Yat turizminde patlama bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yat turizminde patlama bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 14:29

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Orhaniye Köyü'nde işadamı Halit Narin'e ait Martı Marina'nın genel müdürü Ercan Güneştutar, sezon öncesinde Türk yat turizminde bir patlama olacağını söyledi.

Ercan Güneştutar, yedi yıldız olarak nitelendirilen yat turizminin bu yıl çok iyi geçeceğini belirterek, kış aylarında Londra ve Düsseldorf fuarlarına katıldıklarını anlattı. İngiltere ve Almanya piyasasında büyük bir hareketlenme gözlemlediklerini kaydeden Güneştutar, özellikle mürettebatsız tekne rezervasyonlarında büyük artış olduğunu söyledi. Türk marinalarının Avrupa'nın en iyileri olduğunu ve bu çerçevede marina talebinin de yükseldiğini belirten Ercan Güneştutar, “Şu anda İzmir Sığacık ve Çeşme devreye girecek. Kaş ise gelecek yıl. Bir kapasite sorunu yaşıyoruz. Doluluk her marinada aşağı yukarı yüzde 90 ile 98 arasında değişiyor. Bir tek guletlerdeki mavi tur rezervasyonlarında beklentinin altında talep var. Fakat bunda da sanıyorum ‘last minute’ dediğimiz son dakika ucuz tarifeyi bekleyenler var” dedi.

Gelecek günlerde Moskova Fuarı'na katılacaklarını ve oradan da mutlu döneceklerini tahmin ettiklerini anlatan Güneştutar, deniz turizminde bu yıl sorun olmayacak gibi göründüğünü söyledi. Türkiye'ye gelecek tekne ve turist sayısını bilmenin zor olduğunu belirten Ercan Güneştutar, “Türkiye'de bağlama kapasitesi 25 bin. Bunun tümü dolmuş vaziyette. Marmaris'te 10- 15 bin arasında bir tekne trafiği olacaktır. Çok başarılı ve getirisi çok yüksek bir sezon olacak kanısındayım” diye konuştu. Güneştutar, Akdeniz'deki marina kapasitesinin sadece yüzde 5'inin Türkiye'de bulunduğunu ve bunun çok düşük bir rakam olduğunu kaydeden Güneştutar, yeni marinalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Ercan Güneştutar, “Bugün İspanya'da 250- 300 bin yat bağlama kapasitesi var. İtalya ve Fransa'da da aynı sayılardan bahsedilirken, Türkiye'nin 25 binlerde kalması çok acı bir olay. Bizim ilk hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde kapasitemizi en az 35- 40 binlere çıkartmak olmalı. Türkiye'de deniz turizmi genel turizm pastası içerisinde şu anda yüzde 25'lik bir getiriye sahip. Eğer kapasitemizi yukarılara tırmandırırsak getirimizin yüzdesi de kat be kat artacaktır” diye konuştu.

‘YUNANİSTAN FİYAT KIRABİLİR’

Yunanistan'ın ekonomik darboğaza girmesini de denizcilik açısından değerlendiren Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, Yunan meslektaşları ile biraraya geldiklerinde ‘Ege'yi beraber pazarlama’ konusu üzerinde durduklarını söyledi. Yunanlılara, “Siz hep yüzde 90'ını pazarlamak isteyip, bize yüzde 10 bırakmak gayretinde oldunuz. İyi güzel de siz de, biz de zarar edersek sizin zararınız yüzde 90, bizimki ise yüzde 10 olacak” dediklerini anlatan Güneştutar, “Yunan meslektaşlarımız hep karın kavgasını yaptı. Hiç zararın kavgasını yapmadı. Biz, ‘gelin bu pastayı yüzde 50'şer olarak paylaşalım ve karımız da zararımız da aynı olsun’ dedik. Şimdi dediğimiz noktaya geldiler” dedi.

Güneştutar, Yunanistan'daki krizin Türk turizmine yansıması konusunda ise “Onların zaten öyle ahım şahım pek marina kapasiteleri olmadığı için bize çok büyük bir getirisi olacağını sanmıyorum. Ama kara turizminde bizim için sakıncaları olabilir. Kriz nedeniyle fiyatları kırabilirler. Örneğin geçenlerde İspanya bir fiyat kırdı, İngilizler oraya döndü. Böyle bir tehlike söz konusu olabilir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!