye bir şey yok. Elli oda yatsın, ama yiyen içen, paraya itiraz etmeyen ödeyen bir müşteri olsun. Burada önemli olan nicelik değil de nitelik. Bizim artık İstanbul için görüşümüz o yönde. Nicelik değil nitelikli turist gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye'ye yıl sonuna kadar 32 milyon turist gelmesini bekliyoruz. Ben hep sene başında bekliyorum; acele etmeyin şu Rusya ile Almanya pazarını görelim ona göre söyleyelim... İngiltere'de bir düşüş olduğunu gördük zaten. Fuarlardan da belli...Fuarlar eski etkisini yapmıyor. Millet daha ziyade elektronik ticarete dönmeye başladı. Geçen sene yaptığım tahminde ben '2011 yılının rakamlarını tuttururuz' dedim. 2011 yılı ile 2012 yılını kıyaslamamak lazım. Ortadoğu Tunus, Cezayir, Mısır karışınca oraya gideceklerin bir kısmı bize geldi, biz de ondan biraz yükseldik. Şimdi biz bu yılı 2010 ile kıyaslamamız lazım. 2010 ile kıyaslarsak bu yılın da iyi olduğunu göreceğiz.”

Haberin Devamı

“Mutlaka Çin ve Hint pazarına açılmalıyız”

Türkiye'nin her şeye rağmen iyiye gidecek ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Bayındır, “Turizm sektörü bundan sonra hep yükselişte olacak, tabii biz rehavete kapılmadığımız müddetçe... Mesela bizim Çin ve Hint pazarına açılmamız lazım. Bu iki pazarı mutlaka Türkiye'ye getirmemiz lazım, önce 5 kişi, 10 kişi, 100 kişi fakat bu bir oturursa 'İngiltere'den az adam gelmiş', 'İran bize kızmış müşteri yollamamış' gibi laflar etmeyi bırakırız” diye konuştu.

Bayındır, sözlerini, “İstanbul da kalış süresi ortalama 3 gece. Şimdi oradan kalkıp 3 gece için İstanbul'a gelinir mi? Ne yapacak turist oradan çıktıktan sonra? 15 gün seyahat edecek. 15 gün İstanbul çok, Antalya onlar için cazip değil, ama biz 4-5 gün İstanbul 3-4 gün Kapadokya yaptırıp, ondan sonra komşulardan birine götürebilirsek olabilir. Çin'den buraya 3 gün için gelinmez, birileriyle işbirliği yapmamız lazım” görüşünü paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!