Yapı Kredi Koç’un, lig dördüncülüğü artık onun

Güncelleme Tarihi:

Yapı Kredi Koç’un, lig dördüncülüğü artık onun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2005 02:02

Yapı Kredi Bankası’nın Çukurova Grubu ve Mehmet Emin Karamehmet’e ait yüzde 57.4’lük hisse Koç Finansal Hizmetler’e (KFH) devdedildi. 433 milyon lot hisse KFH adına ortaklar defterine işlendi. Böylece sektörün dördüncü büyük bankasına en büyük adım atıldı. Yapı Kredi ile Koçbank birleşince, sektörün dördüncü büyük bankası haline gelecek.

YAPI Kredi Bankası’nın yüzde 57.4 hissesinin Koç Finansal Hizmetler’e (Koç-Unicredito ortaklığı) satış ve devir işlemi dün gerçekleştirildi. Olağanüstü genel kurul öncesinde sabah saatlerinde toplanan yönetim kurulunda yüzde 57.4’lük payın Koçbank’a satış ve devir işlemi pay defterine kaydedildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki (TMSF) yüzde 39’luk rehinli hisse sorunu son anda çözülünce sorunsuz geçen devir işlemiyle birlikte Yapı Kredi Bankası ve Koçbank’ın birleşmesinin önündeki engeller kalktı. İki banka birleşince sektörün dördüncü büyüğü konumuna gelecek.

REHİNLİ HİSSE KALMADI:

Çukurova Holding, çeşitli Çukurova Grubu şirketleri ve Mehmet Emin Karamehmet ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş (KFH) ve Koçbank Nederland N.V. arasında 8 Mayıs’ta imzalanan hisse satış sözleşmesi ile başlayan pazarlık görüşmeleri, Yapı Kredi Bankası’nın dün yapılan olağanüstü genel kurulu ile tamamlandı. Toplam 11 şirketteki Yapı Kredi hissesi Koç Finansal Hizmetler’e devredilirken, bu hisseler arasında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nda (TMSF) bulunan yaklaşık yüzde 12.9 oranındaki 97 trilyon 31 milyar 770 milyon 769 bin lira nominal değerli hisseler de yer aldı.

SORUNSUZ GEÇTİ, ÇABUK BİTTİ:

Yapı Kredi’nin toplam 433 milyon lot hissesinin KFH adına ortaklar defterine işlendiği Genel Kurulu sorunsuz geçti. Yapı Kredi Plaza’da dün saat 13.00’te başlaması gereken toplantı, hissedar kayıtları için kapının sadece 15 dakika önce açılması yüzünden biraz gecikmeli başladı. Az sayıda Yapı Kredi hissedarının kayıt katıldığı genel kurul, bugüne kadar kadar en sorunsuz geçen ve en kısa sürede biten toplantılardan biri olarak gösterildi. Saat 13.30 civarında başlayan toplantı, yaklaşık bir saat içinde tamamlandı.

YENİ YÖNETİM 10 KİŞİ:

Yapı Kredi’nin yüzde 57.4 oranındaki hissesinin devrinin tamamlandığı genel kurulda, bankanın yeni yönetimi de belli oldu. KFH’de yüzde 50 ortaklığı bulunan UniCredito’nun da 5 kişiyle temsil edildiği yeni yönetim kurulu, toplam 10 kişiden oluştu. Koç Grubu’ndan da beş kişinin yer aldığı bankanın yeni yönetim kurulunda yer alan isimler şöyle: ‘Kemal Kaya, Rüşdü Saracoğlu, Halil Sedat Ergür, Fusün Bozok, A. Fadıl Kasapoğlu Andrea Moneta, Massimiliano Moi, Giuseppe Vovk, Ranieri De Marchis ve Frederico Ghizzoni.’

ÇALIŞANLAR RAHATLADI:

Yapı Kredi Bankası çalışanları da, dünkü olağanüstü genel kurul ile yeni patronlarının resmen ilan edilmesi ile rahatladıklarını dile getirdiler. Bazı banka çalışanları, ‘Sonunda bitti ve biz de rahatladık. Belirsizlik ortadan kalktı’ dedi.

265 milyon dolar TMSF’nin kasasında

ÇUKUROVA Grubu’nun Yapı Kredi’deki yüzde 44.53’lük hissesinin yanı sıra TMSF’nin Yapı Kredi Bankası’ndaki yüzde 12.89’luk payını da devralan Koç, ödeme konusunda elini çabuk tuttu. Koç, TMSF’ye hisselerinin karşılığı olan 265 milyon Euro’yu (318 milyon dolar) dün genel kurulun hemen ardından yatırdı.

Sektörün dördüncü bankası olacak

HİSSELERİ
devredilen Yapı Kredi ile Koçbank’ın birleşmesiyle, Koç sektörün 4’üncü büyük bankasına sahip olacak. Altı aylık rakamlara göre 24.8 milyar YTL’lik aktif büyüklüğe sahip sektör 7’incisi olan Yapı Kredi ve 11.5 milyar YTL 8’inci sırada olan Koçbank birleşince ortaya 36.2 milyar dolarlık bir banka çıkacak. Böylece, birleşmiş banka Ziraat Bankası, İş Bankası ve Akbank’ın ardından sıralamada yerini alacak.

Yapı Kredi’nin nerelerde hissesi var

BANKACILIK:
Yapı Kredi Bank (Deutschland), Yapı Kredi Moscow, Banque De Commerce Et De Placements, Yapı Kredi Bank Netherland.

SİGORTACILIK: Yapı Kredi Sigorta, Yapı Kredi Emeklilik, Yatırım ve Finansal Hizmetler, Yapı Kredi Holding, Yapı Kredi Yatırım, Yapı Kredi Faktoring A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.0., Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş., Yapı Kredi Bank-Koray Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı A.Ş.

