Yargıtay: Tweety markadır izinsiz kullanmak yasak

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Tweety markadır izinsiz kullanmak yasak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 00:00

Yargıtay Ceza Genel Kurul’u, marka taklitçiliğini affetmedi. Dünyaca ünlü sevimli civciv ‘Tweety’ şekillerini ürünlerinde kullanan ve satan E.K hakkındaki beraat kararını bozdu. Kurul, Tweety’nin, ‘kamuya mal olduğu, çizgi film karakterlerinin marka olmadığı ve birebir benzemediği’ gerekçesini kabul etmedi.

ÖRNEK KARAR: Yargıtay’ın bu kararı Tweety ve marka olmuş olan diğer çizgi film kahramanlarının benzerlerini kullanıp marka taklitçiliği yapanlar için aleyhte örnek karar niteliği taşıyor. Bu örnek karar sonrası çizgi film karakterlerinin yer aldığı ürünleri telif hakkı ödemeden üreticiler hakkında hapis cezası istemiyle dava açılacak.

WARNER BROS’UN DAVASI: Çizgi film kahramanları ve sinema filmleriyle tanınan dünya devi Warner Bros, oto kılıfı, lamba, saat ve anahtarlıklarda civciv ‘Tweety’ şekillerini kullanan ve satan E.K hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Tweety şeklini ürünlerinde kullanan E.K’ya iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların üretip sattıkları ürünlerde Tweety şeklinin, Türk Patent Enstitüsü’ne tescil ettirilen Tweety’e birebir benzemediğini gözönüne alarak sanıkların beraatine karar verdi.

İLGİNÇ GEREKÇELİ BERAAT: Mahkeme, Warner Bros’un ‘Tweety markasının zedelenmediğini’, ‘kamuya malolmuş çizgi film şekillerinin tescilinin bu çizgi film şekillerinin kullanılmasına engel teşkil edemeyeceğine’ ve ‘marka hakkı yoluyla çizgi film karakterlerinin kullanılmasının engellenemeyeceğini’ gerekçe gösterdi.

TEMYİZDE WARNER BROSS KAZANDI: Warner Bros’un beraat kararını temyiz etmesi üzerine Tweety dosyası Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin önüne geldi. Başsavcılık, ‘Marka sahibinin izni olmaksızın markayı veya ayırt edilemeyecek derecede benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edilmesinin suç teşkil ettiğini’ savundu. Başsavcılığın itirazını haklı bulan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkemenin beraat kararını bozdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!