Yatırımcılardan talep yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcılardan talep yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 12:41

Gaziantep'te kuruluşu tamamlanan 5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yatırım yapmak isteyen işadamlarının büyük ilgisiyle karşılaştı. Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, "Eskiden Antep deyince lahmacun, kebap, kaçakçılıkla anılırdı. Şimdi dünyanın neresine gitsen Gaziantep dendi mi sanayisiyle ön plana çıkıyor, hemen sanayi şehri diyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep OSB yönetimi tarafından, 11 milyon metrekare alana kurulan 5. bölgede arsa ön talep toplama çalışmasına 4 Ocak 2011 tarihinde başlandı. Çok kısa sürede işadamlarından büyük talep gören bölge, mevcut yerin 2,5 katı talep aldı. Ön talep toplama 31 Ocak'ta bitecek olmasına rağmen işadamları şimdiden 25 milyon metrekare talepte bulundu.

Üç bölgenin tamamının ve dördüncü bölgenin yüzde 70'inin dolu olduğu OSB'de, şu anda bir yandan tekstil, gıda, plastik, boya başta olmak üzere 700 büyük firma faaliyetini sürdürüyor bir yandan da “mantar gibi” yeni fabrika yatırımları sürüyor.

Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5. bölgenin yatırımcılara açıldığını ifade ederek, ulusal gazetelerde ilan vererek işadamlarını bölgede yatırım yapmaya davet ettiklerini, ayrıca sanayi odası ve ticaret odasının tüm üyelerine duyuru yaptığını, organizedeki tüm sanayicilere de mektup yolladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

31 Ocak'a kadar ön talep toplayacaklarını, ön talep toplandıktan sonra sanayicilerin talep ettiği metrekarelere göre parseller yapılacağını ve kamulaştırma çalışmalarının başlayacağını belirten Nakıboğlu, “Bu 1-2 yıllık bir süreçtir. 2012 yılı ortalarına yetiştirmeye çalışıyoruz, ondan sonra yatırımcılar fabrika inşaatlarına başlayacaklar” dedi.

“TALEPLERİN HEPSİ GAZİANTEP'TEN GELDİ”

Cahit Nakıboğlu, 4 Ocak'ta başlayan ön taleplere ilişkin şu bilgileri verdi:

“5. Organize Sanayi Bölgesi 11 milyon metrekare alanda kurulu. Şu ana kadar mevcut yerimizin 2,5 katı talep var, 25 milyon metrekare talep var. Talebin hepsi Gaziantepli sanayiciden geldi. Kamulaştırma bedeli, fiyat ortaya çıkınca iş ödemeye gelince talepler biraz düşer. Düşmezse de tekrar ilave alan takviyesi yaparız.”

Bu kadar büyük talep bekleyip beklemediklerine ilişkin Nakıboğlu, şunları söyledi:

“Hep erken davrandık. 5. bölgenin kurulması için biz 2 yıldır çalışıyoruz. Erkenden sanayicinin ihtiyacını karşılamazsanız, sanayiciyi burada tutamazsınız. Sen burada arsa üretip vermezsen sanayiciye ya OSB'nin dışına çıkar ya da başka şehirlere kaçar. Antepli sanayicimiz de kolay kolay Antep'ten çıkmak istemiyor. Onda da haklı. Çünkü Gaziantep OSB'deki imkanlar hiçbir yerde yok. En temiz ve en ucuz enerji bizde, elektrik altyapımız dört dörtlük, halihazırda 150 milyon dolar altyapımız var, atık su arıtma tesisimiz, doğalgaz hatlarımız, yan sanayimiz var.”

“İSTİHDAMIMIZ EN AZ 150 BİN OLUR”

Gaziantep OSB'nin 4 bölgede 24 milyon metrekare alanda yer aldığını, Türkiye'nin en büyüğü olduğunu anımsatan Nakıboğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Şu anda birinci, ikinci ve üçüncü bölgemiz full dolu. Dördüncü bölgenin de yüzde 70'i dolu. 2010 yılını çok iyi kapattık. Şu anda 700 civarında firmamız faaliyette, istihdamımız 85 bin civarında. Bizim son dönemlerde krizden dolayı kapanan bir fabrikamız olmadı. Örneğin Aralık ayında bile tüm zamanların en iyi elektrik tüketimini yaşadık. Çok şükür iyiyiz, bir sıkıntımız yok. Şu anda kış olmasına rağmen bölgede her tarafta maşallah mantar gibi inşaat yapılıyor, büyük yatırımlar var.”

Gaziantep'in yıllık 4 milyar dolarlık ihracat yapan bir sanayi şehri konumuna geldiğini ve ihracatın çoğunun OSB'den yapıldığını vurgulayan Cahit Nakıboğlu, yeni bölgenin faaliyete geçmesiyle üretim ve ihracatın artacağına dikkati çekti. Nakıboğlu, “5. bölgemiz faaliyete geçtiğinde toplam istihdamımız en az 150 bin olur, aileleriyle birlikte bu 750 bin kişi demek. Şu anda da zaten Antep'in yarısını OSB besliyor” dedi.

“NAZAR DEĞMESİN, EKONOMİK GİDİŞAT İYİ”

5. bölgenin de eklenmesiyle Gaziantep OSB'nin 35 milyon metrekareye ulaşacağına dikkati çeken Nakıboğlu, “Antep'in çehresi değişiyor. Eskiden Antep deyince lahmacun, kebap, kaçakçılıkla anılırdı. Şimdi dünyanın neresine gitsen Gaziantep dendi mi sanayisiyle ön plana çıkıyor, hemen sanayi şehri diyorlar. 1984 yılından beri terör var. Çok şükür Antep'te bir olay olmadı. Onun sebebi de herkesin işi aşı olması” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cahit Nakıboğlu, 2011 yılı Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini de “Nazar değmesin diye fazla bir şey demiyoruz, ama beklentilerimiz de iyi gidişat da iyi. Hükümet de seçim ekonomisi uygulamazsa, kendi iç sorunlarımızı (terör) hallettiğimizde bizi kimse tutamaz” diye açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!