Yeni LNG kontratları kapıda

Güncelleme Tarihi:

Yeni LNG kontratları kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin artan doğalgaz talebini karşılamak için yeni uzun dönemli kontratlarla 2015 yılına kadar 6 milyar metreküplük LNG almak istediklerini, bu kapsamda Katar ile görüştüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Cezayir, Libya ve Katar temaslarının ardından değerlendirmelerde bulunan Yıldız, yeni LNG kontratlarına yönelik şunu söyledi: “Katarlı kardeşlerimiz de bu konuda anlayış gösteriyorlar. Hedef olarak 6 milyar metreküplük bir kontrat üzerinden konuşuyoruz. Ama bu 6 milyar metreküpün hepsi Katar olmaz da başka ülkelerden olur. Buna ABD’yi de dahil etmiştik.”
Doğalgaz temini için cazip teklif nereden gelirse ihtiyacın karşılanması için oraya sipariş verebileceklerini, 6 milyar metreküplük LNG’yi 2014-2015 döneminde temin etmeleri gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “Önemli olan bu talebin en uygun fiyatla karşılanıyor olması. Bu yüzden kendimizi kasmıyoruz. Daha başlardayız ancak Katar ile uzun dönemli bir kontrat yaparsak en az 10 yıllık kontrat yaparız. Bunun için de uygun bir teklif almamız lazım.”

Haberin Devamı

ORTAKLIĞA DAHA SICAK

Katar’ın yapımını değerlendirdiği yeni LNG terminalini Türkiye’nin batısına yapmayı düşündüğünü kaydeden Yıldız, “Katarlılar mevcut bir terminale ortak olmaya daha sıcak bakıyor. Yapımı düşünülen LNG terminalindeki gazın kullanım alanı öncelikle Türkiye” dedi. Türkiye, bu yıl kış döneminde ortaya çıkacak gaz ihtiyacını karşılamak için 2.5 milyar metreküplük spot LNG almak için anlaşmalar yapmıştı.

Üç barajda kıskancız

TANER Yıldız, “Atatürk, Keban, Karakaya gibi barajları özelleştirmeyle ilgili kıskançlığımızı ortaya koyduk. Bu barajları şu safhada portföyden çıkardık, özelleştirmeyi doğru bulmuyoruz” dedi. Meclis AB Uyum Komisyonu’na bilgi veren Yıldız, özel sektörün ürettiği elektriğin son 10 yılda yüzde 38’den yüzde 61’e çıktığını, kısa ve orta vadede bu oranı yüzde 75’e çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!