Yatırımcı kısa vadede yüksek getiri istiyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcı kısa vadede yüksek getiri istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 00:30

Uzmanlar, yatırım ve emeklilik fonlarının performanslarının uzun vadelerde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Kısa vadeli getiri beklentisi ve yüksek getiri performansı, her yatırımcının hedefi olmakla beraber yüksek risk taşır” diyor.

Haberin Devamı

SON dönemde en çok tartışılan konuların başında emeklilik fonlarının performansı geliyor. Bireysel emeklilik katılımcılarının büyük çoğunluğu fonların getirisinden şikayetçi ve birikimlerinin eridiğini savunuyor. Bu nedenle de hem Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hem de emeklilik fonlarını yöneten portföy yönetim şirketlerine yönelik eleştiriler her geçen gün artıyor. Eleştirilerin temel nedeni ise, emeklilik fonlarının performansının düşüklüğü.

KISA DÖNEM YANILTIR
Uzmanlar, yatırım ve emeklilik fonlarının, mevzuat gereği belirlenmiş karşılaştırma ölçütleri (benchmark) kapsamında yatırım yaptığını belirterek, fonların performans ölçümünde performansın gözlemlendiği sürenin de önemli olduğunu söylüyor. Kısa dönem için yapılan değerlendirmenin piyasalarda meydana gelen anlık dalgalanmaların etkisini yansıtacağından yanıltıcı olabileceğine değinen uzmanlar, şunları söylüyor: “Bu nedenle yatırım ve emeklilik fonlarının performansları uzun vadelerde değerlendirilmeli. Emeklilik fonlarında uzun vadeli bakış açısı daha da önem kazanıyor. BES, katılımcıların aktif çalışma dönemlerinde yaptıkları tasarruflarını, uzun vadeli yatırıma yönlendirip, emeklilik dönemlerinde standartlarını koruyarak gelir elde etmelerini amaçlayan bir sistem. Bu nedenle, fonların ve sistemin performansı, uzun vadeli değerlendirildiğinde anlamlı olur. Kurum seçimi, plan seçimi ve fon seçimi yatırımcıların getirilerini etkileyen ana faktörleri oluşturmaktadır” dedi.

Yatırımcı kısa vadede yüksek getiri istiyor


BES YATIRIMCISINA TAVSİYELER
YATIRIM Profesyonelleri Derneği İstanbul Başkanı Ertunç Tümen, yatırım ve emeklilik fonlarının performansı söz konusu olduğunda, yatırımcıların kısa vadeli getiri beklentisi ve yüksek getiri beklentisi içine girdiği söyledi. Yatırımcılar bu beklentilerinin ne kadar gerçekçi olduğunun ve getiri hedeflerini belirlerken bu getirileri etkileyen dış unsurların neler olduğunun farkında olmalı gerektiğini söyleyen Tümen, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
Kısa vadeli getiri beklentisi ve yüksek getiri performansı, her yatırımcının hedefi olmakla beraber yüksek risk taşır.

Emeklilik ve yatırım fonlarının performans ölçümünde geçmiş getiriler yatırımcıların karşılaştırma yapmakta kullandığı temel gösterge olsa da gelecek getirinin garantisi değildir.

Farklı dönemlerde farklı yatırım ürünlerinin performansı ön plana çıkabileceğinden, o dönemlerde bu yatırım ürünlerinin portföylerine dâhil edilen fonların performansının ön plana çıkması beklenebilir.

Aynı dönemde benzer fonlar arasından en yüksek getiriye sahip olanın seçilmesi sağlıklı bir yatırım kararı için her zaman yeterli değildir. Yatırımcının, risk unsurunu da dikkate alması gerekiyor.

Fonların almış oldukları riske göre elde ettikleri getiriye bakıldığında tablo değişebiliyor.

Yatırımcılar kendi risk tercihlerine göre uygun fonlar arasından seçim yapmalı ve riski dağıtmak amacıyla portföylerini farklı varlık sınıflarında yatırım yapan fonlar ile çeşitlendirmeli.

Özellikle portföylerinde hisse senetlerine yer veren fonlarda risk düzeyi önemli. Dolayısıyla, fonlar kıyaslanırken benzer getiriye sahip olanlar arasından en düşük riskli olan tercih edilebilir.

FONLAR REYTİNGİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR?
Emeklilik ve yatırım fonlarının derecelendirmesi yani, ratingi de önemli. Türkiye’de fon performansını 3 kuruluş derecelendiriyor.

Ludens Fon Rating’in Yönetici Ortağı Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu: Fon ratingi katılımcıya kolaylık sağlıyor, yol gösteriyor. Fonun geçmiş verileri kullanılarak bir analiz yapılıyor ve fonun başarısı katılımcının anlayabileceği gibi simgelerle ifade ediliyor. Katılımcıların yüzlerce fon arasında kaybolması engelleniyor ve tarafsız bakış açısıyla yollarını bulmalarına yardım ediliyor. Bu şekilde yatırımcıya, piyasadaki konjonktürün etkisi arındırıldıktan sonra fon yönetiminin performansa olan katkısı sunuluyor.

Ludens Fon Rating’in Yönetici Ortağı Nazlı Kalfa Baş: Fon rating kuruluşları fon piyasasını izliyor. Sunulan bu hizmet sayesinde fonları yöneten portföy yönetim şirketleri hem kendi başarılarını görebilme hem de kıyaslayabilme imkanına kavuşuyor.

SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Perşembe: Yatırım ve emeklilik fonları derecelendirmesi aylık, yıllık ve 3 yıllık olmak üzere her ay yapılıyor. Bunun da nedeni kısa vadeli konjonktürel gelişmelerin fonun orta ve uzun vadeli performansını gölgelemesini engellemek, yatırımcıya daha uzun vadeli bir perspektif sunabilmek.

Gündüz Capital Kurucusu Onur Gündüz: Fonmetre, yatırım ve emeklilik fonlarının performansını ölçen objektif bir reyting sistemi. Fonlar, TÜBİTAK desteği ile geliştirilmiş olan fon performans ölçümleme sistemi ile yatırımcı gözünden değerlendiriliyor. Böylece yatırımcılar, fonları birbirleri ile karşılaştırıp; kaybetme riskine göre de karar verebiliyorlar.

BAKMADAN GEÇME!