Yeğen Kırdar Damat’la dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Yeğen Kırdar Damat’la dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

Erkek giyim markaları Tween, Damat ve D’S Damat’ı bünyesinde bulunduran Orka Group, azınlık hisselerinin satışı için New York merkezli uluslararası yatırım şirketi Investcorp ile anlaşma imzaladı. Orka Group’tan yüzde 30 hisse alan Investcorp’un kurucu CEO’su Nemir Kırdar, 1960 askeri darbesinde sorgu sırasında kalp krizinden ölen Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar’ın yeğeni.

Haberin Devamı

NEW York merkezli özel yatırım şirketi Investcorp, Türkiye’nin önde gelen moda perakendecisi Orka Group’un yüzde 30’unu alarak stratejik ortaklık için anlaştı. Orka Group’un büyüme hedefleri için hem sermaye hem de stratejik katkı sağlayacak Investcorp’un kurucu CEO’su Nemir Kırdar eski Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar’ın yeğeni. Amcası Lütfi Kırdar’ın 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde tutuklanıp sorgu sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’den ayrılan Nemir Kırdar, böylece Türkiye’ye ‘Damat’ ile geri dönmüş olacak. Kırdar, Gucci, Tiffany ve Saks Fifth Avenue gibi moda perakendecisi şirketlerdeki geçmiş yatırımlarından kazandığı bilgi birikimini Orka Group çatısı altındaki Damat, Tween ve D’S Damat markaları için de kullanacak.

Haberin Devamı

12 milyar dolarlık fon

Investcorp Yönetici Direktörü Tristan de Boysson ortaklıkla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye moda perakende pazarı, özellikle erkek modası pazarı. Önemli büyüme potansiyeline sahip ve Orka Group erkek moda perakendesi pazarında fırsatları değerlendirebilmek adına en iyi şekilde konumlanmış durumda. Bütün doğru marka ve tasarım elementlerini bünyesinde barındırıyor. Biz bu uluslararası başarı hikayesinin bir parçası olmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu. 90’dan fazla şirkete 30 milyar dolar civarında yatırım yapan ve 17 şirkette ortaklığı süren Investcorp’un yönetimi altındaki varlıkların toplam değeri yaklaşık 12 milyar dolar.

5 yılda 3 misli büyürüz

Ortaklık işlemlerinin Rekabet Kurumu’nun onayıyla tamamlanacağını belirten Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, “Bugüne kadar 6-7 uluslararası yatırım grubundan önemli teklifler aldık. Bunların içinde büyüme stratejimize en uygunu Investcorp’un teklifi oldu. Bu bir stratejik finansal ortaklık. Bu ortaklıkla 5 yıl içinde uluslararası ağırlıklı olmak üzere üç misli büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

40 ülkede biliniyor

Süleyman Orakçıoğlu ve Halidun Orakçıoğlu tarafından, üst kesime hitap eden Damat markası ile 1986 yılında kurulan Orka Group, Türkiye’nin erkek moda perakende pazarının gelişiminde önemli rol sahibi oldu. Uluslararası pazarlarda da Damat-Tween markalarıyla son dönemlerde adından sıkça söz ettirmeye başlayan Orka Group’un ürünleri, kendi işlettiği ve franchise mağazalar da dâhil olmak üzere 250’nin üzerinde mağazada ve 40 ülkede satılıyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu’nun en zengin işadamları arasında

1930’lu yılların sonunda İstanbul Valiliği yapan Lütfi Kırdar’ın yeğeni olan Nemir Kırdar, Ortadoğu’nun en zengin işadamları arasında yer alıyor. Türkiye’ye 1950’li yılların sonunda eğitim için gelen, amcasının Yassı Ada Mahkemeleri sırasında vefatının ardından önce memleketi Irak’a, ardından ABD’ye giden Kırdar, birçok finans şirketinde üst düzey yöneticilik yaptı. 1982’de Investcorp’u kuran Kırdar, Gucci ve Tiffany başta olmak üzere bir çok markayı kriz sürecinde alarak büyüttü. Nemir Kırdar’ın amcası Lütfi Kırdar, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Adnan Menderes Hükümeti’ndeki diğer üyeler gibi tutuklanarak Yassı Ada’ya götürülmüş, sorgu sırasında kalp krizi geçirmiş ve 17 Şubat 1961’de duruşma salonunda yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı

Gucci’yi küresel deve dönüştürdü

ALTERNATİF finansal yatırım ürünlerinin kullanımı ve yönetimi alanında faaliyet gösteren Investcorp, ürün ve coğrafya açısından en büyük ve farklı seçeneklerin olduğu alternatif finansal yatırım ve yönetim şirketleri arasında yer alıyor. Londra ve Bahreyn Krallığı’nda bölge ofisleri bulunan şirketin Gucci, Tiffany&Co., Saks Fifth Avenue, Chaument, Breguet, Ebel ve Carter’s gibi prestijli markalarda yatırımı bulunuyor. Gucci’yi bir aile şirketinden halka açık ve küresel bir şirkete dönüştüren Investcorp, 1996’da Gucci’de kalan son hisselerini sattığında toplam 246 milyon dolar ilk yatırımından 2.1 milyar dolar gelir elde etti.

Haberin Devamı

Hangi Türk şirketleri yabancı ortak aldı

YILBAŞINDAN bu yana yabancıların Türkiye’den satın aldığı firmalar için 12.5 milyar TL’ye yakın bir rakam ödediği tahmin ediliyor. İşte gerçekleşen en büyük satışlardan bazıları:
Denizbank Rusların oldu
TAV’ın yüzde 49’u Fransızlara satıldı
Mustafa Nevzat İlaç Sanayi’ni ABD’li Amgen aldı.
Koton’un yarısını Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye verdi.
Pronet (elektronik güvenlik şirketi), londra merkezli Cinven’e satıldı.
Kazancı Ailesi’ne ait Graniser’i İngiliz Bancroft Private Equity LLP aldı.
İdaş’a New York merkezli Capital Partners ortak oldu.
Dubai merkezli Eastgate Capital Group Silk&Cashmere’in yüzde 45’ini aldı.
Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk ABD’li Eaton Corp.’a satıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!