Yeni Anayasa, 2023 hedefine ‘ayakbağı’ olmasın

Güncelleme Tarihi:

Yeni Anayasa,  2023 hedefine ‘ayakbağı’ olmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2012 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), üyeleri ile gerçekleştirdiği ‘Yeni Anayasa Hakkında Görüş ve Beklentiler’ anketinin sonuçlarını açıkladı.

Haberin Devamı

52 bin üyesi bulunan TİM’in 22 soruluk anketini 1100 ihracatçı yanıtladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hazırlanacak olan yeni Anayasa ile ilgili bir çok kurumun çalışmalar yürüttüğünü ancak ekonomi unsurunu konunun biraz dışında bıraktıklarını belirterek, “Ekonomi hep arka sıralarda kalıyor. Biz de bu konuda en azından kendimizce konuya ışık tutmak istedik. Anketimizde Anayasa’da bulunması gereken ekonomik konularla ilgili sorular sorduk. Türkiye artık kendi denizinde yüzen bie gemi değil. Okyanus şartlarına uygun bir gemi inşaa etmek için yeni anayasada ekonomi ile ilgili konuların doğru incelenmiş olması gerekiyor. 2023 hedeflerimize ulaşırken, anayasanın ayakbağı değil destek olması gerekir” dedi. Büyükekşi, öne çıkan noktaları şöyle sıraladı;

Haberin Devamı

Girişim özgürlüğü önemli

İhracatçıların yüzde 98’i, yeni anayasanın gelecek kuşaklara karşı sorumluluk taşıması gerektiğini, doğayı koruyan ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını güvence altına alan bir yapı gerektiğini söylüyor.

Ankete katılan ihracatçılarımızın yüzde 97’si, ihracatın sağlıklı büyüme ve dünya piyasalarında mevcut, ortaya çıkacak ve çıkması muhtemel taleplere uygun üretim anlayışını esas alması gerektiğini ve ekonomi bürokrasisinin bu yönde yapılandırılması gerektiğini belirtiyor.

Katılımcıların yüzde 96’sı ise yeni Anayasa’nın girişim özgürlüğü ile yenilikçi ve rekabetçi ekonomi karşısında engel oluşturmaması gerektiğini savunuyor.

Yüzde 35’inin bilgisi yok

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) hazırladığı ‘Yeni Anayasa Hakkında Görüş ve Beklentiler’ anketine  katılan 1100 ihracatçının yüzde 64’ü yeni Anayasa ve yapım süreci hakkında bilgiliyken, yüzde 35’i ise pek ya da hiç bilgili olmadığı cevabını verdi.

İç deniz gemisiyle okyanusa açılamayız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta sağlıklı büyüme için yeni anayasanın gerekli olduğunu belirterek, “İç denizlere göre üretilmiş yelkenliyle okyanusta maceraya atılmak yerine, okyanus şartlarına dayanıklı gemi” niteliğinde bir anayasa yapılmasını istedi. Global ekonomik sorunları bir fırsata dönüştürmek için de yeni anayasanın önemine değinen Büyükekşi, anayasalarda ekonomik beklentilerin göz ardı edildiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!