Yaşar Holding’de iki kız kardeş depremi

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Holding’de iki kız kardeş depremi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2009 00:00

Yaşar Holding’in kurucusu 84 yaşındaki Selçuk Yaşar’ın büyük kızı Feyhan Yaşar, ani bir kararla 5 yıldır yürüttüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan çekilirken, holdingin Başkan Vekilliği’ni yürüten kardeşi İdil Yiğitbaşı başkanlık koltuğuna oturdu. Feyhan Yaşar’la birlikte holdingin Yönetim Kurulu’ndaki dört üye de yönetimden ayrıldı. Yaşar Holding, bundan böyle yoluna İdil Yiğitbaşı’nın başkanlığında yeni bir Yönetim Kurulu ile devam edecek.

Stratejik anlaşmazlık

Feyhan Yaşar, Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılma gerekçesini ’stratejik kararlarda fikir ayrılıkları’ olarak dile getiriyor. Yaşar Holding’e yakın çevrelerde bu fikir ayrılıklarından birisinin İdil Yiğitbaşı’nın eşi Ahmet Yiğitbaşı’nın (Yaşar Holding Dış Yatırımlar ve Yeni Projeler Başkanı) boya grubunda başkanlık beklentisine girmesi, Feyhan Yaşar’ın da henüz zamanı olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkmasından kaynaklandığı konuşuluyor. Selçuk Yaşar’ın Feyhan Yaşar’ın başkanlıktan ayrılmasını istemesinde, İdil Yiğitbaşı’nın bu göreve talip olmasının da rol oynadığı belirtiliyor. Babası Selçuk Yaşar’ın desteği alan İdil Yiğitbaşı’nın eşi Ahmet Yiğitbaşı’nın da bundan böyle icrada aktif bir görev alması bekleniyor.

Planlı bir ayrılma değil

Yaşar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bırakan Feyhan Yaşar, "Benim için planlı bir ayrılma olmadığını söyleyebilirim. Son 3-4 aydır bazı konularda stratejik kararlarda başkan vekili olan kardeşimle (İdil Yiğitbaşı) ve Selçuk Bey’le (Selçuk Yaşar) fikir ayrılıklarımız oluyordu. Bu fikir ayrılıklarından dolayı değişimin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ben geri çekildim" dedi.

Zamansız oldu

Bu görev değişimin belli bir zaman içinde olacağını söyleyen Feyhan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yönetimde zamanlama ve üslup konusunda fikir ayrılıklarımız oluştu. Planlı bir şey olmadığını söylemek istiyorum. Benimle birlikte Yönetim Kurulu üyeleri Ata Murat Kudat, Taşkın Tuğlular, Korkmaz İlkorur ve Safa Ocak da ayrıldı. Birlikte on yıldır çalışıyorduk. Anlaşarak, hiçbir şey olmadan ayrılıyoruz. Zaman zaman fikir ayrılıkları oluyordu, bazen ikna edebiliyorum, bazen edemiyordum."

Feyhan Yaşar: Kırgınlıkları doğru bulmuyorum

İŞLERİN çok iyi gittiği bir dönemde Yaşar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldığını belirten Feyhan Yaşar, şöyle konuştu: "31 yıldır holdingdeyim. Bunun 21 yılı yöneticilikle, son 5 yılı da Yönetim Kurulu Başkanı olarak geçti. Her zaman çok aktiftim. Başkanlığı bıraktım ama aile şirketlerimizde varım. Şirketlerdeki Yönetim Kurulu üyeliklerim de devam edecek. Grubu bugünlere getirdik. Bundan sonra lider olarak görev almayacağım ama ortak olarak desteklemek isterim. Aile içinde kırgınlıkları doğru bulmuyorum. Holdingin stratejilerinin değişeceğini de düşünmüyorum."

İdil Yiğitbaşı 23 yıldır holdingde

YAŞAR Holding’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Selçuk Yaşar’ın küçük kızı. 1964 doğumlu olan Yiğitbaşı, 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1989’da Indiana Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansını tamamladı. İş hayatına 1986’da Tütünbank’ta Murahhas Aza Asistanı olarak başladı. Sırasıyla Yaşar Holding’de Başkanlık Asistanlığı, Sistem ve Mali Analiz Koordinatör Yardımcılığı yaptı. 1995 yılında Yaşar Gıda Grubu Koordinatörü oldu. 1997-2001 yılları arasında Yaşar Gıda Grubu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2001-2006 yılları arasında Yaşar Gıda Grubu Süt ve Süt Ürünlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2003 yılından bu yana Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’ni yürütüyordu.

Yaşar Holding’in yeni Yönetim Kurulu

YAŞAR Holding’in dün yapılan Genel Kurulu’nda Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Holding Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı getirilirken, Yönetim Kurulu üyeleri de değişti. Yaşar Holding’in yeni Yönetim Kurulu, İdil Yiğitbaşı Başkanlığı’nda Mehmet Kahya, Neslihan Tombul, Servet Topaloğlu, Mehmet Aktaş, Hasan Girenes ve Yılmaz Gökoğlu’ndan oluştu. Yaşar Holding’den yapılan açıklamada, Mehmet Aktaş’ın İcra Başkanlığı görevini de sürdüreceği belirtildi. Feyhan Yaşar’ın Yönetim Kurulu’ndan sadece Yılmaz Gökoğlu, yeni yönetimde de yer aldı.

6 bin çalışan 2 milyar TL ciro

TEMELİ 1945 yılında atılan Yaşar Topluluğu, gıda-içecek ve boya-kimya sektörlerinde Pınar ve Dyo ana markaları ile faaliyet gösteriyor. Altısı Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 24 şirketi, iki vakfı ve yaklaşık 6 bin çalışanı bulunuyor. Yaşar Topluluğu’nun 2008 yılı konsolide net satışları ise yaklaşık 2 milyar TL. Topluluk gıda-içecek ve boya-kimyanın yanısıra, temizlik kağıtları, dış ticaret, enerji ve turizm alanlarında da şirketlere sahip.

Selçuk Yaşar ilklere imza attı

YAŞAR Topluluğu’nun kurucusu 84 yaşındaki Selçuk Yaşar, ilklere imza atmış duayen bir sanayici. 1941’de Türkiye’de ilk boya ve vernik fabrikasını, 1968’de Türkiye’nin ilk özel sektör bira fabrikasını, 1974’de Çeşme Altınyunus ile Türkiye’nin ilk tatil köyünü kurdu. 1975’de Pınar Süt ile Türkiye’nin ilk UHT tekniği ile pastörize süt, 1982’de Viking Kağıt ile Türkiye’nin ilk özel sektör kağıt üretimini gerçekleştirdi. Pınar Su ile Türkiye’nin ilk kaynak suyu şişeleme tesisini açtı. Kültür balığı üretme fikri de ilk olarak Selçuk Yaşar’dan çıktı ve Çeşme Ildır Körfezi’nde levrek ve çipura çiftliği kurdu.

Oğul Selim Yaşar da gruptan ayrılmıştı

YAŞAR Holding’de daha önce de 2000 yılında Selçuk Yaşar’ın en büyük çocuğu Selim Yaşar babası ile iş konusunda fikir ayrılıkları yaşanmıştı. Gruptaki yöneticilik görevlerinden ayrılan Selim Yaşar’ın sadece hissedar olarak kalmasının ardından Feyhan Yaşar Ocak 2004’den itibaren grubun Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!