Kimya ihracatçılarının yeni başkanı yarın belli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Kimya ihracatçılarının yeni başkanı yarın belli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2018 17:10

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) başkanlığı için adaylığını açıklayan SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu 6000'den fazla ihracatçıyı temsil eden İKMİB’in çözüm üreten bir yapıya kavuşması için aday olduğunu açıkladı. Yarın yapılacak seçimde diğer aday ise Beta Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister...

Haberin Devamı

İKMİB’in çözüm üreten bir yapıya kavuşması için aday olduğunu açıklayan Eroğlu, “Firmalarımızın ihracatlarını arttırıp, kolaylaştıracak bir değişim yapmak için geliyorum. Bugüne kadar başardıklarımız sadece bir başlangıç. Değişime inanan ve çözüm arayanların oylarını istiyorum” dedi.
Türkiye’de bazı ihracatçı birliği başkanlarının ‘suya sabuna dokunmaktan kaçındığını’ ve sektörün sorunlarıyla mücadele etmek yerine ‘yapıyormuş’ gibi görünmeyi tercih ettiğini belirten Eroğlu şöyle devam etti:

“Yurt içi ve yurt dışı STK’lardaki görevlerimde çok değerli deneyimler kazandım. Türkiye’de elini taşın altına koymayan ama ‘elini şöyle taşın altına koy’ diyen STK’lar gördüm. Dünyanın gelişmiş ve kalkınmış ülkelerinde STK’lar ekonomiyi yönlendirir, sektörlerin sorunlarını doğru makamlara iletir ve çözene kadar mücadele eder. İçinde bulundukları sektör için çalışır sorunlara çözümler üretirler ve o çözümler ekonomiye destek olduğu gibi o ülkenin de ilerlemesini sağlar. İşte bu yüzden ben de bugün taşın altına elimi koyuyorum. Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu ve ilk 1000 ihracatçısı arasında yer alan firmam SEM Plastik A.Ş. ‘de ortaya koyduğumuz başarılı çalışmalar ve sivil toplum örgütü PAGEV’de elde ettiğim deneyimle, sanayici ve ihracatçı kimliğimle, Türkiye ve sektörümüz için değişim için İKMİB başkanlığına aday oldum. Değişime inanıyorum.

Haberin Devamı

“BEŞ YILDIZLI DEĞİŞİM PLANIMIZ VAR”
Değişim çağında değişimden kaçılamayacağını belirten Yavuz Eroğlu, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı:
“Küresel ekonominin bütün aktörleri, içinden geçtiğimiz teknoloji çağında çok hızlı bir değişim yaşıyor. Bu öyle bir rüzgar ki değişmeyen tarih oluyor. Bir parçası olduğumuz sektörün dinamikleri bizi dönüşmeye, sürdürülebilir olmaya, daha çok üretmeye ve değer yaratmaya zorluyor. Atacağımız her adım, çözeceğimiz her sorun Türkiye ekonomisini yükseltecek bir tuğla olacak. Bu nedenle değişim diyoruz, hemen diyoruz. Sektörümüz için beş yıldızlı bir değişim planımız var. İlk olarak astronomik aidatlara son vermeyi planlıyoruz. İhracatçılardan alınan yüksek ve zorunlu aidatları hemen düşüreceğiz. İKMİB neden sadece ihracatçıdan yapılan kesintinin sefasını sürüyor. Birlik ihracatçının sırtından geçinmek yerine kendi gelirini elde edebilir. Biz bunu sağlayacağız. ‘Türk İhraç Ürünleri Fuarı’ düzenleyeceğiz.”

Haberin Devamı

PELİSTER: “VİZYONER PROJELERİMİZLE KİMYA SEKTÖRÜNDE SIÇRAMA YAPACAĞIZ”
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği-İKMİB’e başkan adaylığını açıklayan BETA Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, güçlü yönetim kadrosuyla birlikte kimya sektörünü atağa kaldırmaya hazırlanıyor. “Biz Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla tüm alt sektörlerin de sesi olma sözü veren Adil Pelister, beş vitrin projeyle kimyanın değerine değer katacak.

İhracatçının sorunlarına kalıcı çözümler getirmek için şimdiden çalışmalara başlayan Pelister ve yönetimi, yeşil pasaportta alt sınırın 100 bin dolara çekilmesi, ihracatçının finansmana kolay erişmesi ve Dijital Ticaret Platformu gibi pek çok yenilikçi projeyle kimya sektörünü ihracatta 2. sıraya taşıyacak.

