Yarı fiyatına İran boru hattı

Güncelleme Tarihi:

Yarı fiyatına İran boru hattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İran'dan alınacak doğalgazı taşıyacak boru hattı için, dört ayrı kesim halinde açılan Erzurum-Ankara ihalesine gelen tekliflerin düşüklüğü, Botaş'ı bile şaşırttı. Botaş'ın, 700-800 milyon dolar civarında tahmin ettiği dört ihaleye gelen en düşük tekliflerin toplamı 462 milyon 562 bin dolarda kaldı.

Daha önce ihale edilen Doğubayazıt-Erzurum hattını üstlenen STFA-Fernas'ın verdiği 117 milyon dolar da eklendiğinde, toplam hattın maliyeti 580 milyon dolar olarak görünüyor. Oysa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de başından beri, İran doğalgazı için inşa edilecek boru hattının toplam maliyetin 1.2 milyar dolar olarak tahmin ediyor ve bu yönde açıklamalar yapıyordu.

Yetkililer, boru hattı ihalesine gelen tekliflerin düşüklüğünü yoğun rekabet ortamına bağladı. Dört ayrı kesimin her biri için ortalama 20 firma teklif verdi. Dört hat arasında en pahalısının Erzurum-İmranlı olduğuna dikkat çeken yetkililer, maliyet yüksekliğinin arazi koşullarından kaynaklandığını vurguladı. En düşük teklifi vermiş olmanın, ihaleyi kazanmak anlamına gelmediğini vurgulayan yetkililer, ‘‘Değerlendirmeyi en fazla bir ay içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Değerlendirmede kredi koşulları ile firmaların yeterli olup olmadıkları önem taşıyor. Yaz aylarında temel atılması planlanıyor’’ diye konuştular.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!