Yeni fabrika yeri hazır, 200 bini geçersek para kazanırız

Güncelleme Tarihi:

Yeni fabrika yeri hazır, 200 bini geçersek para kazanırız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 00:00

2007’de Hyundai Assan’daki hissesinin yüzde 20’sini Korelilere veren Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar, “i20’yle üretim 100 bin adedi aşacak ama yetmez. 200 bini geçince para kazanmaya başlarız” dedi. Kibar, fabrikanın yanında yeni yatırım için 1 milyon metrekarelik alan olduğunu söyledi.

GEÇEN hafta 100 milyon dolar yatırımla İzmit’te i20 üretimine başlayan Hyundai Assan’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Kibar Holding’in Başkan Yardımcısı Ali Kibar, i20 üretimiyle birlikte 100 bin adetlik üretimi aşacaklarını belirterek, “Ama bize bu yetmez. Biz ne zaman Türkiye’de 200 bin adetlik üretimi aşarız, o zaman para kazanmaya başlarız” dedi. 2007 yılında Hyundai Assan’daki yüzde 50 hissesinin 20’sini yeni yatırım, istihdam ve ihracat sözüyle Korelilere verdiklerini hatırlatan Kibar, bu sözlerin yavaş yavaş yerine getirildiğini belirtti.

Yeni OSB kuruyoruz

3 vardiyayla 125 bin adede çıkabilen bir fabrikaya sahip olmalarına rağmen bunu yeterli bulmadığını kaydeden Kibar, şöyle konuştu: “Hyundai Assan’ın İzmit’teki 1 milyon metrekare alan üzerinde yer alan fabrikasının yanında Kibar Holding’e ait 1 milyon metrekarelik bir alan daha var. Orada Asım Kibar adıyla yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruyoruz. Buraya yan sanayicilerimizi toplayacağız. Ayrıca fabrikanın büyümesi gündeme gelirse hazır yer olacak. Yani büyüme için yer sıkıntımız yok. 125 bin adedin üstünde üretim için yeni tesis gerekecek. Bu konuda şimdiden çalışmalara başladık.”

Türkiye’den Ortadoğu’ya

Hem İzmit fabrikasının üretimde en kaliteli tesis seçilmesinin hem de Hyundai’nin pazardaki güçlü konumu ve liderliğinin Koreli ortaklarını ve dostlarının olumlu etkilediğini belirten Kibar, “Koreli dostlarımızın kafasında ‘bölgenin lider ülkesi Türkiye’ imajı oluştu. Türkiye’nin bölgedeki rolünün daha etkin olacağını düşünüyorlar. Türkiye üzerinden Ortadoğu açılımı olabilir” diye konuştu. Türkiye’yi Rusya ve Ukrayna’dan daha stabil bulduklarını vurgulayan Kibar, bu yüzden Türkiye’yi merkez kabul ederek Ortadoğu ve çevre ülkelere gitmeyi daha doğru bulduklarını söyledi.

i20, Türkiye’de üretilen en teknolojik otomobil

ALİ Kibar, İzmit Hyundai Assan tesislerinde üretimine başlanan i20 modelinin, bugüne kadar Türkiye’de üretilen en teknolojik otomobil olduğunu savundu. Türkiye’de üretilip Avrupa’ya ihraç edilecek i20’lerin 45 noktasında yepyeni teknolojilerin kullanıldığını anlatan Kibar, “Bu sayede yan sanayimizin de teknolojisi yükseliyor” dedi.

Avrupa’da pazar daralıyor ucuz ve küçük talebi artıyor

AVRUPA’da otomotiv pazarı daralırken, ucuz ve ekonomik araçlara talep artıyor. Bu da üretiminin yüzde 80’ini Avrupa ülkelerine ihraç eden Türk otomotiv sektörünün önünü açıyor. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Avrupa’dan bu yönde işaretler aldıklarını belirterek, ekonomik kriz nedeniyle otomobilde alt segment araç pazarının büyüdüğünü söyledi. Kibar, “Avrupa’da otomobil satışları düşüyor. Ancak, alt segment araç talebinde bir artış var. Özellikle Almanya, Hollanda, İtalya ve Polonya pazarlarından iyi haberler geliyor. Bu ülkelerde talep artışı var” dedi. Yılda 80 bin adet üretilmesi planlanan i20 modeline olan talebin de artığını hatırlatan Kibar, bu yüzden yeni yatırıma ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Orijinalde fiyat indirdi, taklit parçaya direnecek

ALİ Kibar, Hyundai olarak Türkiye’de taklit yedek parça kullanımını engellemek için hukuk mücadelesi başlattıklarını söyledi. Taklit yedek parçaların büyük bir kısmının Çin ve Tayvan’dan geldiğini tespit ettiklerini belirten Kibar, “Bu parçaların kaçak, faturasız satışı vergi kaybına yol açıyor. Hem biz, hem yetkili satıcılarımız, hem de devlet zarar ediyor. Bazı sigorta şirketlerinin bile hasar durumlarında taklit parçaya yönlendirme yaptıklarını tespit ettik. Onlar bile kaçak parça tedarik ettiriyorlar veya buna göz yumuyorlar” dedi. Hyundai, Türkiye’de satış sonrasında ilk kez yapılan büyük bir uygulamayı gerçekleştiriyor. Orijinal yedek parçalarla araçların daha güvenli kullanması hedefleyen Hyundai Assan, yedek parça fiyatlarında yüzde 5-70 arası indirim yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!