Yasak yok kota var

Güncelleme Tarihi:

Yasak yok kota var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 01:22

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret bu kez kota engeline takıldı. Hükümetler arası yapılan görüşmelerde bir tek Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı domates ihracat yasağı kaldırılmamıştı. Türkiye tarafından ise yeni bir hamle geldi. Rusya’dan Türkiye’ye yapılan buğday ve ayçiçeği yağı ithalatına kota uygulanmaya başladı.

Haberin Devamı

RUSYA ile hükümetler arası yapılan üst düzey görüşmeler sonrasında ‘uçak krizinin’ ardından ortaya çıkan tüm yasaklar ‘domates ihracatı’ hariç kaldırılmış, yeni bir döneme girilmişti. Hatta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda “Rusya ile bundan sonra aramızda ‘yasak’ kelimesini” duymak istemiyoruz açıklaması yapmıştı. Son yaşanan bazı gelişmeler ise ‘yasak’ kelimesi kullanılmasa da iki ülke arasındaki ticarette zorlukların devam ettiğini gözler önüne serdi.

YÜZDE 25 KOTA

Rusya ile Türkiye arasında ikili ticaretteki kısıtlamalar İstanbul’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) zirvesinde görkemli imza töreniyle kaldırılsa da, Rus tarafı buğdayda Türkiye’nin yeni kota uygulamaya başladığından şikâyetçi oldu. Türkiye’nin mayıs ayı başında Rus buğdayına yüzde 130 gümrük vergisi uygulamasını kaldırması ardından, şimdi de kota uygulamasıyla satışın frenlendiğini ileri sürüldü. Kriz öncesi Türkiye’ye limitsiz ve gümrük vergisi alınmadan buğday satan Rus üreticisi, şimdi ancak yüzde 25 kota alabildiğini iddia etti. Kota buğday ile de sınırlı kalmadı. Rus devlet haber ajansı RIA’ya göre, Türkiye’nin Rusya’dan ayçiçek yağı ithalatına sınırlama uyguladığını bildirdi.

Haberin Devamı

ÜRETİCİ KORUNUYOR

Rusya’daki tahıl ürünleri analiz merkezi ‘Sevekon’ ve önde gelen toptancıların açıklamalarını derlediği haberde aktaran Vedomosti gazetesi “Türkiye gümrük vergisini kaldırdı, ancak onun yerine ithalatçılara satışı sınırlama anlamına gelen limitler getirdi. Türk tarafının yeni uygulamasına göre Rus tahıl ihracatçılarına Türk pazarından ancak yüzde 20-25 pay verildi. Dolayısıyla Türkiye, Rusya’dan aldığı buğdayı kota uygulamasıyla yeniden kısıtlamış oldu. Gerekçe olarak Türkiye’nin kendi buğday üreticisini korumayı gösteriyor” dendi. Rusya Tarım Bakanlığı ise Türkiye’nin buğdayda kota uygulamasından haberleri olmadığını dile getirdi. Buğday alımında Türkiye’nin Rus üreticisine limitler getirdiği şikâyetleri Moskova’da sıralanırken, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı hareket ederek Türk domatesine tamamen yasak uygulamaya devam ettirmesinden ise hiç söz edilmedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE TEMASA GEÇİLDİ

KREMLİN sözcüsü Dmitry Peskov da, Türkiye’nin Rusya kaynaklı buğdaya sınırlama getirmesinin ardından Türk makamlarla irtibat ve görüşme içinde olduğunu söyledi. Basına açıklamada bulunan Peskov, sınırlamalar hakkında ayrıntı vermedi. Ancak Türkiye’den Rusya’ya ihraç edilen bazı sebzeler üzerinde devam eden sınırlamalara karşılık olarak getirilmiş olabileceğini ifade etti.

EKONOMİ BAKANLIĞI 'KISITLAMA VE KOTA YOK' DEDİ

Ekonomi Bakanlığı Rusya’dan yapılan tarım ürünleri ithalatına kısıtlama ve kota uygulaması getirdiği yönünde önceki gün yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, iki ülkenin 22 Mayıs’ta ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin ortak bildiriyi imzaladığı ifade edildi. Açıklamada “Son derece olumlu ve geleceğe dönük somut adımlar içeren atmosfere rağmen, bir kısım basın yayın organlarında yer alan ve Rusya’dan tarım ürünleri ithalatına kısıtlama getirildiğine ilişkin haberler doğruyu yansıtmamakta olup, Türkiye imzalanan mutabakata sadıktır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!