‘Yatırım araçları arasında denge korunmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Yatırım araçları arasında denge korunmalı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 15:01

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, mevduatta stopaj oranının düşürülmesine yönelik son vergi düzenlemesinin yatırım fonları ve borçlanma araçlarında da olması gerektiğini ve bununla ilgili taleplerini ilettiklerini belirterek yatırım araçları arasındaki dengenin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

TSPB Başkanı Topaç, düzenlenen basın toplantısında mevduat ve katılma hesaplarındaki stopaj oranının düşürülmesinin varlık sınıfları arasında mevduatın baskınlığını daha da artırdığını söyleyerek, reel sektörün sermaye piyasası yoluyla finansman sağlama olanaklarını kısıtlayacağından endişe ettiklerini belirtti.

Son düzenlemenin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yatırım fonları ve borçlanma araçlarında stopajların düşürülmesini önerdiklerini kaydeden Topaç, konunun şu anda değerlendirildiğini söyledi.

TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede yüzde 10'dan sıfıra indirilirken, döviz hesaplarından alınan bir yıldan kısa vadelerde yükseltildi. Uygulama üç ay süreyle geçerli olacak.

Kararla katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından yapılan tevkifat oranları da aynı şekilde düşürüldü.

Haberin Devamı

Topaç, yeni düzenlemenin varlık sınıfları arasında asimetri yaratıp mevduatın baskınlığını daha da artırdığını söyleyerek, "Yatırım araçları arasında yaratılan vergi arbitrajı sermaye piyasası araçlarının gelişimini olumsuz etkileyecektir. Özellikle kurumsal yatırımcı tabanını olumsuz etkileyeceğinden ve reel sektörün sermaye piyasası yoluyla finansman sağlama olanaklarını kısıtlayacağından endişe ediyoruz" dedi.

Söz konusu kaygılarını ilgili bakanlık ve SPK'ya da bildirdiklerini ifade eden Topaç, bu konuda bir gelişme beklediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Bizim önerimiz, (mevduatta yapılan düzenleme ile) aynı şeyin aynı oranlarda yatırım fonlarında ve borçlanma araçlarında da olması yönünde. Biz yatırım araçları arasında dengenin korunmasını istiyoruz."

Yatırım kuruluşlarının yılın ilk sekiz ayında, şirketlerin 13.4 milyar TL'si özkaynak yoluyla, 111 milyar TL'si borçlanma aracı ihracıyla kaynak yaratmasına aracılık ettiğini ifade eden Topaç, "Portföy yönetim şirketleri tarafında ise yönetilen portföy büyüklüğü son bir yılda yüzde 20 artışla 168 milyar TL'ye çıktı. Hedefimiz bu tutarları daha da artırarak kurumsal yatırımcı tabanımızı genişletmek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği bünyesinde, 79 aracı kurum, 44 banka, 53 portföy yönetim şirketi ve 49 yatırım ortaklığı olmak üzere toplam 225 kurum bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!