Yeni başkan için iki kritik tarih

Güncelleme Tarihi:

Yeni başkan için iki kritik tarih
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2016 20:50

Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası başkanlığına atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayladığı Bakanlar Kurulu kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Erdem Başçı’dan yarın boşalacak koltuğa atanan Çetinkaya’nın bir hafta arayla iki zorlu sınavı olacak. İlk sınavı başkanlık koltuğuna oturduğu ilk gün katılacağı Para Politikası Kurulu (PPK) olacak. Burada alacağı faiz kararı dikkatle takip edilecek. İkinci sınavı ise bir hafta sonra 26 Nisan’da olacak. 26 Nisan’da yılın ikinci Enflasyon raporu açıklanacak. Çetinkaya hem kamuoyunun önüne çıkacak hem de enflasyon tahminlerini açıklayacak. Çetinkaya, 20 Nisan çarşamba günü PPK toplantısına başkan sıfatıyla katılacak.

Erdem Başçı başkan olarak katıldığı 24 Mart’taki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirimle Çetinkaya’yı rahatlattı. Çarşamba günü yapılacak toplantıda da üst bantta bir indirim olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 25-50 baz puanlık indirim ihtimali ağırlıklı olarak tahmin edilirken, 75 baz puanlık indirim bekleyen piyasa uzmanları da var. 75 baz puanın piyasada tepkiye neden olabileceği ancak tolere de edilebileceği konuşuluyor.

NE MESAJ VERECEK?

Çetinkaya faiz kararından sonra 26 Nisan’da da enflasyon raporunu kamuoyuna açıklayacak. Burada sunum yapacak ve piyasaya vereceği mesajlar dikkatle takip edilecek.

Eski Başkan Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, Orta Vadeli Program’a paralel olarak, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2016 yıl sonunda yüzde 6.1 ile yüzde 8.9 aralığında orta noktası yüzde 7.5; 2017 yılı sonunda ise yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı. Başçı, “Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7.5’in altında kalabilmek zorundayız, enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye’yi daha kötü bir dengeye götürebilir. Onun için elimizde ne varsa, hangi araç varsa o aracı enflasyonu düşürücü yönde kullanmamız gerekiyor” demişti.

BAKMADAN GEÇME!