Yazar kasalı POS'ların gizlisi saklısı kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Yazar kasalı POSların gizlisi saklısı kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 01:38

İşletmelerde kullanılmaya başlanan yazar kasalı POS cihazları, geleneksel centilmenlik anlayışına darbe vurdu. Önde ve arkada iki ekrana sahip cihazlarla ‘yanındakilere göstermeden hesabı ödeme’ dönemi kapanıyor.

Haberin Devamı

Özellikle restoranlarda garsonlar elleriyle öndeki ekranı kapatarak sadece üst ekranda ödeyenin ücreti görmesini sağlamaya çalışıyorlar.Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl mart ayında çıkardığı tebliğinin ardından birleşen POS cihazları ve yazar kasalar, geleneksel bazı davranışları da yakından etkileyecek gibi görünüyor. Yeni POS cihazları, tebliğde yer alan gösterge tertibatına göre iki ekranlı olarak düzenlendi. Bu iki göstergeyle birlikte, önceden masaya gelen hesabı sadece ödeyen kişi ekranda görürken, öndeki ekranla artık hesapların adeta gizlisi saklısı kalmıyor. Böylece, hesabı kimselere göstermeden ödeme adabı yeni nesil cihazlarla çok mümkün olmayacak.

SON TARİH 1 EKİM


Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem planı kapsamında POS (Point Of Sale) cihazı ile yazar kasalar birleşti. İlk etapta 1 Temmuz 2013 olarak belirlenen son geçiş tarihi daha sonra ertelenerek 1 Ekim’e uzatılmıştı. Yeni POS cihazlarının kullanıma başlamasıyla yeni sistemdeki farklılıkları da ortaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yetki belgesi alan tek firma MT Bilgi Teknolojileri olarak yer alıyor. Aralarında Arçelik’in (Beko markasıyla) de bulundu üç firmanın cihazları ise inceleme aşamasında.

ELLE KAPATMA YÖNTEMİ


· İlk kez Türkiye’de kullanılmaya başlayan cihazları kullanan işletme sahipleri yaşadıkları sorunların başında yemek ve alkol için iki ayrı fiş kesmenin olduğunu söylüyorlar.
· Çok fazla kâğıt harcandığının da altını çizen işletmeciler, hesap gizliliği hassasiyeti olan durumlarda ise elleriyle ön ekranı kapatmaya çalıştıklarını anlatıyor.
· Kullanım sorunlarından bir diğeri ise özellikle Amerikalı turistlerin yaşadığı şifresiz kredi kartlarında oluyor. Yeni nesil cihazlara uygun olmayan bu sistemde yardıma eski tip POS cihazları koşuyor.

Haberin Devamı

1 Ekim’den itibaren zorunlu olacak


YENİ nesil EFT-POS özellikli ödeme cihazlarının 1 Temmuz olan zorunlu kullanıma başlama tarihi 1 Ekim’e uzatıldı. Devletin 10 milyar lira vergi geliri beklediği sistemde, mobil ve sabit POS cihazlarını yazar kasa ile birleştirerek tek cihazda toplanacak ve denetim elektronik ortamda yapılacak. Türkiye, 2.1 milyonluk POS cihazı sayısıyla Avrupa’da ilk sırada. Türkiye kredi kartı ve POS kullanımında dünyanın önde gelen pazarlarından. Sistem ilk etapta yol kenarı otopark hizmeti veren şirketler ve faaliyetlerinde mobil POS cihazı kullanan restoranlar, ev ve işyerlerine sipariş götüren işletmeler için 1 Ekim 2013’ten itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getiriyor. Bunun dışındaki işletmeler ise mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 yılı sonuna kadar kullanabilecek. Ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren mali hafızaları dolan cihazlar yeni nesil yazar kasalar ile değiştirilecek.

Haberin Devamı

İki göstergeyi bakanlık istedi

BAKANLIK tarafından belirlenen kuralların yer aldığı tebliğde, iki ekrana ilişkin, “Cihazların, biri kullanıcı, diğeri de alıcının tutarları kolayca görebileceği ve okuyabileceği şekilde ayarlanmış olmak üzere iki adet işaret edici gösterge tertibatı bulunacaktır. Alıcının tutarları kolayca okuyabilmesi için göstergedeki rakamların uygun karakter taşıması ve yüksekliğinin 7 milimetreden az olmaması gerekir.”

BAKMADAN GEÇME!