Haberin Devamı

16 Nisan’da yapılacak İKMİB seçimleri öncesinde başkan adaylığını açıklayan Adil Pelister, kimya sektörünün güçlü isimlerinden oluşan yönetim kurulu ekibiyle birlikte yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Türk kimya sektörünü global arenada temsil eden 6 bin ihracatçının sorunlarını kalıcı şekilde çözüme kavuşturmayı hedefleyen Adil Pelister, beş vitrin projeyle ihracatçının önündeki tüm zorlukları kaldıracak.

YEŞİL PASAPORTTA ALT LİMİT 100 BİN DOLAR OLACAK
Kimyanın tüm alt sektörleriyle birlik ve beraberlik içinde çalışarak ihracatta 2. sıraya yükselmek için sürdürülebilir projeleri ürettiklerini belirten İKMİB Başkan Adayı Adil Pelister; “İKMİB, kimya sektörüne en büyük katma değeri sağlayan ihracatçıların ana çatısı olan bir kurum. Biz de bu önemli sorumluluğunun bilinci çerçevesinde arkadaşlarımla birlikte seçim hazırlıklarımızı tamamladık. Adil, şeffaf ve ortak aklın hakim olduğu bir yönetim anlayışıyla, ihracatçımızın temel ve öncelikli sorunlarını çözüme kavuşturacak vitrin projelerle yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. İlk olarak ihracatçı KOBİ'lerimiz için yeşil pasaport hakkının genişletilip, alt limitin 100 bin dolara çekilmesi için çalışacağız. Alt sektörlerimiz de dahil kimya ihracatçımızın önünü açacak bir adım atmış olacağız. İhracatçılarımıza vize kolaylığı sunmak amacıyla İKMİB Bünyesinde özel bir ‘Vize Ofisi’ açacağız. Yurtdışında ticaret şirketlerimiz için büyük bir destek oluşturan Turquality ve marka desteklerinden de kimyanın tüm alt sektörlerinin adil bir şekilde istifade etmesini sağlayacağız.” dedi.

Haberin Devamı

İHRACATÇIMIZIN FİNANSMANA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAĞIZ
Başta KOBİ’ler olmak üzere küçük ölçekli ihracatçıların sermayesini yalnızca işletme sermayesi olarak kullanmasına fırsat tanıyacaklarını dikkat çeken Pelister, “Küçük Ölçekli Organize İhracat Bölgeleri (K. O. İ. B.) oluşturulması için azami gayret göstererek bu planı hayata geçireceğiz. Böylece en düşük sermayeli sanayicimizin bile üretimden direkt ihracat yapmasını sağlayacağız. İhracatçılarımızın direkt finansmana ulaşması konusunda vadelerin 18 aydan 36 aya çıkarılması için sektörümüzün sözcüsü olacak ve bir eylem planı hazırlayacağız. Tareks sistemini de yeniden ele alıp ihracatçımıza muafiyet sağlayacağız. Gelişen sanayimizi ve ihracattaki başarımızı geleceğe taşımak için sektörümüzde dijital dönüşüm seferberliği başlatacağız. Bu amaçla E-ticaretin daha kolay öğrenebilmesi ve günümüzün değişen ticari koşullarına hızla adapte olabilmek için Dijital İhracat Platformu kuracağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YERLİLEŞTİRME ATAĞININ ÖNCÜSÜ KİMYA SEKTÖRÜ OLACAK
İhracatta 3. sırada yer alan kimya sektörünü marka projelerla kalıcı bir 2.’liğe yükselteceklerini belirten Adil Pelister, “Sanayi ve İhracatta Yerlileştirme Atağı kapsamında öncelik tanınan 5 ana alt sektörümüz için özel bir eylem planı oluşturacağız. Beş ana alt sektörümüz petro kimya, polimerler, aşılar, nano teknolojik ürünler ve amino bileşenler özelinde kurduğumuz ‘Yerlileştirme Danışma Kurulu’ ile destek projelerimizi hayata geçireceğiz. Adil bir sektör temsiliyetiyle Türkiye Tanıtım Grubu fonlarından en üst seviyede istifade edeceğiz. Bu fon kapsamında özel bir road show düzenleyerek, hedef sektörlerdeki ürünlerimizi dünyanın en büyük 50 perakende zincir mağazasının yöneticilerine tanıtmak üzere küresel ölçekte bir çalışma başlatacağız. Devlet desteklerine ek olarak ‘Kimya Alt Kümesi’ kuracağız. Bu sayede hedef pazarlarımız bünyesinde bütün sene açık fuar olma özelliği taşıyan Türkiye Ticaret Merkezleri’nden istifade edeceğiz” dedi.

2498 FİRMA SEÇİME KATILMAK İÇİN EVRAK VERDİ
Yarın Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek İKMİB seçimi öncesi 2498 firma “Evrak Kaydı” yaptırarak seçime katılmak için başvuru yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!