Yaş meyve sebzede döviz girdisi yüzde 23 arttı

Güncelleme Tarihi:

Yaş meyve sebzede döviz girdisi yüzde 23 arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 15:41

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, bu yılın altı aylık döneminde yaş meyve sebze döviz girdisinin yüzde 23 oranında arttığını bildirdi.

TYMSİB Ortak Başkanı Kemal Kaçmaz Rusya tarafından 7 Haziranda patates, patlıcan, üzüm, domates ve limona getirilen ithalat yasağının 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle kaldırıldığını anımsattı.

İthalat yasağının iki ülke Tarım Bakanlarının imzaladığı anlaşma ile resmen kaldırılmasının yaş meyve sektöründe memnuniyetle karşılandığını belirten Kaçmaz, bu yılın altı aylık döneminde gerçekleşen Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre, miktarda 1 milyon 140 bin ton ile yüzde 3 oranında arttığını söyledi. Kaçmaz, değerde ise 898 milyon 736 bin 121 dolar döviz girdisi sağlanarak yüzde 23 artış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Geçen sezon narenciye üretimindeki azalma, Rusya'nın haziran ayında beş ürünün ithalatına getirdiği yasağa rağmen ihracattaki bu artış son derece önemlidir. Türkiye yaş meyve sebzesi pazarlarda iyi bir yer edindi. Yaş meyve sebze ihracatımızda Rusya, ülkeler arasında birinci sırada yer alan önemli bir pazar konumundadır. Rusya'ya geçen yıl sonu itibariyle 713 milyon 397 bin 508 kilogram yaş meyve sebze ihracatı yapılmış, karşılığında 501 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Yaş meyve sebze genel ihracatı içinde Rusya miktarda yüzde 33, değerde yüzde 34'lük paya ulaşmıştır. Bu yılın altı aylık döneminde, yasağın kapsadığı dönem de dahil olmak üzere Rusya'nın yapılan ihracat miktarda yüzde 1'lik düşüş görülmüş, 397 milyon 316 bin 482 kilogram ihracat karşılığında 359 milyon 953 bin 523 dolar döviz girdisi sağlanmıştır.”

Rusya ile imzalanan mutabakat zaptının, başta üretici ve ihracatçılar olmak üzere sektörün bütün paydaşlarına sorumluluklar yüklediğini ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:
“Bu anlaşma ile birlikte çiftçi kayıt sistemine girmeyen, geriye doğru izlenebilirliği olmayan, hasat tarihi belli olmayan, barkodu olmayan ve Rusya'nın istediği standartlarda üretim yapmayan üreticinin ürünlerinin gönderilmesine izin verilmeyecektir. Bu durum Türk yaş meyve sebze üretiminin sağlıksız olduğu anlamına gelmemelidir. Rusya dünya standartları ve AB standartlarından farklı bir kalite ölçüm cetveli kullanmasından kaynaklanmaktadır.”

“TÜRK TARIM SEKTÖRÜ YENİLİKLERE AÇIK”

Türk tarım sektörünün dünyada gelişen yeni teknolojilerin kullanımı konumunda yeniliklere açık olduğunu da anlatan Kaçmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeniliğe açık olan ve özellikle son 6-7 yılda kendisini geliştiren sektörümüz, bütün birimleri ile alt yapısını hazırlamış durumdadır. Kısa süre içinde sektörümüzün bütün kesimleri, ihracatçılar, üreticiler, bürokratlar ve kalite ve analiz ile ilgili kurumlar üzerine düşen mesuliyeti eksiksiz yerine getirirse, iki ülke arasında ortak kalite ölçüm standardı tek bir standarda bağlandığında Rusya ile yapılan ihracat artarak devam edecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!