Yatırımcıyı ters köşeye yatırdı

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıyı ters köşeye yatırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 01:13

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TÜİK'in Ocak ayında enflasyonu yanlış hesaplamasının TÜİK'in veri kalitesi ve güvenilirliği üzerinde şüpheleri artıracağına dikkat çekti. Yanlış verinin yatırımcıların, başta faiz olmak üzere, getiri hesaplamalarında sorunlar yaratacağını da vurgulayan Öztrak yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

Haberin Devamı

"TÜİK'in Ocak ayında aylık yüzde 1.98 olan enflasyonu yüzde 1,72 olarak açıklaması büyük bir hatadır. Ekonomide alınacak kararların öncelikle güven ve algıya dayandığı düşünüldüğünde “devletin resmi istatistiklerininö hatalı açıklanması, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların kafasında yeni soru işaretleri yaratacak, TÜİK'in veri kalitesi ve güvenilirliği üzerindeki kuşkuları ağırlaştıracak, Türkiye'ye yönelik risk algısını da artıracaktır. Hükümetin yolsuzlukların üstünü, “hukukun üstünlüğünü yok ederekö örtme gayreti yatırımcıları halihazırda ürkütmüşken, buna bir de Türkiye'nin kurumsal kapasitesi ve veri kalitesi hakkında şüphelerin eklenmesi yerli ve yabancı aktörlerin Türkiye'ye yatırım iştahını yok edecektir."

"TÜİK YATIRIMCIYI TERS KÖŞEYE YATIRDI"

Haberin Devamı

"Enflasyonun hatalı hesaplanması, yatırımcıların başta reel faiz olmak üzere tüm getiri hesaplarını şaşırtır. Bu, yatırım kararlarını kuyumcu titizliğiyle alan ekonomik aktörler açısından 'pardon' denilerek düzeltilebilecek bir hata değildir. TÜİK'in Ocak ayı enflasyonunu yüzde 2 seviyesine kadar yükseltmesi, açıklama ile düzeltme arasında geçen sürede yatırım kararı alan tüm yatırımcıları adeta ters köşeye yatırmıştır."

"YILLIK ENFLASYONUN ÜÇTE BİRİ İLK AYDA GERÇEKLEŞTİ"

"Diğer taraftan Ocak ayı enflasyonunun yüzde 2 seviyesine yükselmesiyle hükümetin 2014'te resmi olarak öngördüğü yüzde 5,3'lük enflasyonun üçte birinden fazlasının daha yılın ilk ayında gerçekleştiğini göstermektedir. Bu yıl yerel seçimlerin sonrasına bırakılan elektrik ve doğalgaz zamları da düşünüldüğünde 2014'te çift haneli enflasyon riski artmıştır."
"HÜKÜMET, GÖREVİNİ DEVREDENE KADAR DÜZGÜN ÇALIŞMALI"
"Hükümet ve ekonomi yönetimi içine düştüğü panik ve korku ortamından derhal sıyrılmalı, devlet yönetmenin ciddiyet istediğini hatırlamalıdır. AKP en azından, görevi devredecekleri güne kadar bu ciddiyetle çalışabilmeyi becerebilmelidir."

"EKONOMİ SIFIR HATAYLA YÖNETİLMELİ"

"AKP döneminde ekonomide biriktirilen kırılganlıklar artık ekonominin sıfır hatayla yönetilmesini gerektirmektedir. Bize benzer ekonomiler arasında doğruları yapabilen ve yapamayanların ayrıştığı günlerden geçilmektedir. Dünyada paranın bol ve ucuz olduğu dönemde verimliliğini ve potansiyel büyüme hızını artıracak yapısal reformlarını gerçekleştiren, siyasi ve toplumsal uzlaşma kültürünü sergileyebilen ekonomiler bu çalkantılı günlerde ceza yerine ödül almaktadır. Gelişen ve yükselen ekonomilerin yüzde 60'ı bunu başarabilmiştir. Nitekim, Meksika'nın dün artan kredi notu bunun en güzel örneğidir."

Haberin Devamı

"BU GİDİŞİN FATURASI BÜYÜK OLUR"

"Son 10 yıldaki olumlu küresel iklimi değerlendiremeyen bizim gibi ekonomiler ise bugün “Kırılgan 5 ekonomiö ve “Kırılgan 8 ekonomiö listelerinde kendisine yer bulmaktadır. Türkiye bir gün bile kaybetmeden ekonomide kaybolan güven ve istikrar algısını ikame edecek adımları atmak zorundadır. Aksi takdirde bu gidişin ülkeye ve millete faturası büyük olacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!