‘Yatırım yapmayan cehenneme gider’ hutbesi

Güncelleme Tarihi:

‘Yatırım yapmayan cehenneme gider’ hutbesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 01:53

Diyanet İşleri Başkanlığı, istihdamın artırılmasını sağlamak amacıyla yatırımcılar için cuma hutbesi hazırlattı. 18 Haziran’da camilerde okunacak ‘Ülkemizi Kalkındırmak Toplumsal Bir Görevdir’ başlıklı hutbede, işadamlarının kazandıklarını yatırıma çevirmeleri isteniyor.

Hutbede, kazancını yatırıma çevirmeyenlerin ahirette ‘alın, göğüs ve sırtlarının dağlanacağına’ dair ayet ve hadisler de yer alıyor.

Hutbede, İslam dininin helal yoldan servet sahibi olmayı teşvik ettiği, elde edilen servetin bütün insanların faydasına olacak şekilde değerlendirilmesinin istendiği belirtilerek, şöyle deniliyor: ‘Kuran-ı Kerim’de, ‘Size rızık olarak verdiğimiz şeyleri Allah yolunda harcayın. Size ne oluyor da, Allah yolunda harcamıyorsunuz? Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah’ındır’ buyrularak bütün nimetlerin asıl sahibinin Allah olduğu bildirilmiştir. İnsan bu nimetleri Allah’ın rızasına uygun bir şekilde değerlendirdiği takdirde hakkını vermiş, şükrünü eda etmiş olur. Meşru ölçüler içerisinde yapılan her türlü sosyal yardım ve yatırım yaparak iş alanı oluşturmak da sadakadır. İktisadi kalkınma, yatırımların artış oranına bağlı olarak hızlanır. Bütün nimetlerin insanların menfaati için kullanılıp değerlendirilmesi gerekir. İslam, gereksiz harcamaları, israfı, lüks tüketimi yasaklayarak elde edilecek tasarrufların verimli, üretken ve istihdamı artıracak alanlara kaydırılmasını ister. Tasarrufların üretime katkıda bulunacak şekilde değerlendirilmesini teşvik eder.’

Toplumsal hizmet ve yatırımların hem dünya, hem de ahiret hayatında karşılığının görüleceğine dikkat çekilen hutbede, ‘Tasarruflarımızı yatırıma dönüştürerek üretim ve istihdamın artmasına katkıda bulunalım, faydalı ve öncelikli yerlere yatırım yapalım’ deniliyor.

Hutbede, Bakara Suresi’ndeki ‘(Mallarınızı) Allah yolunda harcayın. Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever’ ifadesi ile Tevbe Suresi’ndeki ‘Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azapla müjdele. O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılacak onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak ve işte bu, kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir. ‘Haydi tadın bakalım biriktirip sakladıklarınızı’ ifadeleri de yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!