Yasa yapıcı yasayı ihlal eder mi

Güncelleme Tarihi:

Yasa yapıcı yasayı ihlal eder mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 00:00

Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, eleştirilen pahalı Louis Vuitton çantasının taklit olduğunu açıklayınca “Yasa yapıcı yasayı ihlal eder mi” tartışması çıktı. Louis Vuitton’un merkezi ise konuyla ilgili “Taklit konusuna hep karşı durduk” diyerek taklitle mücadeleye devam mesajı verdi.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ milletvekili Aysel Tuğluk, kolundaki lüks Louis Vuitton çanta nedeniyle eleştiri oklarına hedef olunca, çantasının Bodrum’dan 60 TL’ye alınan taklit bir ürün olduğunu açıkladı. Tuğluk’un açıklaması, “Yasa yapıcı olan bir milletvekili, yasalarla yasaklanmış taklit ürün kullanır mı” tartışmasına neden olurken, taklit ürünlerin yeniden gündeme taşıdı.

2 milyon ürüne el kondu

Bugün Türkiye dünyada en çok taklit ürün ele geçirilen ülkelerden biri. Geçen yıl polis baskınlarıyla Türkiye’de 2 milyon taklit tekstil ve aksesuvar ürüne el konuldu. Türkiye’de sahte ürünlerle mücadelenin duayen ismi, Tescilli Markalar Derneği (TMd) Başkan Yardımcısı Avukat Vehbi Kahveci, Aysel Tuğluk’un taklit çantasıyla ilgili şöyle konuştu: “Toplumun önderi olması gereken kişilerin bu tutumu yanlış. Taklit ürün yasalara aykırı. Ama bakın yasa yapıcı yasayı ihlal ediyor. 2009’da vaktinde çıkmayan bir kanun nedeniyle sahte ürünlerle ilgili 9 bin dava düşmüştü. Mecliste uzun yıllar bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmedi. Nedeni, bazı milletvekillerinin taklit ürüne sempati duymasıymış.” 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae5fbf018fbb8f89dc663

Para illegal örgütlere akıyor

Türkiye’de son dönemde taklitle mücadele için polisin pek çok operasyon yaptığını hatırlatan Kahveci, taklit ve korsanın illegal örgütlerin en önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi. Kahveci, “Statü özentisiyle satın aldığınız taklit ürün emin olun belli başlı terör örgütlerinin kasasına giriyor. Türkiye hem taklit üretilen ve ihraç edilen hem de ithal edilen bir ülke. Ayrıca taklitte de transit geçiş noktası” diye konuştu.

Dizilerde sahte paniği

TMd Başkanı Füsun Çevikel Kuran ise sadece lüks markaların değil, orta gelir grubuna hitap eden markaların da Türkiye’de taklitten çok çektiğini söyledi. Kuran, televizyon dizilerinde bile çanta başta pek çok taklit ürün kullanıldığını belirterek, “Derneğimize fikir danışan lüks markalar var. Dizide zengin aile profili çizilirken lüks markaların taklit ürünleri kullanılıyor. Dizilere de ihtar başlar” dedi.

Haberin Devamı

Ünlülerin sahte çantayla imtihanı

· Ceylan Çapa’nın kendisine sahte çanta alan erkek arkadaşından ayrıldığı haberleri magazin sayfalarını süslemişti.
· Bülent Ersoy, Kapalıçarşı’daki ünlü taklitçi Kıyıcı’dan çanta alırken görüntülenmişti.
· Hadise, Fransa’ya girerken sahte olduğu ileri sürülen Louis Vuitton çantası nedeniyle sıkıntı yaşamıştı ancak sahte orjinaldi.
· Madame Figaro dergisine konuşan Güzide Duran, Valentino, Louis Vuitton gibi çantaların sahtesini kullandığını itiraf etmiş, “Bir çantaya 3-5 bin dolar verecek biri değilim” demişti.
· Aysun Kayacı’nın da kılık değiştirip, Kapalıçarşı’dan sahte çanta aldığı haberleri de hafızalarda.

Louis Vuitton: Taklitle mücadelemiz sonuna kadar sürecek

Haberin Devamı

KONUYLA ilgili görüşüne başvurduğumuz Louis Vuitton’un Paris’teki merkezinden ise şu açıklama geldi:  “Taklitle mücadele, dünyadaki sürdürülebilirlik stratejimizin en önemli unsuru. Bizim için markanın bilgi birikimi ve zanaatkarlarının işçiliğinin korunması, insan hakları, doğa ve global ekonomiye büyük zararı olan taklitle mücadelede esastır. İlk gününüzden beri taklit konusuna karşı durduk. Taklitle mücadeleye devam edeceğiz. Ayrıca Georges Vuitton’un şirketin kurucusu olan babası Louis Vuitton’un anısına yarattığı, yüksek derecede ayırıcı özelliğe sahip Monogram kanvas taklit üreticilere karşı tasarlandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!