Yapay zekaya 1.2 milyar TL

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekaya 1.2 milyar TL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 21:23

Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında 57’nci sırada bulunan Aselsan’ın halka arzında 31 Mayıs-1 Haziran arasında talep toplanacak. Toplam halka açıklık oranını yüzde 25.7’ye yükseltecek Aselsan, halka arz gelirinin yüzde 40’ını, yaklaşık 1.2 milyar lirasını yapay zekâ gibi yenilikçi teknoloji geliştirmeye ayıracak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük kurumlarından ve savunma sanayi dünya listesinde 57’nci sırada bulunan Aselsan ikincil halka arzı için gün sayıyor. 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde talep toplayacak olan Aselsan, halka arzdan 2 milyar 989 milyon lira ile 3 milyar 640 milyon lira arası gelir bekliyor. Hisselere 21.35-26.00 lira arasında talep toplanacak. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, halka arz gelirinin yüzde 40’ını yapay zeka gibi yeniliklere, yüzde 10’unu işletme sermayesine, yüzde 20’sini araştırma-geliştirmeye )Ar-Ge), yüzde 30’unu ise yurtiçi ve yurtdışı şirket satınalma ve birleşmelerine ayıracaklarını açıkladı.

7 HAZİRAN’DA BORSADA
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması için 1975’te kurulan, Aselsan’ın yüzde 84.58’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait. Aselsan 1 milyar lira olan sermayesini yüzde 14 artırarak 1 milyar 140 milyon liraya çıkaracak. Halka arz sonrasında yüzde 15.3 olan halka açıklık oranı yüzde 25.7’ye çıkacak. Hisseler 7 Haziran’da işlem görmeye başlayacak. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 60’ı yurtiçi, yüzde 40’ı yurtdışı yatırımcılara tahsis edildi. Aselsan’ın halka arzına ilişkin tanıtım toplantısında konuşan Görgün, yurtiçi yatırımcılara ayrılan paya işaret ederek, “Yurt içi bireysel ve kurumsal yatırımcılara ayrılan pay yüzde 60. Böylece milletimizin şirketinin yeni paylarının yine milletimize ayrılmasını tercih ettik. Yüzde 30 kurumsal yerli, yüzde 30 bireysel yerli olacak” dedi.

Haberin Devamı

Görgün, 19 Mayıs’ta başladıkları roadshow’un ilk haftasında 8 günde 23 oturumda BAE, İngiltere, Amerika, Macaristan ve Katar’da yerleşik 33 kurumsal yatırımcıyla görüştüklerini söyledi. Görgün, Polonya, Almanya, İngiltere ve İsviçre’de yerleşik 15 kurumsal yatırımcıyla toplantıları olacağını belirterek, şunları kaydetti: “Şirketimizin halka arzına başta Ortadoğu olmak üzere toplantı yaptığımız her ülkede yoğun ilgi var. Aselsan’ın büyüme hikayesini kurumsal yatırımcılar izliyor ve başarısının artacağından eminler. Bunca toplantıdan çıkardığımız ortak mesaj bu. Halka arzı başarıyla tamamlayacağımıza olan inancımız tam.”

Haberin Devamı

Yapay zekaya 1.2 milyar TL

100 BİN YATIRIMCI
Görgün, “Roadshow’larda, uzun vadeli takip edilen fonların yatırım yapmak istediği algısını hissettik. Bizim yurtdışı hissedarların çoğu uzun vadeli yatırım yapan emeklilik fonları. Türkiye’deki bireysel yatırımcılar da emekli fonu gibi algılıyorlar. Her ay düzenli olarak Aselsan hissesi alan yatırımcılar var” dedi. Aselsan Mali Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Okan Turan da “Yüzde 60’lık yurtiçi payın yarısını sayıları 100 bini bulan bireysel ve diğer yarısını da kurumsal yatırımcılarımıza ayırdık” dedi.

GELİR DÖVİZE ENDEKSLİ
2022’ye kadar imzalanmış 7 milyar 500 milyon dolar sözleşmesi olan Aselsan’da 2017’de 784 milyon lira olan ihracatı 5 yıl içinde 1 milyar dolara yükseltilmesi hedefi var. Aselsan’ın yurtiçindeki 7 iştiraki yanında yurtdışında Suudi Arabistan, BAE, Ürdün, Kazakistan, Azerbaycan ve Malezya’da ortağı olduğu 6 şirketi ve Makedonya ve Güney Afrika’da şubeleri var. Aselsan’ın bilgi kitapçığına göre gelirler de dövize endeksi. Aselsan’ın bakiye siparişlerinin yüzde 45’i dolar, yüzde 33’ü Euro ve yüzde 22’si de Türk Lirası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!