Yatak çok gelir yok!

Güncelleme Tarihi:

Yatak çok gelir yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 21:40

Siyasi belirsizlikler, terör ve Rusya’daki krizin etkisiyle Türk turizminin yüzü 2015 yılında gülmedi. En iyi sezon olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında turizm gelirleri yüzde 4.4 düşerken, Türkiye otel doluluk oranında Avrupa’nın sonuncusu oldu.

Haberin Devamı

TURİZMDE kan kaybı durmuyor. Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden olan turizm gelirleri, IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle üçüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 azalışla 12.3 milyar dolar oldu. Eylül ayında ise otel doluluklarında yüzde 12.4 düşüş yaşandı. Türkiye doluluk oranlarında Avrupa’nın en kötü ülkesi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu dün temmuz, ağustos ve eylül aylarına ilişkin turizm gelirleri istatistiklerini açıkladı. Ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması da düştü. Yabancıların ortalama harcaması 670 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 881 dolar oldu.

Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.3 artışla 4.87 milyar dolar, ikinci çeyrekte de yüzde 13.8 düşüşle 7.73 milyar dolar olmuştu. Üçüncü çeyrekte ise 12.3 milyar dolar ile geçen yılın yüzde 4.4 altında kaldı. ABD ve AB ülkelerinin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar Rus para biriminin değer kaybetmesine neden olurken, halkın yurtdışında satın alma gücünü de azalttı. Sektör temsilcileri, açıklamalarında Rus turist sayısındaki düşüşün devam etmesinin beklendiğini; Avrupalı turistlerin de IŞİD meselesinden tedirgin olduğunu belirtiyorlar. Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan veriler ise yabancı ziyaretçi sayılarında Rusya haricinde en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden geldiği dikkat çekiyor.

Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 80.9’u yabancı ziyaretçilerden, yüzde 19.1’i ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre de Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı eylülde yüzde 2.31 düşüşle 4.25 milyon kişi olurken, yılın ilk dokuz ayında yabancı ziyaretçi sayısı da yüzde 1.1 azalışla 29.76 milyon olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye dolulukta Avrupa’nın en kötüsü

Haberin Devamı

TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nden (TUROB) yapılan açıklamada, Türkiye’nin Eylül 2015’e otel doluluklarının 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 12.4’lük bir düşüş ile yüzde 65.3’e gerilediği duyuruldu. TUROB, ağustos ayında olduğu gibi eylülde de Türkiye’nin en büyük düşüş yaşayan ve en düşük doluluk oranına sahip ülke olduğuna dikkat çekti. TUROB’un dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global’in Eylül 2015 dönemine ilişkin araştırmasından hazırladığı rapora göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında Eylül 2015 dönemi doluluk sıralamasında 24’üncü oldu.

2016 yılını da kaybetmeyelim

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Belirsizlik ve endişeyle geçirdiğimiz 2015 yılının ardından, önümüzdeki 2-3 senenin kolay olmayacağı kesin. 2016 hedefimiz 2015 yılının altına düşmemek. Türkiye’nin terör, güvenlik, sosyal huzur ve ekonomide istikrar ile ilgili sorunlarının giderilmesi ve dış pazarlarda bunların yarattığı olumsuz algının değişmesi gerekiyor. Bu ne kadar çabuk gerçekleşirse, işler o kadar hızlı düzelecek” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da sıkıntılı veriler

TURİZM başkentlerinde de doluluk rakamları düşüşü işaret ediyor. İstanbul’a bu yıl ilk 9 ayda gelen turist sayısı yüzde 6.8 artışla 9 milyon 619 kişiye ulaştı, ancak bu artış otel doluluklarına yansımadı. İstanbul’da Eylül 2015’te otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.7 düşerek yüzde 70.3 oldu. İstanbul’da ortalama günlük satılan oda bedeli 2014’e göre yüzde 5.2’lik düşüşle 137.5 Euro oldu. Eylül 2014’te bu rakam 145 Euro’ydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!