Yazın turizmin, kışın arıcıların başkenti

Güncelleme Tarihi:

Yazın turizmin, kışın arıcıların başkenti
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 11:59

Geçen yıl 57 ilden arıcılar, kışı geçirmek için arılarını, iklimi ve zengin bitki örtüsüyle önemli bir merkez haline gelen Antalya'nın Alanya ilçesine getirdi.

Haberin Devamı

Yazın turizm sezonunun açılmasıyla ülkenin önemli turizm merkezlerinden olan Alanya, kış mevsiminde de arıcıların kışlak mekanı haline geldi. Geçen yıl 57 ilden 252 üretici, arı kolonisini kışlatmak için, ılıman iklimi ve zengin bitki florası dolayısıyla Alanya'yı tercih etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılıkta Alanya'nın önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi. Rüzgar, ilçenin 71 yerleşim biriminde arıcılık yapıldığını dile getirerek, "Alanya genelinde 362 üreticinin sahip olduğu 24 bin 162 adet arı kolonisinden, 2015 yılında 287 ton bal ve 17 ton da bal mumu üretildi." dedi.

"ARICILARIN KIŞLIK BAŞKENTİ KONUMUNDAYIZ"
İlçeye diğer illerden de çok sayıda üreticinin arı kolonileriyle geldiğini anlatan Rüzgar, başka illerden gelen arıcılar için Alanya'nın bitki florasıyla önemli bir kışlatma merkezi olduğunu söyledi. Rüzgar, diğer illerden gelen üreticilerin Alanya'nın sahil kesimlerine kadar indiğini belirterek, "İlçemize her yıl 252 arıcı, toplam 34 bin koloni ile geliyor. Bu anlamda arıcıların kışlık başkenti konumundayız. Kış mevsiminde ilçemiz, iklimi, zengin bitki örtüsüyle, arıcıların cazibe merkezi halinde." diye konuştu. Üreticilerin arı kolonilerini yaz döneminde farklı noktalara götürdüğünü belirten Rüzgar, söz konusu dönemlerde Toros yaylalarının tercih edildiğini kaydetti.

"ALANYA BİZİM İÇİN CAZİBE MERKEZİ"
Antalya Arıcılar Birliği Başkanı Yücel Turan da Alanya bölgesinin 57 ilden gelen üreticiler için kışlatma merkezi olduğunu ifade etti.
Kışlatma bölgesi Alanya'ya eylül-mayıs aylarında Türkiye'nin birçok ilinden üreticinin geldiğini belirten Turan, "Burası her ne kadar turizm bölgesi olsa da Alanya arıcılıkta kışlatma bölgesi olarak isim yapmış. İklimi, yaz, kış devam eden bitki florası ile arıcıların tercih ettiği bir yer." ifadelerini kullandı.

Alanya'nın bal verimliliğinde iyi bir bölge olduğunu vurgulayan Turan, püren, harnup, yeni dünya ve narenciyesiyle bölgede üretilen balın zengin bir aroma tadına sahip olduğunu söyledi. Üreticilerden Yıldız Otağaca da arıcılıkta dünyada ikinci sıraya geldiklerini anlatarak, "Daha çok tecrübe kazanmak ve üretmek için çaba sarf ediyoruz. Vızır vızır çalıştıkça dünyamız, hayatımız o denli güzel olur." değerlendirmesinde bulundu. Hasan Göker ise babasından öğrendiği arıcılığı daha iyi yapmak istediğini dile getirerek, arılarla uğraşmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!