Yap-sat sektöründe yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Yap-sat sektöründe yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2019 08:30

Yapı müteahhitleri artık yaptıkları işlere göre 9 ayrı gruba ayrılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre, gruplara ayrılacak müteahhitlerin alabilecekleri işler de yetki belgelerine göre değişecek.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dün Resmi Gazete’de yayınlanan “yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkındaki yönetmeliğine” göre, müteahhitlerin yetki belgeleri A, B, C, D, E, F, G, H ve geçici olmak üzere gruplandırılacak. “A grubu müteahhitler,” iş deneyim tutarı 121 milyon TL’yi geçen ve ortalama yıllık usta gücü en az 50, teknik personel gücü en az 8 olan müteahhitlerden oluşacak. B grubunda ise ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olacak. Bu müteahhit grubunda aranan iş deneyim tutarı da 85 milyon TL olacak. H grubunda ise iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmayacak. Geçici gruplarda herhangi bir kriter aranmayacak.

A GRUBUNA KISITLAMA OLMAYACAK

Yapı müteahhitlerinin alacakları işler de gruplarına göre değişecek. A grubuna kısıtlama uygulanmazken, B, C, D ve E grubundakiler, maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim tutarını geçmeyen yapım işlerini alabilecek. H grubundaki müteahhitler ise 1.4 milyon TL’nin üstündeki yapım işlerini alamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belge komisyonları tarafından alınan kararlara ilişkin bir itiraz komisyonu kuracak. Grubuna itiraz eden müteahhitler bu komisyona başvuracak. Yönetmelik hükümleri 3 ay sonra yürürlüğe girerken, müteahhitlerin alabilecekleri işlerle ilgili sınırlama 6 ay sonra uygulanacak.

Haberin Devamı

Yap-sat sektöründe yeni dönem

Müteahhitlerin sınıflandırılmasıyla ilgili düzenlemenin detaylarını Hürriyet 13 Ocak’ta duyurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!