Yarım elma gönül alma

Güncelleme Tarihi:

Yarım elma gönül alma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 00:05

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısından piyasanın fonlandığı ‘Geç Likidite Penceresi’ faizinde 0.5 puanlık artış çıktı. Merkez’in en az 1 puan artış yapmasını bekleyen piyasada dolar karar sonrası 3.82’den 3.89 liraya yükseldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, “Merkez Bankası ne İsa’ya ne Musa’ya yarana-mayacaktır” dedi ve akşam saatlerinde danışmanlıktan ayrıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

PİYASALARIN merakla beklediği Merkez Ban-kası’ndan 50 baz puanlık bir artış geldi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 12.25’den yüzde 12.75’e yükseltti. Piyasada 1 puanlık bir artış bekleniyordu. Karardan önce 3.82 lira olan dolar, kararın hemen ardından 3.89 liraya yaklaştı. Bankalararası piyasada son işlemler 3.8757 liradan yapıldı.

8 AY SONRA ARTIRDI
Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8, faiz koridorunu da yüzde 7.25 ile 9.25 arasında sabit bıraktı. Son olarak 26 Nisan’da GLP borç verme faiz oranını yüzde 11.75’den yüzde 12.25’e çıkarmıştı. Dün alınan kararla 8 ay sonra GLP borç verme faiz oranı 50 baz puan arttırıldı. Politika faizi ise en son 26 Kasım 2016’da artırılmıştı.

Yarım elma gönül alma


Yapılan açıklamada, 2017 genelinde talebin güçlü seyir izlediği ve kredilerde hızlı artış gözlendiği belirtilerek, “Açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracata olumlu etkisi sürmektedir” denildi. Açıklamada, eski PPK metinlerine benzer ifadeler yer alırken, önceki metinlerdeki, “Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” cümlesine yer verilmedi.

PPK sonrası yapılan açıklamada, “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracata olumlu etkisi sürmektedir” denildi. Açıklamada, geçen PPK’lar sonrası yayımlanan metinle benzer ifadeler yer alırken, önceki metinlerdeki, “Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” cümlesine bu sefer yer verilmedi. PPK açıklamasında, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmelerinin beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığı vurguladı ve bu çerçevede Kurul’un parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verdiği bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!