Yap-işlet-devret modeli yeniden gözden geçirilmeli

Güncelleme Tarihi:

Yap-işlet-devret modeli yeniden gözden geçirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2009 12:39

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat yap-işlet-devret modelinin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Türkiye gibi bir turizm ülkesinde bu kadar pahalı havalimanlarının olmasının çok yanlış olduğunu belirterek, “Gidin Bodrum'a, Dalaman'a uçak inmiyor. Antalya'da yüzde 30-40 düşüş var” dedi.

Pegasus Hava Yollarının Boeing'ten aldığı 737-800 tipi uçağın teslim töreni sonrası Türkiye'ye dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haybat, yap-işlet-devret modelinin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Bu modelin maliyetleri yükselttiğini, faturanın da sonunda tüketiciye yansıdığını kaydeden Haybat, başta Atatürk Havalimanı olmak üzere bu modelle işletilen bütün havaalanlarında bu sorunun yaşandığını söyledi.

Yap-işlet-devret modelinin meydan işletmeciliğinde esnekliği de yok ettiğini savunan Haybat, şöyle devam etti:
“Türkiye, parayı turistten kazanıyor. Bu sistemde, daha turist havalimanına geldiğinde bu para kazanılmaya çalışılıyor.

Bu, Türkiye açısından ciddi bir problem. Türkiye gibi turizm ülkesinin bu kadar pahalı havalimanlarının olması çok yanlış. Gidin Bodrum'da uçak yok. Dalaman'a bakın uçak inmiyor. Antalya'da bu sene kış sezonunda yüzde 30-40 düşüş var. Havaalanlarında yapabileceğin bir şey yok. Yolcuyu getirdiğin anda bunlar oluyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesinin de eli kolu bağlı kalıyor. (Terminal operatörü düşürebilir) diyor ama o adam da, o kadar para vermiş, onu çıkaracak. Yap-işlet-devret modelinin değişmesi lazım.”

“İSRAİL VE İNGİLTERE PAZARLARI DÜŞECEK”

Pegasus Havayollarının bu yıl da geçen yılla aynı programı yaptığını ifade eden Genel Müdür Haybat, “Ama İsrail pazarında çok ciddi düşme olacağı kesin. Avrupa'da krizi en yoğun yaşayan İngiltere'de de ciddi düşme olacağı kesin. Akreditasyonlarda yüzde 20 kayıp var. İnsanlar ya erken rezervasyondan kaçıyor ya da gerçekten trafik bu kadar düşecek” dedi.

Havalimanlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Haybat, Atatürk Havalimanının çok güzel bir terminali olduğuna işaret ederek, “Burayı hala büyütme çabaları var. Ama Atatürk Havalimanının pisti yok. Yoğun saatlerde uçaklarda kapı kapanıyor ama kalkış için 45 dakika bekleniyor. Bu, havaalanları için çok uzun bir süre. 29 Ekim'de yeni terminal binası devreye girdiğinde Sabiha Gökçen, Atatürk'e ciddi bir rakip olacak” diye konuştu.

“REKABET EŞİTLİĞİ İSTİYORUZ”

Pegasus Havayolları Genel Müdürü, mevcut ortamda Türk Hava Yolları ile adil ortamda rekabet edemediklerini de savundu. THY'nin tekel olarak kullandığı hatlarla ilgili anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Haybat, bu kuruluşun tekel olarak uçtuğu hatlarda çok para kazandığını, buradan kazandığı paralar ile de iç hat zararlarını kapattığını kaydetti.

Türkiye'nin batısındaki İtalya ve Yunanistan dışındaki ülkelerle liberal anlaşmalar yapıldığını, kuzey ve doğudaki ülkelerle ise tek havayolunu kapsayan anlaşmalar düzenlendiğini anlatan Haybat, bu hatları da THY'nin kullandığını vurguladı. Sivil havacılıktaki bütün anlaşmaların, rekabet ortamını da sağlayan liberal anlaşmalar olmasını isteyen Haybat, “Bu yapıldığı takdirde bundan en fazla tüketici karlı çıkar. Firmaların büyümesi, yeni iş alanlarını da beraberinde getirir. Tekelci yapı, yerini açık anlaşmalara bırakmalı” dedi.

Türkiye'deki bazı özel havayollarının ufaldığını, bazılarının sadece belli noktalarda büyümeye çalıştığını da kaydeden Haybat, “Sektör, çok dikkat edilmesi gereken, dikkatli büyümesi gereken bir sektör” değerlendirmesinde bulundu.
Haybat, günümüzde hem iç hem de dış tarifeli hatlarda büyüyen tek şirketin Pegasus olduğunu da ifade etti.

35-40 UÇAKLI BİR FİLO OLACAĞIZ

Pegasus Havayollarının bu yıl 5 milyonun üzerinde yolcu taşımayı hedeflediğini vurgulayan Haybat, yeni dönemde çok daha hızlı şekilde büyüyeceklerini söyledi.

“Ece” adı verilen son 737-800'ün ardından 2'si satın alma, 1'i de kiralama yoluyla 3 uçağı daha filolarına katacaklarını kaydeden Haybat, gelecekle ilgili planlarını şöyle anlattı:
“Almanya'ya uçuşlarımız Nisan itibariyle hergün olacak. Zürih seferleri, Mayıs'ta 4'e çıkacak. Kopenhag'a 4 sefer yapılacak. Bazı noktalara seferler için izin bekliyoruz. Almanya'da belli bir doyuma ulaşıldı, başka ülkelere seferlerimiz olacak. Yine Rusya'da belirli hatlara uçuşlarımız başlıyor.

İç hatlarda Ocak ayını yüzde 85 dolulukla kapattık. Gayet iyi gidiyoruz. İZair, İzmir'e ağırlık veriyor. Bundan sonra da böyle olacak. Biz, Sabiha Gökçen ve Antalya ağırlıklı çalışacağız.

UCUZ FİYAT POLİTİKASINA DEVAM

Genel Müdür Haybat, yeni dönemde de low cost (düşük fiyat) yolcu taşımacılığına devam edeceklerini bildirdi.
İnsanların artık mümkün olduğunca herşeyin en ucuzuna yöneldiğini belirten Haybat, şunları söyledi:
“İnsanlar, daha ekonomik davranıyor. Pegasus'un sunduğu fiyatlar da ekonomik, krize çok uygun bir yapı gösteriyor. Ocak ayı ile Şubat'ın ilk yarısında yolcu sayısında iç hatlarda yüzde 20, dış hatlarda ise yüzde 40'ın üzerinde bir artış sağlandı. Bunun devamını bekliyoruz.

Yeni dönemdeki ana hedefimiz tarifelide büyümek, charterda da belli pazarımız var. Onun için ek bir çabamız olmayacak.

Gelecek, 737-800'lerin olacak. 24 uçaklık anlaşmamız var. 2015'e kadar bu uçakların hepsi gelecek. Bu sayı da yeterli değil, kiralık uçaklarımız da gelecek. 2015 yılında filomuzdaki uçak sayısı 35-40'a ulaşacak. Gelişmelere göre daha uzun menzilli uçaklar da düşünülebilir. Bugün sipariş verseniz en erken 5-6 yıl sonra uzun menzilli uçağınız geliyor. Bu da 100 milyon dolarlık bir yatırımı gerektiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!