Yatırımcının dünya borsalarına ilgisi Lehman öncesine döndü

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcının dünya borsalarına ilgisi Lehman öncesine döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 00:00

Reuters’in yaptığı bir araştırma, hisse senetlerinin dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinin portföylerinden aldığı payın temmuz ayı itibariyle yüzde 57’ye çıkarak, Lehman Brothers öncesindeki oranlara ulaştığını ortaya koydu.

Ağustos 2008’i yakaladı

ABD, İngiltere, Japonya ve Avrupa’nın önde gelen 49 yatırım şirketiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, yatırımcıların potföyündeki hisse senedi payı temmuz ayında yüzde 57’e çıktı. Bu oran haziran ayında yüzde 55.7 seviyesindeydi.
Lehman Brothers’ın Eylül 2008’de iflas etmesinin ardından başta Wall Street olmak üzere tüm dünya borsaları ve para piyasaları büyük bir çöküş yaşadı. Küresel ekonomik krizin başlagıcını simgeleyen olay olarak gösterilen Lemhan’ın batışı öncesi Ağustos 2008’de hisse senetlerinin yatırımcı portföylerinden aldığı pay yüzde 57.4 seviyesine ulaşmıştı. Küresel kriz ortamında temmuz ayı itibariyle yüzde 57’lik oranı yakalan hisse senetleri, nederedese Ağustos 2008 seviyesine ulaşmayı başardı.

Borsadaki ralli etkili oldu

Yatırımcıların borsaya yönelmesinde son aylarda yaşanan hızlı yükselişin büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Dünya borsalarından oluşan MSCI Endeksi sadece haziran ayında yüzde 7 prim yaptı. Hisse senedi piyasasındaki olumlu havanın krizde en kötü günlerin geride kaldığı sinyalini verdiğini belirten uzmanlar, “Ancak, şu anda en büyük risk hüsrana uğramaktır” yorumunu yapıyorlar.

NYSE Euronext’in kârı düştü, işten çıkarmalar göründü

TRANSATLANTİK borsa grubu NYSE Euronext’in bu yılın ikinci çeyreğindeki kârı yüzde 34 düştü. ABD’de New York Borası ve Avrupa’da Euronext borsasını sahibi olan NYSE Euronext, tarafından yapılan açıklamada, şirketin ikinci çeyrek kârının yüzde 34 oranında azalarak, 132 milyon dolara gerilediği kaydedildi. Açıklamada, 230’u Avrupa’da ve 60’ı ABD’de olmak üzere toplamda 290 çalışanın işten çıkarılacağı belirtildi. Şirketin son 1 yılda çalışan sayısı yüzde 9’luk düşüşle 3 bin 500 kişiye kadar geriledi. Borsa şirketinin gelirleri ise ikinci çeyrekte yüzde 9.5’lik artışla 1.13 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde, şirketin döviz kurlarının etkisi ve yatırımlar haricindeki giderleri ilk çeyreğe göre yüzde 12 azaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!