İLETİŞİM VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: A-Tel Pazarlama ve Servis Hizmetleri A.Ş., Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş., Fintur Technologies B.V. Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Turkcell Holding A.Ş., Süper On-Line Uluslararası Elektronik Bilgilendirme ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş.

KÜLTÜR-SANAT: Yapı Kredi Kültür-Sanat Yayıncılık Ticaret ve Sanayi A.Ş.

HİZMET: Bankalararası Kart Merkezi A.Ş., Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.

Fiyat yükseldi, Koçbank 1.4 milyar dolar ödedi

HİSSE
devir sözleşmesinde Yapı Kredi’nin toplam değeri 2 milyar 21 milyon Euro olarak hesaplanırken, dünkü devirde hisselerinin yüzde 100’ü için 2 milyar 59 milyon Euro’luk (yaklaşık 2.5 milyar dolar) değer baz alındı. Koçbank, davraldığı yüzde 57.4’lük hisse karşılığında 1 milyar 182 milyon Euro (1.4 milyar dolar civarında) ödeme yaptı. Daha önceki açıklamalara göre Koçbank’ın ödeyeceği para 1 milyar 160 milyon Euro olacaktı. Belirlenen rekam dünkü kapanış fiyatıyla 3.3 milyar dolar olan piyasa değerinin altında kalırken, Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı, yüzde 42’si halka açık olan bankanın gerçek değerinin hissedarlara çağrı yapıldığı zaman ortaya çıkacağını söylemişti.

Yeni Genel Müdür Kaya: Büyüme yolunda önemli adım

KOÇBANK
’ta olduğu gibi Yapı Kredi Bankası’nın da genel müdürlüğünü üstelenen Koç Finansal Hizmetler CEO’su Kemal Kaya, hisselerinin satın alınmasının Türk finans sektöründeki büyüme stratejileri doğrultusunda atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Hissedarları Koç Grubu ve UniCredit’in Türkiye ekonomisindeki ve Türk finans sektöründeki büyümenin devamı konusunda çok iyimser ve heyecanlı olduklarını vurgulan Kaya, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘Oluşan grup, Türkiye çapında 7 milyon müşteri ve 575 şubeye ulaşan büyüklüğüyle, bireysel, kurumsal, ticari ve özel bankacılık alanlarında birinciliğe yükselecek. Varlık yönetimi, leasing, sigorta ve aracılık hizmetlerini kapsayan geniş bir finansal hizmet ağı oluşturduk.’

Bilgin: Bankacılık tarihi açısından önemli bir gün

BANKACILIK
Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Yapı ve Kredi Bankası hisselerinin Koç Finansal Hizmetler’e devrinin gerçekleşmesini, Türk bankacılık tarihi açısından önemli günlerden biri’ olarak nitelendirdi. Bilgin, bankanın sahiplik sorununun çözümlenmesinin önemli bir sorunun aşılmasını sağladığını vurguladı. Bilgin, Yapı Kredi sorununun çözümünde BDDK’nın yönetiminin hızlı ve kararlı tutumunun belirleyici olduğunu belirtti.

Satış süreci 11 ayda tamamlandı

5 Kasım 2004: Bankanın hakim ortağı Çukurova Grubu tarafından JP Morgan’a yetki verilmesiyle satış süreci başladı.

17 Ocak 2005: Çukurova Grubu banka hisselerinin satışı konusunda Koç Finansal Hizmetler A.Ş. ile görüşmelere başlanacağını duyurdu.

8 Mayıs 2005: Çukurova Holding A.Ş. ve çeşitli Çukurova Grubu şirketleri ve Mehmet Emin Karamehmet ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş. ve Koçbank Nederland N.V. arasında tamamı için 2 milyar 21 milyon Euro’luk fiyat üzerinden hisselerin yüzde 57.4’ünün satışına ilişkin olarak sözleşme imzalandı.

3 Ağustos 2005: Hisse devir işlemlerinin tamamlanması için BDDK’dan izin istendi.

11 Ağustos 2005: BDDK da Yapı Kredi’deki Çukurova Grubu şirketlerine ve TMSF’ye ait toplam yüzde 57.4 oranındaki hissenin Koçbank’a devrine izin verdi.

7 Eylül 2005: Koçbank’ın, Yapı ve Kredi’ye gönderdiği yazıyla kapanış tarihi olarak belirlenen 28 Eylül’de olağanüstü genel kurulun toplanması yönünde karar alınmasını istedi.

9 Eylül 2005: Yapı Kredi yönetimi, Koçbank’ın bu talebi üzerine 28 Eylül’de genel kurulun toplanacağını, hisse devri ile birlikte yeni yönetiminde seçileceğini açıkladı.

26 Eylül 2005: TMSF, BDDK’nın düzenlediği ‘uzlaşma’ toplantısında, elindeki yüzde 39’luk Yapı Kredi hissesini, aynı değerde başka şirket hisseleri karşılığında serbest bırakacağını bildirdi. Bunun üzerine Koç Grubu, ‘Hisselerin rehinli kalmasını kabul ederiz, biz de ikinci rehin alan yazılalım’ dedi. TMSF’ye yüzde 6 Turkcell Holding, bir miktar da Turkcell İletişim hissesi verildi. TMSF ayrıca Yapı Kredi’de kalan Turkcell İletişim hisselerine ‘ikinci rehin sahibi’ maddesi koydurdu. Böylece uzlaşma sağlandı.

28 Eylül 2005: Bankanın olağanüstü genel kurul yapılarak, işlem tamamlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!