Yapı Kredi'nin ikinci çeyrek kârı 1.2 milyar lira

Güncelleme Tarihi:

Yapı Kredinin ikinci çeyrek kârı 1.2 milyar lira
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2018 11:37

Yapı Kredi'nin net kârı ikinci çeyrekte güçlü net faiz gelirleri ve net ücret komisyon gelirlerinin katkısı ile beklentileri aşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.6 arttı ve 1.2 milyar lira oldu. Karşılıklar ise yüzde 41 arttı.

Haberin Devamı

BANKANIN açıklamasına göre, döviz kurundaki artış ve faaliyet ortamında yaşanan kötüleşmenin de etkisi ile bankanın toplam karşılıkları bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 41 artarken, bankanın sorunlu krediler oranı 2017 sonuna göre 58 baz puan iyileşme ile yüzde 3.9 olarak gerçekleşti.

Bankacılık sektörünün takipteki krediler rasyosu ilk yarı itibarıyla yüzde 3'e yaklaşırken, bazı finansal kuruluşlar ve analistler ekonomideki yavaşlama ve TL'deki değer kaybının da etkisiyle sektörün takipteki kredilerinin izlenmesi gerektiğini söylüyorlar.

Banka Nisan-Haziran dönemi bilançosunu dün akşam KAP'a açıkladı. Reuters anketine katılan analistler bankanın ikinci çeyrek 1.1 milyar lira net kâr edeceğini tahmin ediyorlardı.

Bankanın toplam kredileri (net) Haziran sonunda 212.3 milyar liraya ulaşırken, toplam aktifleri 297.8 milyar lira, toplam mevduatı ise 185.6 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Bankanın ikinci çeyrekte net faiz gelirleri yüzde 43 artışla 3.1 milyar liraya yükselirken, net ücret komisyon gelirleri de yüzde 27 artarak 993.3 milyon lira oldu.

Bankanın konsolide olmayan sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.1, çekirdek sermaye rasyosu da yüzde 11.7 seviyesine yükseldi.

RİSK MALİYETİ 124 BAZ PUANA YÜKSELDİ

Finansal tablolarda yer alan açıklamalarda, ilk yarıda Yapı Kredi'nin ihtiyatlı davranışları sonucunda birkaç kurumsal krediyi problemli kredilerde sınıfladığı belirtilerek, "Bununla beraber, döviz kurundaki artış ve faaliyet ortamında yaşanan kötüleşmenin de etkisi ile toplam karşılıklar bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 41 artmış ve risk maliyeti 124 baz puana yükselmiştir" denildi.

Açıklamada, Yapı Kredi'nin yılın ilk yarısında toplam 1.6 milyar TL'lik problemli kredi satışı gerçekleştirdiği ve bankanın problemli krediler rasyosunun 2017 yılsonu ile karşılaştırıldığında 58 baz puanlık iyileşme ile yüzde 3.9 olduğu ifade edildi.

Yapı Kredi'nin maddi özkaynak kârlılığı rasyosu ise yüzde 16.3 oldu.

2018 BEKLENTİLERİ

Banka 2018 yılı için tüm beklentilerini korurken, kötüleşen faaliyet ortamı sebebiyle risk maliyetleri ve sermaye yeterlilik rasyosu beklentilerinde aşağı yönlü risk görüyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi, kredilerde TL cinsinden ticari krediler ve bireysel krediler kaynaklı büyüme beklerken, yabancı para cinsinden kredilerde ise hafif büyüme öngörüyor.

Banka ayrıca, devam eden etkili kredi fiyatlaması ile sabite yakın net faiz marjı, ücret ve komisyonlardaki büyümenin çeşitlendirme faaliyetleri ve müşteri kazanımı ile desteklenmesini öngörüyor.

TAKİBE İNTİKALLERDE YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ

Yapı Kredi takibe intikallerdeki hafif yavaşlama ile takipteki kredi rasyosunda iyileşme bekliyor. Ayrıca piyasa koşullarına bağlı olarak takipteki kredi satışına devam edilmesiyle birlikte problemli kredi stok yönetimi ve kredi risk maliyetinde hafif iyileşme öngörüyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi ayrıca, yüzde 17-19 arası kârlılık artışı ve maddi ortalama özkaynak kârlılığında artış da bekliyor.

Banka hisseleri saat 1100'de yüzde 0.47 yukarı hareket ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!